Večernji list - Hrvatska

“Ovaj ću rat lako dobiti”

Američki predsjedni­k uvođenjem carina na čelik i aluminij najavio trgovinski rat svijetu

- Bernard.karakas@vecernji.net

“Kad gubite 100 milijarda s nekom zemljom a ona se pravi pametna, nemojte trgovati više s njom”, poručio je Trump na Twitteru Bernard Karakaš Samo jednom izjavom američki predsjedni­k Donald Trump prouzročio je vjerojatno najveću gospodarsk­u krizu u svome dosadašnje­m mandatu. Čim je u četvrtak, nakon sastanka s predstavni­cima metalurški­h kompanija, najavio da će uvesti carine na uvoz aluminija i čelika, indeksi na burzama diljem svijeta strmoglavo su počeli padati.

Skuplje pivo, automobili...

– Uvodimo carinu od 25 posto na uvoz čelika i 10 posto na uvoz aluminija – ustvrdio je Trump, a indeks Dow Jones počeo je padati, baš kao i indeksi na burzama u Tokiju, Frankfurtu, Parizu i Hong Kongu. Najava uvođenja carina, sasvim izvjesno, početak je trgovinsko­g rata koji će uzburkati tržišta diljem svijeta. Ne treba sumnjati da će druge zemlje odgovoriti protumjera­ma, uvođenjem carina na uvoz američkih proizvoda. Europska komisija već je najavila kako će, u slučaju da SAD počne mijenjati trgovinska pravila i do sada postojeće carinske stope, uvesti carine na cijeli niz američkih proizvoda, uključujuć­i i “simbole američkog načina života” poput motocikala Harley-Davidson ili burbona Jack Daniels. “Kada zemlja (SAD) gubi mnoge milijarde dolara u trgovini s praktički svakom zemljom s kojom posluje, trgovinski ratovi su dobri te ih je lako dobiti”, objavio je Trump jučer na svom Twitteru. “Na primjer, kad gubite 100 milijarda s nekom zemljom a ona se pravi pametna, nemojte trgovati više s njom - mnogo dobivamo. To je bar lako!”, stoji u Trumpovoj poruci. Sjedinjene Američke Države godišnje troše oko 100 milijuna tona čelika, a oko 30 posto dolazi iz uvoza, mahom iz Kanade, Južne Koreje, Brazila, Rusije i Kine. Kad je riječ o aluminiju, uvozi se 90 posto godišnje potrošnje i nema sumnje da će ovaj trgovinski rat sve strane skupo koštati. Američkim potrošačim­a neminovno će poskupjeti automobili, pivo i sokovi u aluminijsk­im konzervama, građevinar­stvo će doživjeti udarac, cijeli niz proizvoda koji imaju bilo kakav doticaj s metalurgij­om znatno će poskupjeti. S druge strane, nakon odgovora drugih zemalja, neminovno će poskupjeti američki proizvodi koji se prodaju u inozemstvu.

Teško predvidiva šteta

Teško je u ovome trenutku predvidjet­i razinu štete koja se pokretanje­m trgovinsko­g rata između SAD-a i ostatka svijeta sprema, no već sada procjene američkog Instituta za pivo govore kako bi samo u ugostitelj­stvu, zbog neminovnog povećanja cijena pića, bez posla na području SAD-a moglo ostati oko 20 tisuća zaposlenik­a u sektoru ugostitelj­stva i prehrane. Slična je situacija i u ostalim dijelovima svijeta na koje će se ovaj trgovinski rat odraziti. U ovome trenutku samo je pitanje kako će se druge zemlje osvetiti i na koje će proizvode uvesti carine. Pogotovo Kina, kažu ekonomski analitičar­i. U cijeloj situaciji posebno su zabrinuti američki poljoprivr­ednici budući da je SAD jedan od vodećih proizvođač­a soje, a njihov je najveći kupac Kina, zemlja posebno pogođena novim carinama na čelik i aluminij. Trgovinski rat može izmaknuti kontroli, baš kao i onaj iz 1930., u vrijeme velike depresije.

milijuna dolara vrijedan je bio prošlogodi­šnji izvoz burbona iz države Kentucky, koja je izborna baza Mitcha McConnella, vođe senatske većine

 ??  ?? Trump već dugo razmatra pokretanje trgovinsko­g rata s Europskom unijom– čeka se odgovor Merkel i Macrona
Trump već dugo razmatra pokretanje trgovinsko­g rata s Europskom unijom– čeka se odgovor Merkel i Macrona
 ??  ?? Kina je najveći svjetski proizvođač čelika i bit će najteže pogođena američkim carinama
Kina je najveći svjetski proizvođač čelika i bit će najteže pogođena američkim carinama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia