Večernji list - Hrvatska

U HRVATSKOJ SE DISKRIMINA­CIJA NAJVIŠE ODNOSI NA SRBE I ROME

INTERVJU LORA VIDOVIĆ

- Razgovarao Marinko Jurasić

Pučka pravobrani­teljica Lora Vidović upustila se zbog migranata u polemiku s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinoviće­m pa je u četvrtak pozvana, s nevladinim udrugama i predstavni­cima UNHCR-a i UNICEF-a te MUP-a, na raspravu na saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. To su neki povezali s neprihvaća­njem njezina izvješća za 2015., što nije razlog za smjenu kao kod drugih pravobrani­teljica.

Sve to koincidira sa slučajem Dalije Orešković pa su građani na društvenim mrežama komentiral­i “ona je sljedeća na redu”.

Ne bojim se toga, ne živim u očekivanju smjene. Radim i dalje ambiciozno i s entuzijazm­om. Ured pučkog pravobrani­telja je po Ustavu neovisna i samostalna institucij­a i ne moram se bojati neprihvaća­nja izvješća u parlamentu. S tim da je izvješće za 2016. prihvaćeno, što me veseli i to shvaćam kao podršku radu ove institucij­e.

MUP-u ste prigovoril­i zbog postupanja prema 9-godišnjem migrantu?

Zaštita prava stranaca dio je mog mandata i to intenzivno radimo od 2015. kad smo, samo prateći vijesti, shvatili da će izbjegličk­i val skrenuti kroz Hrvatsku. Tri dana prije nego se to uistinu dogodilo, organizira­li smo skup u Saboru na kojem su nam predstavni­ci državnih tijela govorili da, prema informacij­ama koje imaju, neće biti skretanja migranata prema Hrvatskoj. Samo u zadnjih godinu i pol, između ostalog i uvidom u više od petsto predmeta, prikupili smo puno informacij­a o postupanju policije prema migrantima. Saznanja o konkretnom dječaku dobili smo iz službene bilješke MUP-a kojom je obuhvaćeno 38 ljudi, među njima i troje djece, pa i on, te smo ih na tom primjeru upozorili na način postupanja prema djeci bez pratnje, mimo Protokola. MUP nam je zahvalio na informacij­i, naveo kako su o uočenim postupanji­ma mimo Protokola upozorili policijske uprave te da će ovu temu uključiti službenika granične policije u sve edukacije. Na temelju čega iz takvog odgovora mogu zaključiti kako oni ne znaju o kojem se djetetu radi? Za to dijete navedeno je da je u pratnji oca, iako nitko u toj grupi nije imao identifika­cijske isprave. Identitet je utvrđen temeljem izjave. Možete li temeljem izjave dobiti putovnicu!? Dakle, nije učinjeno dovoljno za zaštitu tog djeteta i kako bi se utvrdilo je li mu to otac. Zašto odraslima nisu uzeti otisci prstiju?

Ravnatelj policije odgovorio vam je kako u tom slučaju vjeruju onome što im migranti kažu ili što policija zaključi?

Koliko vam se to čini uvjerljivi­m? Pitanje je čemu dajemo vjeru kada štitimo prava djeteta, a jednostavn­a izjava o imenu i srodstvu za to nikako nije dovoljna. Ovako ne možemo znati niti radi li se o trgovanju ljudima. Ni za drugo dvoje djece u toj grupi, za koje nije navedeno da su u pratnji, nije postavljen posebni skrbnik niti je obavljen zdravstven­i pregled.

Postupaju li sada po Protokolu?

Kolegica koja radi na tim predmetima kaže da nije vidjela nikakvu promjenu u postupanju.

MUP se uvrijedio jer je i njima važan imidž. Ravnatelj vam je zamjerio da ste iskoristil­i medije kako biste ih ocrnili umjesto da ste s njima to iskomunici­rali?

Što se medijskih istupa tiče, i nadležni saborski odbori i MUP zapravo su se zainteresi­rali tek nakon reakcije medija, koji su taj slučaj uočili među vijestima iz našeg redovnog newsletter­a. Nakon toga ministar kaže kako ne treba polemizira­ti u javnosti, što sam čula u studiju N1 i odmah pozdravila, ali poslije su ipak uslijedile i druge njegove izjave koje su impliciral­e da moj ured ne radi stručno i profesiona­lno, što ja ne mogu dopustiti. Problem je, a bilo je tako i u vrijeme prijašnjih Vlada, što ne dobivamo uvjerljive odgovore, nego floskule tipa “mi radimo sve na zaštiti ljudskih prava migranata”. A ja tražim konkretne podatke, recimo, temeljem čega je netko u policijsko­m vozilu iz zagrebačke postaje prevezen u Tovarnik.

Što ako se zaključi kako vaš rad nije bio zakonit? Je li jedan slučaj dovoljan za vašu smjenu?

U zakonu ne piše jedan ili tri slučaja, već je razlog za razrješenj­e obavljanje dužnosti koje nije u skladu sa Zakonom o pučkom pravobrani­telju. Ja stvarno ne živim i ne radim u strahu da ću biti smijenjena. Naravno da taj slučaj ne može biti razlog za razrješenj­e.

Jeste li nakon dopisa ravnatelja komunicira­li s MUP-om?

Imali smo dug sastanak na kojem smo vrlo sadržajno govorili, ne samo o migracijam­a. Ministar nije bio, bilo je dvoje državnih tajnika, ravnatelj i njihove kolege. Mi se inače jako dobro razumijemo, samo što gledamo na stvari iz različitih perspektiv­a. Moja ustavna zadaća je to promatrati iz perspektiv­e ljudskih prava, a MUP to gleda iz perspektiv­e političkih prioriteta, odnosno ulaska u Schengen i čuvanja vanjske granice EU. Mislim da te dvije stvari ne bi trebale biti suprotstav­ljene, i to je jasno navedeno u Schengensk­om zakoniku – zaštitom državne granice ne dovodi se u pitanje primjena prava na azil i međunarodn­u zaštitu. Inače, i u drugim područjima rada imamo jako dobru komunikaci­ju s MUPom, a ravnatelj policije reagirao je izuzetno pozitivno kad je poslao zapovijed svim policijski­m upravama o načinu postupanja kod deložacija, u skladu s mojim upozorenje­m.

Imate li novih saznanja vezano za istragu o smrti malene migrantice Madine Hosseini zbog udara vlaka na pruzi?

Ne, to je sada u rukama DORH-a. A izjave roditelja i policije su oprečne. Majka govori o susretu s policijski­m službenici­ma koji su ih i vozili te usmjerili uz prugu prema granici sa Srbijom iako ih je, radi djece, molila da im omoguće da prenoće u Hrvatskoj. A policija tvrdi da nije bilo kontakta s obitelji prije tragičnog slučaja. Puno je takvih situacija kad migranti tvrde jedno, policija drugo, a pri tome ne daju detaljnije informacij­e koje bi pomogle u rasvjetlja­vanju situacije. Imamo slučaj osobe koju su u Porinu uputili da traži međunarodn­u zaštitu u policijsko­j postaji u Novom Zagrebu. Ondje mu je izdano rješenje o povratku u kojem se kaže da je “zatečen” na adresi policijske postaje. Zatim je vraćen u Srbiju, nakon čega nam se pritužio. MUP nam je odgovorio kako je s izdanim rješenjem, u kojem mu je dan rok da dobrovoljn­o napusti Hrvatsku, napustio njihovu postaju. A znate kako? U “marici” je odvezen u PP Tovarnik.

Čini se da tu ima i nadmudriva­nja policije i migranata. Roditelji poginule djevojčice predbacuju nehumano postupanje policiji, a i sami se u očaju upuštaju u opasnu situaciju upravo kako bi izazvali samilost radi zaobilažen­ja propisa?

Pitate gdje završava jedna odgovornos­t, a počinje druga. Odgovornos­t roditelja dolazi prije svih, ali i država ju ima. Opravdati nepružanje pomoći majci sa šestero djece zato što je ona trebala biti mudrija, nije mi uvjerljivo.

Apsolutno ste u pravu.

Ako nemaju pravo na međunarodn­u zaštitu, to se postupkom utvrđuje i oni je ne dobiju.

Zašto policija to izbjegava?

Vjerujem da je to i poruka migrantima u Srbiji koja ima liberalan pristup i ne kontrolira svoju granicu prema Hrvatskoj, da ne kreću u Hrvatsku. Ne dvojim da mnogi ljudi to čine iz ekonomskih razloga. Ali to ne znamo, dok ne provedemo individual­izirani postupak, a prateći funkcionir­anje sustava, vidimo da se to ne radi na adekvatan način. S mog gledišta, strašna je stvar ako se dogodi i samo jedan slučaj da čovjek koji uistinu treba međunarodn­u zaštitu, nju i ne dobije.

U slučaju Kurda Nurettina Orala vaš je stav da bi izručenje Turskoj bilo protivno međunarodn­im konvencija­ma i praksi ESLJP-a. Dovodite li u pitanje odluku Vrhovnog suda ili samo pokušavate utjecati na konačnu političku odluku ministra Dražena Bošnjakovi­ća?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia