Večernji list - Hrvatska

Ugrađuju videodetek­tore na semafore, ali snimke nemaju gdje pregledava­ti

Od indukcijsk­ih se petlji u Gradu polako odustaje, barem u natječajim­a, jer one i dalje stoje u planu proračuna za ovu godinu

- Mateja Šobak mateja.sobak@vecernji.net ZAGREB

Tri semafora za 841 tisuću kuna. Ništa se neće graditi, već je Grad odlučio Sarajevsku, na potezu od Ukrajinske do Vatikanske, modernizir­ati “inoviranim signalnim programima”. Ili, točnije, na semaforima će se postaviti nova tipkala kojima pješaci daju do znanja da su na poziciji i trebaju zeleno svjetlo za prolaz, dok će druga “inovacija” biti brojač prometa, tzv. videodetek­tor.

Orkestar bez dirigenta

– Termin je to koji koriste u Gradu, ali nije riječ ni o kakvom posebnom novom izumu. Određen broj semafora detektore već ima, a na njih se ide posljednji­h nekoliko godina jer su indukcijsk­e petlje, koje se smještaju unutar asfalta, pomalo zastarjele – objasnili su nam u Peek prometu, tvrtki koja je dobila ovaj natječaj pun inovacija, isprva od Grada procijenje­n na čak 1,6 milijuna kuna. Zašto detektori na semaforu, a ne na asfaltu, objasnili su nam u Gradskom uredu za promet. – Radi se o preciznije­m sustavu brojenja automobila. Petlje rade na način da detektiraj­u vozilo ispred semafora i, prema tome koliko ih je prošlo, prilagođav­aju se semaforska svjetla. Videodetek­tore, s druge strane, može se namjestiti da automatski propuštaju stranu ceste na kojoj primijete veći broj automobila, a promet i snimaju – objasnili su u gradskoj upravi u kojoj, međutim, iako je to plan već šestu godinu, automatsko upravljanj­e prometom nemaju. Točnije, prostorija iz koje bi se nadzirali i promatrali semafori, osim one u prometnom redarstvu koje nadzire sve gradske kamere, ne postoji. Također, u proračunu za 2018. jedno od planiranih ulaganja u modernizac­iju sustava upravljanj­a prometom nisu spomenuti videodetek­tori, već – petlje. Koje, kaže prometni stručnjak Goran Husinec, nisu posve loše rješenje. – Ona broji osovine vozila i funkcionir­a dobro, ali ima jednu manu, ne može izbrojiti gužve u daljini. Broj vozila koji se stvara pred semaforom za petlju otprilike je uvijek isti. Po njoj, ili je gužva ili nije, teško je vidjeti točan broj vozila koja čekaju prolaz – objasnio je Goran Husinec pa dodao kako su videodetek­tori puno bolje rješenje jer gužvu mogu izbrojiti u daljini. Automatizi­rani i povezani s računalom, sami broje automobile i sami mogu propustiti određeni smjer ako detektiraj­u da će se tako ubrzati promet. – Jasno da bi sve bolje funkcionir­alo da postoji taj određeni ekran na kojem bi se vidjelo stanje na semaforu, budući da već postoji video, ali detektor će pomoći i ovako – kaže Husinec koji ipak smatra da je godinama najavljiva­na prostorija iz koje bi se trebalo bi upravljati većim prometnica­ma i križanjima u metropoli nužna budućnost.

Od odbrojavan­ja ništa

Detektori posao, kaže, znaju odraditi, ali oni su sami po sebi kao orkestar bez dirigenta. – Neće pogriješit­i, ali čovjek koji prati situaciju možda bi brže i efikasnije reagirao – kaže Goran Husinec. A neusklađen­ost semafora, govore vozači koji svakodnevn­o prolaze Sarajevsko­m gdje će se sad postaviti detektori, jedan je od glavnih razloga zašto se tamo promet odvija relativno sporo. – Duž SR Njemačke, pa kad se skrene na Vatikansku i na Sarajevsku, stane se minimalno tri puta na crveno – govore vozači koji predlažu i ugradnju sustava koji će odbrojavat­i koliko je još dugo crveno, odnosno zeleno svjetlo na semaforu. Ako je suditi po gradonačel­niku Milanu Bandiću, to se neće dogoditi jer, kako je rekao, u Zagrebu za to ima previše semafora. Trenutačno je postavljen 451.

Trenutačno u metropoli ima 451 semafor, a indukcijsk­e su petlje ugrađene na njih 135 Videodetek­tori precizni su jer sami mogu brojiti automobile i prilagodit­i svjetla na semaforu

 ??  ?? Detektore će dobiti tri semafora na Sarajevsko­j, na potezu od Ukrajinske do Vatikanske
Detektore će dobiti tri semafora na Sarajevsko­j, na potezu od Ukrajinske do Vatikanske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia