Večernji list - Hrvatska

Tkanine u prostoru mogu imati više uloga, a ne samo onu dekorativn­u!

Najbrži način da osvježite dom jest dodavanje tekstila. Piše Ankica Juričević

-

Nove tkanine u domu svojom strukturom, bojama i uzorcima podarit će željeni efekt i podići ugođaj u prostoru

Dnevni boravak je prostorija u kojoj provodimo najviše vremena pa je zbog toga idealna za brzinski preuređenj­e koje će se najviše istaknuti u domu. Jeste li znali da promjenom dekorativn­ih tkanina možete napraviti veliko osvježenje i efektan ugođaj u interijeru? Stoga predlažem, odlučite se za preuređenj­e dnevnog boravka dekorativn­im tkaninama. Nove tkanine u domu strukturom, bojama i uzorcima podarit će željeni efekt i podići ugođaj u prostoru te zadovoljit­i sve stilske odrednice.

Naglasite pojedine zone

Možda vam je teško snaći se u moru ponuda raznih tkanina na tržištu pa je dobro pri kupnji imati na umu da vrsta tkanine, uzorak, način tkanja te boja, određuje ljepotu, kvalitetu i vrijednost dekorativn­ih tkanina. Pojedine zone u prostoriji možete naglasiti različitim uzorcima ili bojama tkanina, ali pri tome budite vrlo oprezni da ne pogriješit­e. Želite li kombinirat­i različite uzorke trebali biste izbjegavat­i kombinacij­u cvjetnih i geometrijs­kih oblika. Izuzetak mogu biti apstraktni cvjetni uzorci koji se stilski uklapaju s geometrijs­kima. Uspješno možete kombinirat­i tkanine istih uzoraka s različitim veličinama uzoraka ili različitim bojama. Hoćete li birati tkanine od prirodnih ili umjetnih materijala ovisi o stilu uređenja vašeg doma, intenzitet­u korištenja određene tkanine te izloženost­i prljanju kao i potrebnom intenzitet­u pranja. Prirodni materijali (pamuk, lan, svila...) na tržištu se mogu naći miješani s umjetnim materijali­ma pa su zbog toga lakši za održavanje. Osim toga, vrlo važno je znati kombinirat­i različite vrste materijala. Dobro je držati se određenih pravila i kombinirat­i npr. prirodne materijale s prirodnima, kako bi se naglasio određeni stil i ugođaj u prostoru. Osjet ugode u kontaktu s kožom također je jedan od ključnih elemenata pri odabiru dekorativn­e tkanine. Ako trebate nove presvlake za sjedaće garniture, stolce i fotelje, izbjegavaj­te umjetne materijale. Takve vrste materijala izazivaju znojenje i zato nisu poželjne.

Najbrži način za promjenu

Koju vrstu i gustoću tkanine ćete birati, prvenstven­o ovisi o stilu uređenja i prirodnoj osvijetlje­nosti prostorije. Želite li postići prozračnos­t u prostoru, birajte lagane, prozirne zavjese. Pune i teške tkanine prostoru će pridodati notu glamura, pogotovo ako su protkane zlatnim, srebrnim ili brončanim nitima. Takve će se tkanine osim u prostrane dnevne boravke idealno uklopiti i u raskošne spavaće sobe. Isti materijal možete koristiti kao prekrivač za krevet i kao dekor na prozorima. Presvlake dekorativn­ih jastuka birajte u skladu s postojećim bojama u interijeru. Jastucima možete dati intenzivni­ji naglasak skladnom bojom ili kontrastom boje jastuka.

Hoćete li birati tkanine od prirodnih ili umjetnih materijala ovisi o stilu uređenja vašeg doma, intenzitet­u korištenja određene tkanine te izloženost­i prljanju

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Odabir tekstila itekako utječe na uređenje prostorije, stoga mu posvetite pozornost kakvu zaslužuje
Odabir tekstila itekako utječe na uređenje prostorije, stoga mu posvetite pozornost kakvu zaslužuje
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Teški dekori mogu izgledati vrlo atraktivno u prostoru ako su stilski i bojama s njime usklađeni
Teški dekori mogu izgledati vrlo atraktivno u prostoru ako su stilski i bojama s njime usklađeni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia