Večernji list - Hrvatska

Meritas i Jelena Radan zajedno za Dan žena u klubu Sax

-

Tduljih CD-a. Oba svjedoče o besprijeko­rnom bendu koji i uživo i u studiju zvuči, u nedostatku pogodnije riječi, svjetski. Ali zaista svjetski, pa i svjetski profesiona­lno, ali i dobrodošlo nezaintere­sirano za bilo kakve ustupke koje obično treba napraviti na domaćoj sceni. Da ne znate o kome je riječ, teško biste pogodili odakle su. Pored svih usporedbi koje su se dosad spominjale kod Jonathana, ovaj put su na „To Hold“dodali i naklon Pixiesima u “Something To Cry About” ili “I Never Meant To Be There” koja vodi do najboljeg razdoblja Simple Mindsa s albuma “New Gold Dream”, dok predivna “I Don’t Mind” s vokalima Lovely Quinces već sada predstavlj­a jedan od dueta godine. “Wake Up Call” frazom syntha zove u sjećanje Classix Nouveaux, jer, bili introvertn­i, kao u završnoj “Gone”, ili eksplozivn­i, Jonathan su otvoreni nastavak britanske rock produkcije i to jednako domišljen poput Editorsa, Interpola i ostalih. U stanju su potpuno prirodno i uvjerljivo raditi u nekoliko formi, a od sjajnog vokala na engleskom jeziku do majstorske svirke sadržajem više pripadaju na Brit Awards nego na Porin. Drugi album zagrebačko­g elektronič­kog trojca BILK u vinilnom izdanju dolazi sa sjajnim omotom Dalibora Barića koji je i sam dovoljan razlog za kupnju LP-ja. Na deset tema između uzbudljivo­g elektronič­kog udara povezanog s neurotični­m električni­m gitara- ma, BILK uz Kozmodrum i The Bonebomb predstavlj­aju najbolje domaće primjere znalačke elektronik­e povezane s mnogim plesnim žanrovima, majstorski odsvirani hedonistič­ki party koji možete slušati i sami kod kuće. Bubnjar Edi Grubišić, Tin Oberman i Luka Vrbanić na sintesajze­rima, gitarama i glasu majstorski slažu zavjese zvuka sastavljen­e od fraza sintesajze­ra, istrzanih ritmova i gitara, stvarajući na “Quantum Status” uzbudljivu klupsku glazbu kakva se stvara od New Yorka do Berlina. Pokoji introvertn­i dio pokazuje majstorske finese na terenu ambijental­ne glazbe, a skupa s paklenim udjelom breakbeata, furioznih elektronič­kih baraža sintesajze­ra i mantričnih vokala, sve skupa eksplodira u epopeji naslovne završne teme “quantumSTA­TUS”.

Remasterir­arni Blenton

Epizode “Milana Blentona” iz televizijs­kih emisija “Stereovizi­ja” kultno su gradivo domaće rock-scene. Pomaknute vizualizac­ije sredinom osamdeseti­h pratili su jednako nadahnuti songovi Davora Slamniga. Sjajan gitarist, prije toga (najmlađi) član Buldožera, književnik i važan protagonis­t zagrebačke rock-scene, nedavno je sakupio svih 14 pjesama te ih remasterir­ane pustio na Bandcamp stranicu Milan Blenton. Osnovnu postavu, uz Slamniga na gitari, basu i kompjutors­kim programira­njima, činili su mladi klavijatur­ist Srđan Dedić i Davor Gobac na vokalima. Na snimkama se pojavljuje čitava plejada zagrebački­h glazbenika i glumaca, od Jure Stublića i Pjera Žardina, preko Saše Nestorović­a, Ratka Vojteka, bubnjara Dražena Scholza i Gorana Markića, do desetak ženskih vokala. Svi skupa daju efektnim pjesmama neodoljiv ugođaj pop-eksperimen­ta u kojima su televizijs­ke svemirske odiseje Milana Blantona podložene jednako “svemirskom” i razbarušen­om glazbom. Upravo je fascinanta­n ugođaj posvemašnj­e slobode kojom Slamnig sa suradnicim­a kroz duhovite i zabavne priče uspijeva proturiti sjajne kabaretske songove čije likove “glume” pjevačice i pjevači, s Davorom Gopcem kao glavnim pogonskim gorivom. O koliko se dobrim materijali­ma radi, govori i činjenica da je upravo tu Gobac prvi put snimio i otpjevao “Fridu”, Slamnigovu pjesmu koja će poslije postati klasik Psihomodo Popa, a slično se moglo dogoditi i s ostalim pjesmama koje sada možete preslušati u nizu. Meri Jaman i Anita Valo iz grupe Meritas udružile su snage s Jelenom Radan u zajedničko­m projektu „When Tomorrow Comes” i po prvi put će ga izvesti u klubu Sax! u četvrtak, 8. ožujka. U projektu “When Tomorrow Comes” sjajne glazbenice i pjevačice s užitkom izvode pjesme autora i izvođača koji su ih pratili kroz njihovo sazrijevan­je do danas. Započele su samo sa “ženskim pismom”, ali su kroz godine nastupanja u ovoj kombinacij­i proširile glazbenu priču na pjesme koje im nešto znače i za koje bi voljele da su pisane za njih. Osim stranih, na popisu su i njihove autorske pjesme, a na koncertu ih prate glazbenici: Ivan Božanić na bas gitari, Zdeslav Klarić na klavijatur­ama i Tin Ostreš na cajonu. Radi se o pravoj koncertnoj poslastici za znalce, jer u ovom sastavu u Zagrebu već dugo nisu nastupale. Publika koja ih je dosad čula uživo zna o kakvoj se zanosnoj kombinacij­i tri sasvim različite osobnosti i vokala radi.

 ??  ?? Jonathan zvuče svjetski, ali sadržajem više pripadaju na Brit Awards nego na Porin
Jonathan zvuče svjetski, ali sadržajem više pripadaju na Brit Awards nego na Porin
 ??  ?? Meri Jaman i Anita Valo iz grupe Meritas udružile su snage s Jelenom Radan u zajedničko­m projektu „When Tomorrow Comes”
Meri Jaman i Anita Valo iz grupe Meritas udružile su snage s Jelenom Radan u zajedničko­m projektu „When Tomorrow Comes”
 ??  ?? Tri sjajna albuma I omoti Jonathana, BILK-a i Milana Blentona sjajna su umjetnička djela
Tri sjajna albuma I omoti Jonathana, BILK-a i Milana Blentona sjajna su umjetnička djela
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia