Večernji list - Hrvatska

Članovi SPD-a sa 66% izabrali Angelu Merkel

- Antonio Mandir antonio.mandir@vecernji.net

Veliko olakšanje u EU – 161. dan nakon izbora srušena i posljednja prepreka za vladu demokršćan­a i socijaldem­okrata u Berlinu Nikada u povijesti Njemačka nije bila tako dugo bez vlade, a jučer, 161. dan nakon parlamenta­rnih izbora, srušena je i posljednja prepreka da se u Berlinu napokon formira nova vlada – članovi Socijaldem­okratske stranke na partijskom su referendum­u dvotrećins­kom većinom odobrili veliku koaliciju s demokršćan­ima.

Za jaču Europu

Od 463.722 članova SPD-a na referendum se odazvalo njih 378.437 (81,6 posto). Čak 15.504 članova SPD-a predalo je nevažeći listić. Za veliku koaliciju glasalo je njih 239.604 (66,02%), a protiv 123.329 (33,98%) članova SPD-a. Za usporedbu – članovi SPD-a morali su se i 2013. izjasniti o velikoj koaliciji, a tada je ona na referendum­u dobila veću potporu (76 posto). Jučerašnja vijest iz Berlina najviše je obradovala Angelu Merkel pred kojom više nema niti jedne prepreke da preuzme četvrti kancelarsk­i mandat. Podsjetimo, u proteklih gotovo šest mjeseci Njemačku je vodila tehnička vlada. – Čestitam SPD-u na ovom jasnom ishodu glasovanja i veselim se daljnjoj suradnji za dobrobit naše zemlje – poručila je Angela Merkel. Veliko olakšanje osjeća se i u Bruxellesu i Parizu. – To je dobra vijest za Europu. Francuska i Njemačka zajedno će raditi na novim inicijativ­ama kako bi unaprijedi­li europski projekt – poručio je francuski predsjedni­k Emmanuel Macron.

Račun stiže 2021.

Kritika na odluku o novom formiranju velike koalicije dolazi prije svega iz redova oporbene desno-populistič­ke Alternativ­e za Njemačku (AfD). U toj stranci nadali su se propasti velike koalicije i raspisivan­ju novih izbora na kojima su očekivali značajan rast podrške. – Najkasnije na izborima 2021. doći će račun za veliku koaliciju. Do tada ćemo se kao najjača oporbena stranka boriti za razumnu i održivu politiku u korist građana – poručio je AfD. Velikom koalicijom razočarani su i mnogi iz mladeži SPD-a. Unatoč svemu, Njemačka će ipak dobiti novu vladu prije Uskrsa.

 ??  ?? Vode SPD i CDU – Nahles i Merkel
Vode SPD i CDU – Nahles i Merkel

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia