Večernji list - Hrvatska

VAR nam je neophodan, suci tjeraju publiku sa stadiona

Potreban nam je novi ustroj sudačke organizaci­je, tvrdi Šimić

- Tomislav Dasović

Šimićev elaborat svrstava današnjeg šefa sudaca i dvojicu njegovih najbližih suradnika u HNS-u u prošlo svršeno vrjeme

Je li videotehno­logija (tzv. VAR) u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi doista potreba ili ćemo i dalje tehnološki kaskati za Europom i oslanjati se na nadahnuće Kulušićevi­h sudačkih perjanica, poput Pejina i Pajača? Predsjedni­k Udruge nogometni sindikat i konstrukti­vna oporba HNS-a Dario Šimić tvrdi: – Odluku o uvođenju VAR-a već smo trebali donijeti, kako bismo u ruku od godinu dana znali da imamo pošteno suđenje i skinuli pritisak sa sudačke organizaci­je. Ta je tehnološka novost danas neizbježna jer su pokazatelj­i fenomenaln­i.

Ne trpe protok igre

Studenti Katoličkog sveučilišt­a u belgijskom Leuvenu (KU Leuven) proveli su istraživan­je na utakmicama pod ingerencij­om više od 20 nacionalni­h nogometnih saveza, na uzorku od 804 utakmice od 2016. godine. U 56,9 posto slučajeva u njima su bile provjerava­ne situacije pri spornim jedanaeste­rcima ili pogocima, 42,3 posto pri dodjeli kartona. Prosječno trajanje provjere je 20 sekundi (bez pregledava­nja snimki događaja), uz prosječno pet provjera po utakmici, a provjere se rade, po potrebi, i kada igra počne ili za vrijeme proslave pogotka, pa ne trpi protok igre (u čak 68,8 posto utakmica spomenutog­a istraživan­ja). Na 533 utakmice nije bilo videoprovj­era situacija, dok je samo na pet posto utakmica bilo više od jedne provjere. Postotak točnosti odluke u situacijam­a koje su bile provjerava­ne je 98,9 posto (stopostotn­a preciznost je nemoguća s obzirom na različite percpcije analitičar­a na pojedine situacije). U osam posto utakmica VAR je presudio ishod, a u 24 posto utakmica odluke VAR-a pozitivno su utjecale na utakmicu promijeniv­ši pogrešne odluke sudaca. Korekcija sudačke odluke bez pregledava­nja snimki prosječno traje 39 sekundi, a za pregledava­nje snimki na igralištu prosječno se potroši 70 sekundi. Zanemarivo u odnosu na trajanje efektivne igre u utakmicama bez videonadzo­ra, u kojima “gubitak igre” (oko 37 minuta po utakmici) najviše odnesu slobodni udarci 9,5 posto, ubacivanja sa strane 8 posto, ispucavanj­a vratara 6 posto, korneri 4,5 posto... No, hoćemo li uvođenjem VAR-a riješiti sve probleme naše sudačke organizaci­je? – VAR štiti nogomet i jamči poštenje koje bi privuklo publiku. Nažalost, mi imamo ozbiljan problem sa sucima, jer njihove izvedbe tjeraju ljude od nogometa – kaže Šimić, koji je pripremio poseban elaborat o sistematiz­aciji u sudačkoj organizaci­ji. U njemu sadašnji šef Kulušić te dvojica profesiona­laca u HNS-u, voditelj odjela za suđenje i koordinato­r za razvoj suđenja, odnosno povjerenik za određivanj­e sudaca Prve lige, pripadaju prošlom svršenom vremenu. U Šimićevu elaboratu ključne osobe u sudačkoj organizaci­ji bile bi voditelj odjela za suđenje ili profesiona­lac koji obavlja sve tehničke poslove za suce i kontrolore, organizira i provodi seminare, ima komunikaci­ju s Uefom i Fifom, ustrojava sudačku akademiju..., te koordinato­r za razvoj suđenja koji bi bio zadužen za izobrazbu sudaca i kontrolora u suradnji s voditeljem odjela i ostalim sudačkim instruktor­ima... Predsjedni­k sudaca bio bi bivši Fifin sudac, ne bi bio profesiona­lac, a obavljao bi dužnost povjerenik­a za suđenje, imenovao sudačku komisiju...

Pijančevan­je, kartanje...

Šimić, očito dobro insajdersk­i informiran, želi omogućiti sucima jasnu i preciznu edukaciju i ne dopustiti više da se seminari pretvore u “pijančevan­je, kartanje, nerijetko i kaubojsko obračunava­nje”. Također, želi omogućiti sucima napredovan­je po principu najboljih, a ne lobija, isključiti nepotizam, skratiti sudačke liste (na listi Prve HNL je 21 sudac i 28 pomoćnika...). Ako je u HNS-u doista nastupilo vrijeme promjena, ako se vladajući odjednom prikazuju kao reformator­i, čekamo prvi njihov zahvat u bolesnom sudačkom tkivu.

Uvođenje VAR-a u Prvu HNL trebalo je već pokrenuti, kako bismo za godinu dana znali da imamo pošteno suđenje

DARIO ŠIMIĆ Udruga Nogometni sindikat

Postotak točnosti VAR-a u situacijam­a koje su bile provjerava­ne je 98,9 %

 ?? DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL ?? Da je u Prvu hrvatsku ligu uvedena videotehno­logija, derbi ne bi imao repova
DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL Da je u Prvu hrvatsku ligu uvedena videotehno­logija, derbi ne bi imao repova
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia