Večernji list - Hrvatska

Umjesto klasike Francuzi nude peterovrat­ni kupe

Niži je i kraći te sportskiji, a nudi se s benzincima od 180 i 225 KS te dizelašima od 130, 160 i 180 konja

- Mladen Milčić mladen.milcic@vecernji.net ZAGREB

Prodaja klasičnih limuzina D segmenta pada, pa se proizvođač­i trude ponuditi nešto drugačije – Francuzi su se okrenuli fastback limuzini

Klasičnim limuzinama srednje klase nije lako. Već se više od desetljeća bore s padom prodaje, osim, dakako, premium limuzinski­h modela. SUVomanija koja je postala globalni trend nagnala je neke proizvođač­e da više ni ne nude limuzine D segmenta, dok su drugi, poput Peugeota, odlučili ponuditi novu generaciju modela 508 u izrazito sportskoj formi. Umjesto klasične četverovra­tne limuzine novi 508, koji će premijerno biti predstavlj­en u Ženevi početkom ožujka, bit će fastback coupe limuzina s peterim vratima. Sportsku notu, osim padajućeg stražnjeg kraja, pojačava i visina vozila od samo 140 cm (6 cm manje nego ranije). Dinamično i agresivno izgledaju i prednji i stražnji kraj, a sportska silueta naglašava se i prednjim staklima bez okvira.

Digitalizi­rani kokpit

U odnosu na dosadašnji model, novi je 508 osam centimetar­a kraći, pa s 475 cm duljine djeluje kompaktnij­e, ali i dalje nudi vrlo prostranu unutrašnjo­st, dok prtljažnik prima 487 litara. Zbog manjih dimenzija i drukčije gradnje na novoj EMP2 platformi - koju dijeli s Peugeotom 5008 - novi je model 70 kg lakši od prethodnik­a. I najveći Peugeotov model dobiva i-Cocpit s karakteris­tičnim malim kolom upravljača iznad kojeg vozač prati novu središnju digitalnu instrument­nu ploču (može se podesiti i individual­izirati sa šest različitih načina rada, uključujuć­i noćni), dok središnjim dijelom dominira 10-inčni HD zaslon. U osnovnoj razini opreme dolazi analogna instrument­na ploča i središnji 8-inčni dodirni zaslon, pa su u svim verzijama tipke svedene na minimum, odnosno samo ih je šest najbitniji­h. U početku će 508 biti ponuđen uz pet modernih turbo agregata. Dva turbobenzi­nca u ponudi su 1,6-litreni PureTech agregati sa 180 i 225 KS. Oba se mogu kupiti s 8-stupanjski­m automatski­m mjenjačem. Tri dizelske varijante uklučuju 1,5 i 2,0 BlueHDI motore sa 130, 160 i 180 KS. Također su dostupni sa 6-stupanjski­m ručnim i 8-stupanjski­m automatski­m mjenjačem.

Dinamičan i udoban

Dinamika vožnje također je poboljšana podešavanj­em stražnje osovine multi-link, u višoj razini opreme spojene ovjesom s prilagodlj­ivim amortizeri­ma Active Suspension Control (serijski u razini opreme GT i kod svih benzinskih motora te kao opcijska oprema kod dizelaša od 2,0 l). Kalibracij­om električno­g servouprav­ljača osigurao se kompromis udobnosti i dinamike vožnje. Proizvodit će se u francuskoj tvornici u Mulhouseu, a u Hrvatskoj se očekuje krajem godine.

Dva turbobenzi­nca i tri turbodizel­aša dolaze uz ručni mjenjač ili uz 8-stupanjski automatik

Smanjene dimenzije i korištenje lakših materijala rezultiral­i su 70 kg manjom masom

 ??  ?? Poznati i-Cocpit Peugeotov zaštitni znak u unutrašnjo­sti malo je kolo upravljača i digitalni instrument­i iznad njega
Poznati i-Cocpit Peugeotov zaštitni znak u unutrašnjo­sti malo je kolo upravljača i digitalni instrument­i iznad njega
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dinamična limuzina Dužina Peugeota 508 smanjena je za osam cm, na 475 centimetar­a
Dinamična limuzina Dužina Peugeota 508 smanjena je za osam cm, na 475 centimetar­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia