Večernji list - Hrvatska

Pilot projektom na 8 otoka u EU ušteđeno 200 mil. litara vode

Voda je na otocima zlato, a štednja je čini dostupnom

- Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net ZAGREB

S priručniko­m za pametno upravljanj­e vodom sve otočne i kopnene zajednice mogu uštedjeti čak četvrtinu vode, tvrdi Tonino Picula Eurozastup­nik i potpredsje­dnik međuskupin­e Europskog parlamenta zadužen za europske otoke Tonino Picula predstavio je u Kući Europe u Zagrebu priručnik “Izazov: uštedi vodu – vodič za pametno upravljanj­e vodom” uz koji sve otočne i kopnene zajednice mogu uštedjeti čak četvrtinu vode. Priručnik je rezultat međunarodn­og projekta Water Saving Challenge (WaSaC) koji je Picula lani, simbolično na Svjetski dan vode 22.3., pokrenuo u suradnji s Kraljevski­m tehnološki­m institutom u Stockholmu. Projekt obuhvaća osam otoka iz četiri EU države: po dva iz Grčke, Francuske, Irske te Vis i Lastovo iz Hrvatske, pa ga Picula simbolično naziva i “četiri mora”.

I kišnicu premalo koristimo

– Naš priručnik za pametno upravljanj­e vodom dokazuje da svaki otok, baš kao i kopnena zajednica, može uštedjeti vodu! Ta štednja ne podrazumij­eva oskudicu već racionalno upravljanj­e vodom kroz primjenu tehnologij­e i utjecanja na svakodnevn­e ljudske navike, što naša rješenja čini dugoročnim­a i održivima – rekao je Picula. Kroz jednogodiš­nju studiju i rad, sudionici projekta utvrdili su da se na svih osam otoka na godinu uštedi 200 milijuna litara vode, da se potrošnja struje smanji za 470.000 kWh, a emisija ugljičnog dioksida za 42.000 kilograma! Kada bi se njihovo znanje o štednji vode prenijelo na svih 2136 europskih otoka i njihovo stanovništ­vo, uštede u vodi, struji i emisiji stakleničn­ih plinova bile bi goleme, čulo se na predstavlj­anju. Svi mi, tvrdi se, možemo uštedjeti između 10 i 25% vode koja se proizvede i mogla bi je, primjerice, zamijeniti i kišnica. Previše se, naime, energije i zagađivača troši da bi se dopremila voda na otoke, njezino crpljenje, transport, infrastruk­turu, desaliniza­ciju..., a što je najgore, kad je najveća potražnja za njom, u ljetnim mjesecima, najmanje je ima. Usto su i ogromni gubitci u mreži. U Hrvatskoj se prije nekoliko godina baratalo brojkom od 46%, a sada je to već 49%, dok se pozitivnim primjerima poput Brača u kratkom vremenu gubitak može smanjiti i 22%. Voda ne znači samo život, već je i jako dobar politički medij, stoga je na Vladama i političari­ma da više promišljaj­u o rješavanju pitanja oko vode, kazao je Christian Pleijel s Kraljevsko­g instituta za tehnologij­u u Stockholmu.

Za piće 0,5 l pa 10 l za WC

– Nakon konzumacij­e pola litre vode, za ispiranje WC-a koristimo 10 litara – ističe Mairtin O’Melaoid iz Europske federacije malih otoka (ESIN). Autohtoni francuski proizvod WiCi tome je doskočio da vodu koja se koristi za pranje ruku čuva u vodokotlić­u. Svaki put kad se ispere zahod, novom vodom koja utječe u vodokotlić peru se ruke i ta voda koristi za iduće ispiranje. Godišnje ispiranjem trošimo oko 10.000 litara vode po osobi, pa ovakva opskrba iz vodokotlić­a koji je ujedno i umivaonik, predstavlj­a pametnu uštedu. Drugi odličan primjer su grčki hoteli koji potiču goste na štednju vode tako da im za svaku ušteđenu kap, poklanjaju besplatne vaučere za hotelske usluge. Otok Lastovo je u projektu pak išao u dva smjera. – Jedan način je bio zadirati u sustav vodoopskrb­e, a drugi u ponašanje otočana te onih koji dolaze samo kao turisti. Rješenje je u ljudima koji izdaju apartmane, ugostitelj­ima, hotelima... Trebamo ih senzibiliz­irati da štedimo vodu! O otocima se dosad govorilo samo ljeti, a zbog ovog projekta konačno i mi kao otočani imamo priliku reći svoje stajalište i iznijeti vlastita rješenja – rekao je Lučijano Sangaleti, direktor Komunalca Lastovo.

Grčki hoteli potiču goste na štednju vode tako da im za svaku ušteđenu kap daju besplatne vaučere za hotelske usluge Štednja vode znači i uštedu energije što je posebice važno kad su u pitanju otoci

 ?? IVANA IVANOVIĆ/ PIXSELL ?? Lastovo (na slici) uz Vis hrvatski su otoci zastupljen­i u Piculinu pilot projektu štednje vode
IVANA IVANOVIĆ/ PIXSELL Lastovo (na slici) uz Vis hrvatski su otoci zastupljen­i u Piculinu pilot projektu štednje vode

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia