Večernji list - Hrvatska

Više od 400 amandmana na prijedlog Poslovnika

Ne bude li išlo drukčije, oporba će tražiti ocjenu ustavnosti poslovnika

- Tea Romić

Neustavnim smatramo više predloženi­h odredaba, sam postupak donošenja kao i stupanje na snagu, rekao nam je Robert Podolnjak Raspravom o izmjenama Poslovnika, temeljnog dokumenta koji uređuje unutarnje ustrojstvo i način rada Hrvatskoga sabora, koja je bez uobičajene noćne pauze trajala puna dva dana, zastupnici su uspjeli srušiti sve svoje dosadašnje rekorde. Dok su vladajući oporbu optuživali da rade cirkus od Sabora, zbog čega, tvrde, i mijenjaju Poslovnik, oporba je objašnjava­la da je ta akcija zapravo borba za pravo govora, ključnog alata koji imaju na raspolagan­ju, ali i najavila da će se obratiti i Ustavnom sudu.

Ne daju replike i stanke

Naime, rasprava o Poslovniku na dnevni red je stigla tek u četvrtak oko pola noći, pa je oporba odlučila koristiti sve poslovničk­e mogućnosti da se ona otegne tijekom cijele noći kako bi javnost vidjela barem dio njihovih argumenata ujutro. Petnaestak zastupnika, odnosno Mostovi Nikola Grmoja, Tomislav Panenić, Miro Bulj, Ivana Ninčević-Lesandrić, Ante Pranić, Robert Podolnjak i Ines Strenja Linić, SDP-ovi Arsen Bauk i Gordan Maras, Ivan Pernar i Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a te HDZ-ovi Milijan Brkić, Željko Reiner te Ante Babić, proveli su noć u sabornici u kojoj su se nakon svake rasprave, osim niza replika, tražile i stanke o najrazliči­tijim temama, pa je čak u jednom trenutku Ivan Pernar kolegama čitao Bibliju. Ova akcija oporbe može se usporediti s “filibuster­ingom”, odnosno iskorištav­anjem parlamenta­rne procedure kako bi se govorima bez kraja odgodilo ili izbjeglo donošenje neke odluke. S obzirom na to da Poslovnik Hrvatskog sabora propisuje vrijeme u kojem zastupnici mogu govoriti, jedini alat koji im preostaje za pokazivanj­e nekog otpora jesu replike i stanke. Ovo je možda posljednji put da tome svjedočimo s obzirom na to da se predloženi­m izmjenama Poslovnika i to mijenja pa bi ubuduće zastupnici imali pravo samo na tri replike tijekom rasprave o jednoj točki, a zahtjevi za stanke bili bi ograničeni na razdoblje od 13 do 14 sati. – Time želite izbrisati uobičajenu praksu da se sjednica otvara aktualnima temama. Poslovnik se mijenja da bi se oporbi onemogućil­a kvalitetna rasprava – prigovarao je SDP-ov Gordan Maras, dok je Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a ocijenila da se ograničava­njem stanki i replika neće dobiti ni kvaliteta ni dinamika rasprava. Oporba je na prijedlog Poslovnika jučer uputila više od 400 amandmana, u čemu se posebno zaigrao SDP, pa je sa svakim amandmanom predlagao brisanje po jedne riječi iz novog nacrta, odnosno zbrojem svih amandmana zapravo predložio brisanje gotovo svih noviteta. Mostov Robert Podolnjak najavio je pak da će se, ako vladajući ne prihvate njihove amandmane, obratiti Ustavnom sudu da ocijeni ustavnost novog teksta Poslovnika.

Pospani ispijali kavu

– Neustavnim smatramo više predloženi­h odredaba, sam postupak donošenja kao i stupanje na snagu, no opširnije ćemo elaborirat­i kad vidimo kakav će se konačni tekst usvojiti – najavio nam je Podolnjak. Raspravlja­nje bez pauze više od 30 i nešto sati ostavilo je traga na zastupnici­ma koji su dan pokušavali preživjeti pijenjem kave, no Pernara je umor ipak “srušio” pa je zaspao na kauču u predvorju sabornice.

Noćas smo imali primjer kako oporba zlorabi neke mehanizme koji postoje u sadašnjem Poslovniku ŽELJKO REINER potpredsje­dnik Sabora (HDZ) Oporba je iskoristil­a proceduru kako bi se govorima bez kraja izbjegla odluka Maras: Poslovnik se mijenja da bi se oporbi onemogućil­a kvalitetna rasprava Vladajući su se nadali da će oporba otići kući bez rasprave i da će ovo gušenje slobode govora proći bez velike pompe NIKOLA GRMOJA saborski zastupnik (Most)

 ??  ?? Petnaestak zastupnika provelo je u sabornici cijelu noć
Petnaestak zastupnika provelo je u sabornici cijelu noć
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia