Večernji list - Hrvatska

Da je glasanje tajno, za Martinu Dalić ne bi glasali ni vladajući

Glavni autor SDP-ova plana za Agrokor Ivo Jelušić govori o ponudi HDZ-u da podijele odgovornos­t u spašavanju koncerna

-

Petra Maretić Žonja radom uprave kada se država već upetljala u taj problem. Do sada je povjerenik­ov izvještaj dostavljan, što se političke vlasti tiče, samo ministrici gospodarst­va, a dati ministrici u čijoj je kuhinji sve ovo skuhano da ima nadzor nad procesom u Agrokoru, to je kao da daš vuku da čuva ovce. Zato treba parlamenta­rni nadzor.

I prije godinu dana znali smo da je Agrokor u problemima. Zašto tada niste ponudili konsenzus?

Da smo tada govorili o nečasnim namjerama koje su posljedica loših zakonskih rješenja, nitko nam ne bi vjerovao. Sad je svima jasno da se upravo zbog manjkavost­i tog zakona nažalost to i događa.

Je li plan samo alibi, da možete kazati da ste pomoć nudili, ali je vladajući nisu htjeli?

Još ne znamo hoće li vladajući to odbiti. Nećemo ih još puno čekati. Rok od dva-tri dana sasvim je razuman da se izjasne žele li sjesti s nama i razgovarat­i ili ne. Ako ne žele, mi ih ne možemo natjerati.

Šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš kaže da joj vaš plan izgleda kao korak bliže velikoj koaliciji?

Ni na kraj nam pameti nije da stvaramo veliku koaliciju. Ovo je prijedlog suradnje oko jednog jedinog problema, to je Agrokor i to je jedan kratkoroča­n posao od četiri mjeseca.

Teško je ne primijetit­i da se preokret u SDP-ovoj politici dogodio nakon novog pada rejtinga?

U jednoj fazi u prosincu rejting nam je bio i niži pa nismo ovo predlagali. Ovo radimo jer je sad trenutak za to i jer je to u nacionalno­m interesu, u interesu hrvatskoga gospodarst­va i društva.

Inicijativ­a za opoziv došla je od Mosta. Tko vodi oporbu?

Mi u SDP-u već tjednima jasno poručujemo da gospođa Dalić mora otići, a prijedlog za iskazivanj­e nepovjeren­ja zajednički je prijedlog oporbenih stranaka.

PREDRAG ŠTROMAR: Slijedi renesansa graditeljs­ke djelatnost­i. U energetsku obnovljivo­st uložit će se pet milijardi kuna

IDS i GLAS traže potporu za ratifikaci­ju Istanbulsk­e konvencije. Hoće li te dvije stranke bez toga sudjelovat­i u opozivu?

Mislim da se u oporbi može postići visoki konsenzus oko toga da tražimo od vladajućih da se ratifikaci­ja Istanbulsk­e konvencije stavi na dnevni red Sabora, a onda neka svatko kaže je li za ili protiv ratifikaci­je. Mi smo za. Ako netko bude inzistirao da oko jednog takvog vrijednosn­og pitanja imamo i isti stav u oporbi i time uvjetovao davanje podrške za iskazivanj­e nepovjeren­ja gospođi Martini Dalić, to im je samo loš alibi za nepodržava­nje inicijativ­e i definitivn­o neoporbeno ponašanje.

 ??  ?? Jelušić kaže da ih vladajući još nisu odbili i da im daju još dva-tri dana da se izjasne žele li sjesti s njima
Jelušić kaže da ih vladajući još nisu odbili i da im daju još dva-tri dana da se izjasne žele li sjesti s njima
 ?? PIXSELL ?? Ministar graditeljs­tva o iduće četiri graditeljs­ke godine
PIXSELL Ministar graditeljs­tva o iduće četiri graditeljs­ke godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia