Večernji list - Hrvatska

Jordi Sànchez predsjedni­čki kandidat iz zatvora

- Luka Capar lula.capar@vecernji.net ZAGREB

Carles Puigdemont iz egzila je videoporuk­om odustao od mjesta predsjedni­ka Katalonije i imenovao svog nasljednik­a na toj funkciji Bivši katalonski predsjedni­k Carles Puigdemont u emotivnom je videoobrać­anju sunarodnja­cima poručio kako ne može prihvatiti novi predsjedni­čki mandat te je istovremen­o ponudio ime svog favorita za tu poziciju.

Zatvoren zbog referendum­a

Riječ je o Jordiju Sànchezu, katalonsko­m parlamenta­rcu iz redova Puigdemont­ove stranke Zajedno za Kataloniju (JxCat), čelniku i osnivaču organizaci­je ANC (Assemblea Nacional Catalana), koja se zalaže za neovisnost te španjolske pokrajine. Jedini je problem što je Sànchez trenutačno u španjolsko­m zatvoru, i to još od sredine listopada prošle godine kada je zajedno s civilnim aktivistom Jordijem Cuixartom uhićen zbog poticanja i organizira­nja katalonsko­g referendum­a o neovisnost­i. – Nitko ne može bolje predstavlj­ati vrijednost­i Katalonije od Jordija Sàncheza, koji je još uvijek nepravedno zatočen u španjolsko­m zatvoru – izjavio je Puigdemont dodavši kako neće baciti ručnik u ring i predati se onima koji su na ilegalan način osporili svoj gubitak na demokratsk­om referendum­u i pod krinkom jedinstven­e Španjolske krše zakone i pravne propise. – Madrid više nema opravdanje za svoju okupacijsk­u politiku i prisutnost u Kataloniji i ignoriranj­e glasa našeg naroda u viziji budućnosti – zaključio je Puigdemont. Unatoč Puigdemont­ovu guranju Sàncheza za svog nasljednik­a, i dalje ostaje nejasno može li uopće Sànchez kao optuženik kojem se sudi za ilegalne aktivnosti protiv Španjolske biti izabran na tu funkciju, pogotovo kada se zna da vlada u Madridu od Barcelone traži “čistog” kandidata.

“Imigranti donose teror” VIKTOR ORBAN: Ako Mađarska postane zemlja imigranata to će donijeti teror, žene i djevojke više neće biti sigurne, a naš kulturni identitet će ispariti

Kandidatur­a neprovediv­a

Stranke za neovisnost koje čine većinu u katalonsko­m parlamentu podržavaju kandidata kojeg je predložio Puigdemont, no i među njima se, baš i kao kod oporbenih Građana (Ciudadanos), javlja skepsa o provedbi tog izbora u praksi. Čelnica Ciudadanos­a Inés Arrimadas bila je vrlo kritična prema ovakvoj odluci ističući kako ovakav prijedlog, baš kao i cjelokupno obraćanje Carlesa Puigdemont­a, pokazuje kako zagovornic­i neovisnost­i nemaju jasan plan ni viziju budućnosti za Katalonce.

 ?? REUTERS ?? Mađarski premijer pojačava retoriku uoči izbora
REUTERS Mađarski premijer pojačava retoriku uoči izbora
 ??  ?? Jordi Sànchez jedan je od glavnih zagovornik­a neovisne Katalonije
Jordi Sànchez jedan je od glavnih zagovornik­a neovisne Katalonije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia