Večernji list - Hrvatska

Tko zorom, a tko svaki treći dan čisti pločnike

Ivan Čelić i njegovi susjedi vikendom akciju pretvore u druženje

- Petra Balija petra.balija@vecernji.net ZAGREB

Najviše se lopate hvataju političari koji žive u obiteljski­m kućama, a oni u stanovima ne propuštaju svoj red za čišćenje

Dok drugi još trljaju krmeljave oči, on dela. Rečenicu koja je već postala sinonim za Milana Bandića gradonačel­nik uvijek iznova potvrdi svaki put kad dobije priliku. Pred fotoaparat­ima i kamerama spremno pozira pokazujući što zna, pa i kako s lakoćom barata lopatom za čišćenje snijega. Ispred svoje zgrade u Bužanovoj već ranom zorom kreće u akciju. Pohvalit će se kako ne izbjegava svoje obaveze, i pod cijenu da se mora ustati i ranije nego inače. Upomoć će rado priskočiti i susjedima, pa otići i u drugi grad. Tako je danas odlučio posjetiti snijegom zametena područja u Gorskom kotaru – obići će Delnice, Mrkopalj, Begovo Razdolje, Donji Lapac i Krnjak ne bi li ih naučio vještini lopatanja.

Kosor uhvati lopatu nakon 23 sata

Snijeg će, ako treba, i pojesti, kako je jednom kazao, pa i loviti pahulje po gradu, kao Batman, prije nego što padnu na tlo. Šalu na stranu, da treba prvo “pomesti pred svojim pragom”, smatraju i gradski zastupnici, koji su se uhvatili lopate želeći građanima pružiti primjer. Svaki dan s hrpama u svom dvorištu na Črnomercu i ispred vrata bori se HSLS-ov zastupnik Darko Klasić, koji mora očistiti 50 metara kako bi autom izašao na cestu. Budi se u 5.30 sati, prije posla, ali lopatu primi u ruke kad god ima slobodnog vremena. Jer, ako ne čisti redovito, vrlo brzo ostane zameten u snijegu. – Čistimo i ispred Doma zdravlja Zagreb-zapad u Albaharije­voj – kaže Klasić, koji živi u obiteljsko­j kući, jednako kao i njegov kolega iz stranke Darinko Kosor. On na Pantovčaku snijeg čisti uglavnom u 23 sata. Tada je jedino razdoblje u danu kad ima vremena. – Tada otprilike dovezem sina doma s košarke, a već u 9.30 ujutro moram biti u Saboru, pa mi je lakše svoje obveze odraditi prije spavanja – dodaje Kosor. Čisti su prilazi i ispred zgrada SDP-ovaca Zvane Brumnića te Mateja Mišića. Prvi živi u Vrbanima, drugi u Zapruđu, no i jedan i drugi se žale na neočišćene ceste, za čije je održavanje zadužena zimska služba. Ispred svoje zgrade lopatu u ruke primio je i HNS-ov Tomislav Stojak. Zgrada u Vivodinsko­j u Rudešu, u kojoj živi, niska je, s malim brojem stanova, pa se dogodi da na red za čišćenje stanari dolaze svaki treći dan. – Uvijek čistimo u paru, i uvijek smo s nekim drugim susjedom. Taj “auzmeš” odličan je način da se i bolje upoznamo – kaže Stojak. Kod Nenada Matića iz Zelene liste na Bukovcu, pak, nema rasporeda. Čisti tko prvi iziđe ili tko se prvi vrati s posla. – Sve su to mlade obitelji, a imamo veliko dvorište pa nam je lakše ako se udružimo. Ljudi plaćaju teretanu, nama ona nije potrebna – kazao je.

Popije se koja čašica

Pločnici su čisti i u Bulićevoj, ispred ulaza Anke Mrak-Taritaš (GLAS) iako u njezinoj obitelji najčešće lopatu uhvati njezin suprug. – Zna se šaliti da je, kad pada snijeg, uvijek njegov red prema rasporedu. No veći je problem snijeg koji pada s krova – kaže Mrak-Taritaš. A kad se vikendima čisti snijeg u Šestinama ispred zgrade HDZ-ovca Ivana Ćelića, akcije se često pretvore u susjedska druženja. – Uvijek se nešto nareže kako bismo se bolje zagrijali “iznutra”, a i popije se koja čašica, bilo čaja ili domaće rakijice – kaže Čelić, koji obično u tjednu prvi izađe iz zgrade, kad u 6 sati šeće svog psa, pa usput i očisti ako je potrebno. – No bilo bi dobro da Grad svakih dvjesto metara postavi i spremišta soli - zaključuje Čelić.

Anka Marak-Taritaš kaže da je u njezinoj obitelji lopata za snijeg suprugovo “vlasništvo”

 ??  ?? Milan Bandić snijeg čisti ispred svoje zgrade u Bužanovoj, a danas će svoje vještine pokazati i u Gorskom kotaru
Milan Bandić snijeg čisti ispred svoje zgrade u Bužanovoj, a danas će svoje vještine pokazati i u Gorskom kotaru
 ??  ?? Darko Klasić čisti i ispred doma zdravlja u kojem radi
Darko Klasić čisti i ispred doma zdravlja u kojem radi
 ??  ?? U 23 sata ispred svojih vrata čisti Darinko Kosor
U 23 sata ispred svojih vrata čisti Darinko Kosor
 ??  ?? Tomislav Stojak u Vivodinsko­j u Rudešu uvijek lopata zajedno sa susjedom, na redu je svaka tri dana
Tomislav Stojak u Vivodinsko­j u Rudešu uvijek lopata zajedno sa susjedom, na redu je svaka tri dana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia