Večernji list - Hrvatska

Erdoğan zabranio pjesme koje veličaju alkohol i ljubav

Te su pjesme, kaže, nemoralne i neprimjere­ne turskom društvu

- Hassan Haidar Diab hassan.haidar.diab@vecernji.net ZAGREB

Turski predsjedni­k zabranio je emitiranje narodnih pjesama na državnoj televiziji TRT, a mnogi su gledatelji ogorčeni “Svaku večer votka, rakija i vino, što više pijete, postajete luđi i tužniji”, stih je turske popularne narodne pjesme koja se pjeva na svadbama i proslavama, a sada je protjerana s turske državne televizije TRT. Turski predsjedni­k Erdoğan zabranio je pjesmu smatrajući je “nemoralnom i neprimjere­nom” turskom društvu.

Kurdski politički stihovi

I tako se novi turski sultan, nakon što je poslao mnoge kritičare, novinare, pisce i intelektua­lce u zatvor, sada bavi pjesmama. Turskoj državnoj televiziji TRT zbog „neprimjere­nog sadržaja” vlada je zabranila emitiranje 202 pjesme što je izazvalo gnjev gledatelja. Osim pjesama u kojima se spominje alkohol, na popisu zabranjeni­h našle su se i neke popularne ljubavne pjesme kao što su „Rana na srcu” i „Zagrli me”, pa čak i pjesme posvećene majci kao što je „Zbogom, majko”. Ljubavne pjesme, kažu, izazivaju seksualne osjećaje, a majka je svetinja i ne smije se koristiti u pjesmi. Na tom se popisu našlo i 66 kurdskih narodnih pjesama koje su kvalificir­ane kao „političke”. Sve je izvjesnije da uvođenjem predsjedni­čkog sustava u Turskoj Erdoğan ne želi promijenit­i samo politički sustav već sekularnu pretvoriti u vjersku državu. Još dok je bio premijer, na brežuljku iznad Bospora sagradio je džamiju, povećao je porez na alkohol i zabranio njegovo posluživan­je u blizini džamija. Time je brojnim ugostitelj­ima, i onima u blizini europski obilježeni­h četvrti, otežao život. Istodobno je uspio provesti to da žene u državnim institucij­ama poput sveučilišt­a, sudova i parlamenta ponovo moraju nositi maramu. Erdoğan je iz svoje Stranke pravde i razvoja (AKP) izbacio Musfafu Çelebija, jednog od regionalni­h lidera AKP-a, jer su se pojavile slike na kojima pije alkohol.

Zabranjena je i pjesma “Zbogom, majko” jer je majka svetinja i nije je primjereno opjevati

Turska ide u pravcu jače islamizaci­je društva – to dokazuje i činjenica da je Erdoğan predložio da preljub postane kazneno djelo ističući kako je bilo pogrešno odgoditi tu odluku 2004. zbog pritiska EU s obzirom na to da je to bio jedan od uvjeta za pregovore o ulasku Turske u EU. – Pravo je vrijeme da raspravimo to pitanje s obzirom na to da naše društvo sada ima drugačiji moralni stav – ističe Erdoğan. Kriminaliz­acija preljuba tema je rasprava u Turskoj već desetljeći­ma.

Želu u povijest kao sultan

Ustavni sud 1996. ukinuo je zakon koji je do tada vrijedio jer je više pogodovao muškarcima nego ženama. Prema tom zakonu žene su se smatrale preljubnic­ama nakon jednog čina preljube, a muškarci samo ako su bili u dugoj izvanbračn­oj vezi. Erdoğan želi ući u povijest kao najvažniji državnik nakon Atatürka. S obzirom na to da se 2023. slavi 100. obljetnica Turske, Erdoğan želi sloviti kao najjači turski državnik i novi sultan.

 ??  ?? Turska ide u pravcu jače islamizaci­je društva - to pokazuje svaki novi potez turskog predsjedni­ka Erdoğana, koji je nedavno šokirao svijet rasplakavš­i djevojčicu nakon što ju je pitao da li bi voljela poginuti za Tursku
Turska ide u pravcu jače islamizaci­je društva - to pokazuje svaki novi potez turskog predsjedni­ka Erdoğana, koji je nedavno šokirao svijet rasplakavš­i djevojčicu nakon što ju je pitao da li bi voljela poginuti za Tursku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia