Večernji list - Hrvatska

SJAJNI GLASOVI

Tko je osmero novih hrvatskih opernih zvijezda

- Denis Derk denis.derk@vecernji.net ZAGREB

Nastupili su Anabela Barić, Tanja Ruždjak, Iva Krušić, Martina Menegoni, Sonja Runje, Mario Filipović, Leon Košavić i Matija Meić

Pjevni finale drugog čina operete Johanna Straussa “Šišmiš” o braći i sestricama bio je euforična završna točka odličnog koncerta koji su u nedjeljno sibirsko prijepodne u punom Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu izveli mladi hrvatski operni pjevači. Najavljeni kao nove zvijezde operne scene, uz pouzdanu pratnju Darijana Ivezića za klavirom, mladi su solisti nastupili zahvaljuju­ći suradnji zagrebačko­g HNK s europskom neprofitno­m organizaci­jom Fedora. Cilj suradnje je jasan. Omogućiti dodatnu afirmaciju mladih opernih umjetnika koji su se odlučili baviti teškim i neizvjesni­m, ali i prelijepim poslom i omogućiti njihovu jaču prisutnost i na domaćim, ali i na stranim opernim scenama.

Usavršavan­je kod Blahove

Na koncertu u HNK zabljesnul­a je scenična mezzosopra­nistica pokretnog i moćnog glasa Iva Krušić iza koje je već niz nastupa na domaćim i stranim pozornicam­a. Iva Krušić dojmljivo je izvela ariju Urbaina iz Meyerbeere­ovih “Hugenota”, a s baritonom Leonom Košavićem i duet “La ci darem la mano” Zerline i Don Giovannija iz Mozartove opere “Don Giovanni”. Zanimljivo, uz diplomu zagrebačke Muzičke akademije, Iva Krušić ima i diplomu zagrebačko­g Pravnog fakulteta, ali s obzirom na pjevačku kvalitetu, pravo bi trebala zamrznuti. Odličan dojam ostavila je i mezzosopra­nistica Sonja Runje koja se usavršava kod čuvene slovačke pedagoginj­e Eve Blahove, zaslužne za uspješne karijere brojnih hrvatskih opernih pjevačica. Sonja Runje je otpjevala ariju Isabelle iz Rossinijev­e “Talijanke u Alžiru”, ali i duet Sesta i Cornelie “Son nato a sospirar” iz Händelove opere “Julije Cezar u Egiptu” uz sopranisti­cu zvonkog glasa Anabelu Barić, što je bio jedan od vrhunaca ovog opernog koncerta. Studentica pete godine solo pjevanja na zagrebačko­j Muzičkoj akademiji u klasi Giorgia Suriana Anabela Barić srdačan je pljesak zaradila i izvedbom zahtjevne arije Amine iz Bellinijev­e opere “Mjesečarka”. Afirmirana sopranisti­ca Tanja Ruždjak izvela je ariju Nedde iz Leoncavall­ove opere “Pagliacci” i duet Violette i Alfreda iz Verdijeve opere “Traviata” uz mladog i darovitog tenora Marija Filipovića koji studira pjevanje u Grazu. Filipović je s puno emocija izveo i poznatu ariju Lenskoga “Kuda, kuda?” iz opere “Evgenij Onjegin” P. I. Čajkovskog. Dobro je poznata domaćoj publici i mezzosopra­nistica Martina Menegoni koja je 2015. osvojila treće mjesto na prestižnom međunarodn­om natjecanju opernih pjevača Ferrucio Tagliavini u Austriji. Pred zagrebačko­m publikom izvela je i ariju Sapho “Ô ma lyre immortelle” iz istoimene opere Charlesa Gounoda te oduševila u duetu s već sada kompletnim opernim pjevačem, baritonom Matijom Meićem u duetu Rosine i Figara iz Rossinijev­a “Seviljskog brijača”.

Član münchensko­g teatra

Iskusni i nagrađivan­i Meić, koji je član münchensko­g Staatsthea­terra am Gärtnerpla­tz, a dobio je i Nagradu hrvatskog glumišta za mladog umjetnika i to baš za ulogu Figara, suvereno je otvorio koncert prologom iz Leoncavall­ove opere “Pagliacci”. Vrhunski bariton Leon Košavić koji je već nastupio na niz europskih opernih scena trijumfira­o je izvodeći ariju Figara “Aprite un po’ quegl’occhi” iz Mozartove opere “Figarov pir”. Mladi pjevači od kojih neki kruh već i zarađuju na stranim scenama budućnost su hrvatske opere, što je u uvodnom govoru istaknula i intendanti­ca zagrebačko­g HNK Dubravka Vrgoč. Zahvaljuju­ći platformi Fedora koja je zagrebački HNK već nagradila za koprodukci­ju opere Philippea Manouryja “Kein Licht” na tekst nobelovke Elfriede Jelinek, dobili su priliku za koncert u HNK. A sada bi trebali uslijediti novi operni angažmani.

Dojmljiva Iva Krušić uz diplomu Muzičke akademije ima i onu Pravnog fakulteta

Vrhunski bariton Leon Košavić već je nastupio na nizu europskih opernih scena

 ??  ??
 ??  ?? Na kraju odličnog opernog koncerta svi su pjevači uz klavirsku pratnju Darijana Ivezića (krajnje lijevo) izveli finale drugog čina Straussove operete “Šišmiš”
Na kraju odličnog opernog koncerta svi su pjevači uz klavirsku pratnju Darijana Ivezića (krajnje lijevo) izveli finale drugog čina Straussove operete “Šišmiš”
 ??  ?? Poljubac Rosine i Figara Martina Menegoni i Matija Meić (lijevo gore), Sonja Runje kao Isabella (desno gore), Iva Krušić kao energični Urbain iz “Hugenota” (lijevo dolje) i već sada u Europi afirmirani Leon Košavić kao Figaro (desno dolje)
Poljubac Rosine i Figara Martina Menegoni i Matija Meić (lijevo gore), Sonja Runje kao Isabella (desno gore), Iva Krušić kao energični Urbain iz “Hugenota” (lijevo dolje) i već sada u Europi afirmirani Leon Košavić kao Figaro (desno dolje)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia