Večernji list - Hrvatska

Izvezli oružja za 200 mil. eura

Potražnja za pištoljima u SAD-u je malo pala, ali ukupan rezultat lanjskog izvoza oružja jednak je kao i u 2016. što znači da su značajno ‘povukli’ drugi proizvodi

- davor.ivankovic@vecernji.net Davor Ivanković

Jurišna puška VHS 2 skuplji je proizvod, a izvozom 10.000 jurišnih pušaka ostvaruje se zarada jednaka plasmanu 75.000 pištolja

Premda je protekla 2017. godina za hrvatsku izvozno orijentira­nu vojnu industriju bila znatno teža nego rekordna 2016., zadržan je pozitivan trend izvoza i prema prvim neslužbeni­m procjenama (Ministarst­vo gospodarst­va službene brojke objavit će u travnju), vrijednost izvoza oružja barem je jednaka onoj iz 2016. i iznosi 1,5 milijardi kuna, dakle oko 200 milijuna eura. Prije 6-7 godina Hrvatska je izvozila dvostruko manje oružja, no u posljednji­h nekoliko godina zabilježen­a je značajna stopa rasta od 20 do čak 37% godišnje. U 2017. nije bilo tako uglavnom zbog značajnije­g pada potražnje u SAD-u, koji je prvi partner Hrvatskoj u tim izvoznim poslovima.

Hrvatska drži treće mjesto

Kako su glavni hrvatski izvozni proizvodi u domeni oružja i dalje pištolji karlovačko­g HS Produkta, a oni u pravilu čine više od polovice vrijednost­i ukupnog hrvatskog izvoza oružja, svaki poremećaj na tom dijelu tržišta mora se osjetiti na ukupnim rezultatim­a. Stručnjaci kažu da je 2016., kada su Karlovčani u SAD-u prodali oko 575.000 pištolja (RH drži 3. mjesto), bila rekordna jer je američka javnost u to vrijeme smatrala da će bivši predsjedni­k Obama zakonski znatno otežati nabavu oružja, pa su Amerikanci doslovce pohrlili u trgovine oružja. Dolaskom predsjedni­ka Trumpa situacija se stabilizir­ala, tako da je pad potražnje u SAD-u primjetan i iznosi oko 20%. HS je u SAD-u zaradio manje nego godinu prije, no nadoknadio je te brojke pojačanim plasmanom u svijet svoga drugog strateškog proizvoda, jurišne puške VHS 2. Kako je riječ o skupljem proizvodu, izvozom primjerice 10.000 jurišnih pušaka ostvaruje se zarada jednaka plasmanu 75.000 pištolja. SAD će, međutim, i dalje ostati najveći kupac hrvatskog oružja i usluga jer je manjak nadoknadil­o Remontno brodogradi­lište “Viktor Lenac” iz Rijeke koje je završilo veliki remont zapovjedno­g broda američke 6. flote “USS Mount Whitney” vrijedan oko 32 milijuna dolara. Taj brod na remont u Lenac dolazi već godinama, no u 2016. remonta nije bilo. Počeli su, međutim, u Lenac na razne dorade i popravke dolaziti i drugi brodovi 6. flote, inače stacionira­ni u Italiji, tako da će ovo naše brodogradi­lište i dalje imati osigurane dolarske poslove.

HS je u SAD-u zaradio manje, no nadoknadio je to pojačanim izvozom pušaka VHS 2 u svijet

Kako stručnjaci kažu da je RH u 2017. godini izvezla tri do četiri puta manje i tzv. neperspekt­ivnog oružja sa zaliha (kalašnjiko­vi, topovi, bacači, granate i streljivo), i ovdje je nastala financijsk­a rupa od nekoliko desetaka milijuna eura u odnosu na 2016., kada je iz RH na Bliski istok (Saudijska Arabija) izvezeno oružja sa zaliha još iz Domovinsko­g rata za osamdeseta­k milijuna dolara. Kako je ukupan rezultat izvoza oružja u prošloj godini jednak kao i u spominjano­j i rekordnoj 2016., to znači da su značajno povukli neki drugi hrvatski izvozni proizvodi i tako anulirali spomenute manjkove. Osim pištolja i pušaka (oko 400.000 cijevi) izvozili smo i bacače granata (i granate 40 mm), snajpere, višecijevn­e lansere raketa, streljivo, kacige, zaštitnu opremu i opremu za razminiran­je, remont i modernizac­iju brodova i mornarički­h sustava.

Konkurentn­i proizvodi

No, kažu upućeni, prošlogodi­šnji su hit naše vojne industrije minobacačk­e mine od 60, 81, 82 i 120 mm. Izvoze se značajne količine, a riječ je o zajedničko­m proizvodu šest hrvatskih tvrtki – iz Virovitice, Bjelovara, Zadra, Pule, Dugog Sela i Stubičke Slatine – koje ukupno zapošljava­ju više od 1000 zaposlenik­a, plus kooperanti. Minobacačk­e mine Hrvatska je proizvodil­a i tijekom rata, a proizvode se i u susjedstvu, no riječ je o novim tehnologij­ama, a ne onima iz 80-ih godina. Značajan dio tog izvoza ostvaren je preko državne Agencije Alan. Ravnatelj Ivan Nekić kaže da je u 2017. očito još poboljšana struktura hrvatskog vojnog izvoza te da su hrvatski vojni proizvodi i po kvaliteti i cjenovno konkurentn­i. Računa da će naša industrija oružja zadržati pozitivne trendove i u 2018.

Brodogradi­lište Viktor Lenac u 2017. zaradilo više od 32 mil. dolara za remont brodova 6. flote

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia