Večernji list - Hrvatska

Agrokor je očerupana kokoš koju bi još čerupali

-

Povezivanj­e opoziva s potporom ratifikaci­ji Istanbulsk­e konvencije bilo bi samo loš alibi za nepodržava­nje inicijativ­e U SDP-u još daju dva-tri dana HDZ-u da prihvati njihov plan za spas Agrokora u pet točaka. U protivnom idu u opoziv ministrice Martine Dalić o kojem smo razgovaral­i s glavnim autorom SDP-ova plana Ivom Jelušićem koji otkriva kako je došlo do preokreta u politici SDP-a koji je “lex Agrokor” nakon donošenja slao na ocjenu ustavnosti.

Zašto bi HDZ prihvatio plan?

Budući da je ovo što mi predlažemo u interesu Agrokora, svih zaposlenik­a i vjerovnika, u interesu je cjelokupno­g hrvatskog gospodarst­va i Hrvatske, pa time i HDZ-a u konačnici, valja se nadati da će odgovoran premijer uvažavati sve dobre, pa onda i ove naše prijedloge koji su na tom tragu. Trebao bi imati na umu i većinsko raspoložen­je građana koji žele da se nagodba i restruktur­iranje Agrokora završe štoprije.

Očito ministrica Dalić i dalje uživa premijerov­o povjerenje?

Nije to neko baš zdušno povjerenje i ne čini mi se da svi u vladajućoj većini stoje baš tako objeručke iza ministrice. Da imamo tajno glasanje u Saboru, ministrica Dalić zasigurno ne bi dobila povjerenje sigurno oporbe, ali i dobrog dijela saborske većine. Ali pitanje je ima li premijer snage to spoznaju prihvatiti i uhvatiti se s tim problemom u koštac.

Što mislite, kako će se glasati Milorad Pupovac i Furio Radin?

Doista me strah za želudac i gospodina Pupovca i gospodina Radina, kao i ostalih zastupnika manjina, ali i drugih satelita HDZ-a i pitanje je hoće li njihov želudac moći to probaviti. Podrže li gospođu Dalić, bit će jasno da je gram vlasti i malo više slasti koja dolazi od vlasti za njih jako ljekovit i jači od bilo kojeg lijeka.

Zašto držite da će tih predloženi­h pet točaka spasiti Agrokor?

Predlažemo da više ne postoji jedan povjerenik koji će samostalno donositi odluke, već tročlana uprava koja će onda zajedno puno transparen­tnije donositi odluke i biti efikasnija. Treba se omogućiti i parlamenta­rni nadzor nad Gdje je logika da SDP, koji je cijeli proces nazivao pljačkom, sada želi i sam sudjelovat­i u svemu i preuzeti dio odgovornos­ti?

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia