Večernji list - Hrvatska

Kočnice ne rade, vožnja mi je uletjela dok sam čekao red kod mehaničara

Otkako je konkurenci­ja taksija veća, iskustva građana sve bizarnija

- Jelena.ruzic@vecernji.net

Vlasnici četiri taksi-tvrtke tvrde da nemaju takvih prijava korisnika, a u Uberu kažu da sve kritike klijenata razmotre i odmah isprave Jelena Ružić – Zvala sam Uber i čekao me dosta brojeva niže u ulici. S obzirom na to da je bilo jako nevrijeme, to me već malo naljutilo, ali pravi šok uslijedio je kada je vožnja započela i kada mi je vozač rekao da mu je moja vožnja uletjela dok čeka red kod mehaničara jer su mu kočnice auta potpuno neispravne – počinje priču o svom iskustvu korištenja alternativ­nog gradskog prijevoza Iva Mišković. Kada gradski prijevoz “zašteka” ili jednostavn­o kada su kratki s vremenom, dosta se ljudi odlučuje na korištenje taksi-usluga ili sve popularnij­ega Ubera. S obzirom na to da su ulice grada preplavlje­ne automobili­ma čak četiriju taksi-službi u gradu – Radio Taxija, Cammea, Ekotaxija i Taxija Zebra – te Uberovim vozilima kojih je svakim danom sve više, ne čudi da su iskustva korisnika katkad i iznimno negativna.

Neću vas voziti, nije mi usput

Odbijanje kratkih vožnji, vožnja dužim putem ili naprosto dolazak na mjesto koje nije konačno odredište jer je vozaču gotova smjena i “nije mu usput vratiti se kući” samo su neke od priča koje mogu ispričati korisnici sa suvozačkih mjesta. – Vozač iz jedne od taksi-službi Ovakva mi vrsta prijevoza olakšava život. Prije sam zvala taksije, ali u zadnje vrijeme potpuno sam prešla na Uber Uvijek koristim taksije jer volim tu staru školu. Nisam nikad imao neugodnih iskustava i jako sam zadovoljan tijekom vožnje rekao mi je da mi može stati u blizini mog konačnoga odredišta jer je njemu gotova smjena i tako mu je lakše vratiti se kući – podijelio je svoje iskustvo, koje nikako nije izoliran slučaj, Ivan Marušić. – Naručio sam vožnju nakon čega Imala sam loše iskustvo s vozačem koji me nije htio odvesti na odredište pa taksije izbjegavam Iskustva su mi pozitivna. Jednom mi je ostao mobitel u Uberovu vozilu i vozač se vratio kako bi mi dao mobitel me je vozač nazvao i otkazao je jer mu nije usput odvesti me na drugi kraj grada – govori Nikola Anić. Iako je Uber, unatoč svim zakonskim problemima s kojima se susreće, sve popularnij­i, teško je uvesti apsolutni red među njegovim vozačima. Unatoč riječima Osim Ubera, na ulicama grada svoje usluge prijevoza nude četiri taksislužb­e: Radio Taxi, Cammeo, Ekotaxi i Zebra hvale koje većina korisnika ima, često se i među uberaškim žitom nađe ponešto kukolja. – Naručio sam djevojci vožnju Uberom i već je bila plaćena preko mog računa, ali ona to nije znala te je vozaču platila i u gotovini – govori Miko Martinić i dodaje kako je, kada je saznao za to, poslao e-mail Uberu koji mu je potom vratio novac na račun.

Problemi se ne prijavljuj­u

Svim prijevozni­cima, ističu, najbitniji su klijenti. Uber najčešće kritike svojih korisnika ispravi, a što se tiče drugih pružatelja usluge prijevoza, govore kako su ponosni na to što su njihovi korisnici iznimno zadovoljni uslugom. – Svaki korisnik može uputiti službenu prijavu našoj stegovnoj komisiji putem e-maila ili preko Facebooka. Srećom, takvih prigovora nemamo – poručuju iz Radio Taxija. Sretnim su vozačima zadovoljni i iz Cammea gdje ističu kako nisu zabilježil­i nijedan slučaj u kojem je vožnja odbijena ili koja je bila neugodna. Razlog zašto se kose priče o iskustvima klijenata i prijevozni­ka vjerojatno leži u tome da korisnici rijetko negativna iskustva prijavljuj­u. – Vozila sam se poslije izlaska s jednim taksi-prijevozni­kom, koji mi je inače sjajan, ali u jednom mi je trenutku vozač spustio ruku na koljeno i počeo me ispitivati kamo ćemo nas dvoje dalje. Uspjela sam ostati hladna u toj situaciji jer je moje konačno odredište bilo blizu, ali nikad to nisam prijavila taksi-službi jer se zapravo ništa ozbiljno nije dogodilo – govori studentica Mia Lauš.

 ??  ??
 ??  ?? BRUNA GJULAJ
BRUNA GJULAJ
 ??  ?? EUGEN MARIĆ
EUGEN MARIĆ
 ??  ?? PETRA KUTNJAK
PETRA KUTNJAK
 ??  ?? AUGUSTINA NIKOLIĆ
AUGUSTINA NIKOLIĆ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia