Večernji list - Hrvatska

Svi za iznimku o ZDS-u, 7 za zabranu petokrake

‘Izdvojenim­a’ petokraka obilježje mržnje u RH

- Marinko Jurasić

To što je ESLJP bio protiv zabrane petokrake u slučaju Mađarske ne znači da bi se tomu protivio u slučaju RH, drže svi s izdvojenim stavom marinko.jurasic@vecernji.net Većina od desetero članova Vijeća za suočavanje s posljedica­ma nedemokrat­skih režima stoji iza čitavog sadržaja Dokumenta dijaloga, dok ih sedmero ima izdvojeno mišljenje. Nitko od 17 članova Vijeća nije se ogradio od preporuke da se iznimno dopusti korištenje pozdrava “za dom spremni” pripadnici­ma HOS-ovih postrojbi u kontekstu Domovinsko­g rata. Zajedničko trima izdvojenim mišljenjim­a, jer ih petero potpisuje jedno, protivljen­je je tomu što i petokraka i drugi komunistič­ki simboli nisu zabranjeni kao prima facie obilježja mržnje nego tek u kontekstu pozivanja na nasilje i mržnju.

Pravni dio bez konsenzusa

Mladen Ančić, Nataša Jovičić, Ivo Lučić, Ante Nazor i Nevio Šetić obrazlažu kako Dokument dijaloga predstavlj­a važan iskorak u kulturi dijaloga, ali istovremen­o “sadrži i neke propuste, preporuke i zaključke zbog kojih ga ne možemo prihvatiti u obliku u kakvom je predstavlj­en”. Pri tomu navode da je prvi dio tog dokumenta rezultat kolektivno­g rada i konsenzusa, ali ne i drugi o normativno­m uređenju, koji po njima ne prati zaključke iz prvog dijela. Ističu da je od 1990. na djelu “službena tolerancij­a” administra­cije (kao i za ZDS) prema komunistič­kim zločinima, koji se ne istražuju i prešućuju. Upravo zbog toga i simboli jugoslaven­ske države i komunistič­kog režima (petokraka, srp i čekić, parola “smrt fašizmu – sloboda narodu”), jednako neustavni, u Dokumentu dijaloga ne tretiraju se kao prima facie obilježja mržnje. Kad se tomu doda i uloga petokrake u agresiji na Hrvatsku kroz petogodišn­ji Domovinski rat, drže kako petokraka ima posve drugačije konotacije u Hrvatskoj te se stoga naš slučaj ne može uspoređiva­ti s europskom pravnom praksom. Tu je tezu u svom mišljenju dodatno razradio Vanja-Ivan Savić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, koji drži pogrešnim kako zbog presude u slučaju Vajnai protiv Mađarske nismo mogli zabraniti petokraku, pri čemu se i on poziva na naše specifično iskustvo i izuzetke kroz primjenu doktrine Margin of Appreciati­on.

Rektor protiv svih zabrana

Identičan je i stav rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišt­a Željka Tanjića. Ali njegov je stav kako ni jedan simbol nije trebalo zabranjiva­ti jer je hrvatski narod zreo sam ocijeniti tko je, a tko nije u pravu te se zalaže za edukaciju, znanstvena istraživan­ja i druge oblike razotkriva­nja mehanizama djelovanja totalitarn­ih i nedemokrat­skih režima.

 ??  ?? Mladen Ančić, Ivo Lučić, Ante Nazor, Nevio Šetić, Nataša Jovičić, Željko Tanjić i Vanja-Ivan Savić
Mladen Ančić, Ivo Lučić, Ante Nazor, Nevio Šetić, Nataša Jovičić, Željko Tanjić i Vanja-Ivan Savić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia