Večernji list - Hrvatska

Hrvatska baletna SF opera o Atlantidi Svjetske operne zvijezde 5. ožujka pjevaju u Rijeci

Skladatelj Krstičević umiješao je klasiku, rock, pa i melos Zagore

- Maja Pejković kultura@vecernji.net ZAGREB (h)

Predstavu će HNK Split izvesti u režiji Gorana Golovka, pod dirigentsk­om palicom Alana Bjelinskog te u koreografi­ji Igora Kirova U režiji Gorana Golovka i pod dirigentsk­om palicom Alana Bjelinskog u HNK Split sutra (u subotu) će biti praizveden­a baletna opera “Atlantida” skladatelj­a Mirka Krstičević­a. Ova predstava s podnaslovo­m “Legenda o Dan’zoru” prva je od tri glazbeno-scenska djela splitskog autora koja čine trilogiju “Atlantida”, a priča o izgubljeno­j civilizaci­ji s mitskog otoka Atlantide koja se temelji na kršćanskoj ideji ljubavi, žrtve i pobjede svjetla nad tamom.

Tri faze jedne civilizaci­je

– Glazbeni izričaj u ovom djelu spoj je svega što sam u glazbi radio cijeli život, rocka, scenske glazbe, klasike, pa čak i melosa Dalmatinsk­e zagore. Prva priča, “Legenda o Dan’zoru” događa se na začetku atlantske civilizaci­je, druga na vrhuncu moći, a treća na kraju, u vremenu raspada moralnih i duhovnih vrijednost­i, što je i dovelo do propasti Atlantide. Priče sam mogao smjestiti i u bilo koje drugo razdoblje ljudske povijesti, primjerice stare Grčke ili Rima, ali način na koji je Atlantida u nizu kataklizmi­čkih potresa nestala u morskim dubinama naveo me da ih smjestim u to razdoblje – kaže nam Krstičević. Glavni lik je Dan’zora, mitski junak, nositelj ideje vječne čovjekove težnje za boljim koji želi pokrenuti narod Tolteka, odvesti ga u obećanu zemlju, k svjetlu, odnosno Bogu. Suprotstav­ljen mu je Andrak, koji predstavlj­a tamu, a pomagač mu je vrač Dadanikane. Dan’zora tumači tenor Bože Jurić Pešić, dok će u ostalim solistički­m ulogama nastupiti pjevači Božo Župić, Marko Lasić, Antonija Teskera, Mate Akrap, Vinko Maroević i Špiro Boban te baletani Artjom Žusov i Ivan Boiko. Igor Kirov, koji potpisuje koreografi­ju, najavljuje emotivan i efektan ples baletana koji će pokretom dočarati ono što se zbiva u dušama naroda koji iz mračne močvare kreće prema svjetlosti. – Solisti, orkestar i zbor izvrsno su se pripremili, u djelu ima neobičnih akorda čiju boju treba točno pogoditi kako bi se istakla određena emocija. Cijela opera je golema energija koja putuje od tame prema svjetlu, odnosno ljubavi – veli dirigent Alan Bjelinski. Efektne kostime osmislio je Mladen Radovnikov­ić, koji se inspirirao antikom te baroknom operom. Svaki lik ima označena polja boje na mjestu energetski­h čakri.

Pravi bazen na pozornici

Primjerice Venzila, koja utjelovlju­je ženstvenos­t i materinstv­o, ima na mjestu maternice zeleni znak, boju nade. Autorski tim najavljuje i atraktivnu scenografi­ju. U prvom činu na pozornici će biti bazen s vodom jer Dan’zorov narod živi u močvarnom kraju. Posebni efekti dočarat će svjetlo i tamu, naročito scena potpunog mraka i crnila prije nego što probije pobjedničk­o svjetlo.

Na gala koncertu “Pogled prema 2020.: EPK i HNK” 5. ožujka u HNK Ivana pl. Zajca nastupit će svjetske operne zvijezde poput Yusifa Eyvazova, Marije Guleghine, Lucia Galla i Rossane Rinaldi. Bit će to jedan od najvažniji­h koncerata sezone.

 ??  ??
 ?? HNK SPLIT ?? Prva priča, “Legenda o Dan’zoru” događa se na začetku atlantske civilizaci­je
HNK SPLIT Prva priča, “Legenda o Dan’zoru” događa se na začetku atlantske civilizaci­je
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia