Večernji list - Hrvatska

NIKOLA ĐURIČKO

Da, nažalost, Vučića ne smatram svojim predsjedni­kom...

- Samir Milla samir.milla@vecernji.net

Srpskog glumca u Zagreb je dovela hrvatska premijera stand upa “Sve što ste oduvek hteli da znate o Džoniju, a niste smeli da ga pitate” Popularni srpski glumac Nikola Đuričko prošli je tjedan u Zagrebu imao hrvatsku premijeru svog stand upa “Sve što ste oduvek hteli da znate o Džoniju, a niste smeli da ga pitate”, u kojem na smiješan način govori o životu, od osnovne i srednje škole do fakulteta i vojske. Glumac je to koji je u proteklih 25 godina glumio u brojnim filmskim i TV hitovima kao što su „Do koske“, „Munje“, „Kad porastem biću Kengur“, „Montevideo“, „Vratiće se rode“i „Senke nad Balkanom“, a uloga u filmu „U zemlji krvi i meda“Angeline Jolie donijela mu je i karijeru u Hollywoodu.

Naslov vašeg stand-upa očita je parafraza na Allenov film „Sve što ste željeli znati o seksu, a niste se usudili pitati“?

Točno, a i želio sam malo nervirati mog menadžera Stefana, pa da mora napraviti veliki plakat. A i slične su nam teme. Ovaj standup je poput nekog uvrnutog intervjua u kojem pričam rgluposti koje ne bih mogao kazati u normalnom intervjuu. Tako pričam kako sam izgubio 40 pionira kao njihov vođa, kako sam na jednom ispitu nosio tajice, kako mi je bilo u vojsci i slično.

Znamo vas po filmovima i serijama, no mnogi ne znaju da ste zamalo postali dizajner?

Istina, nakon osnovne škole upisao sam srednju dizajnersk­u. Volio sam crtati, a opet je bilo i dosta prakse. Htio sam praviti gitare, projektira­ti automobile i slično, a industrijs­ki dizajn je to sve obuhvaćao. Ali put me odveo drugamo. Već nakon trećeg razreda srednje škole upisao sam Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu. Glumu sam zavolio još kao dijete, kada sam s bratom odlazio na Radio Beograd, gdje smo imali dramski studio.

Čuo sam da ste bili problemati­čno dijete i odrastali na ulici, kao vaš lik Mali u filmu “Do koske”.

Pa dobro sad, on je ipak otišao nekoliko koraka dalje. Ja nikad

nisam bio agresivan, ali sam bježao iz škole i ponekad napravio neku štetu. No, nisam se volio tući i nisam nikad bio neki vatreni navijač. Zato sam se prihvatio rock’n’rolla i svega što uz to ide.

Spomenuli smo film „Do koske“koji je snimljen nakon rata. Je li zaista tako bilo u Beogradu sredinom 90-ih da su klinci najnormaln­ije nosili pištolje?

Pa nismo se baš trudili da rekonstrui­ramo, premda je na snimanju filma bilo svađe između redatelja i mene oko toga kako bismo trebali izgledati. Tadašnji klinci su praktički imali uniforme po kojima su se raspoznava­li – uvučena trenirka, tenisice, kratka kosa, lanac oko vrata i odrednica imaš li para ili ne. Film je pokušao pokrenuti temu takvih klinaca, no nije mi se svidjelo što je pokušao govoriti i o starijima.

Još veću popularnos­t donijeli su vam filmovi „Munje“i „Kad porastem biću Kengur“?

Ti filmovi su došli kada se već nazirao kraj ludila u kojem je najjači otpor pružio rock’n’roll, pa smo mi imali potrebu da zabilježim­o svijet koji je, nažalost, bio u podzemlju, jer su zemljom drmali narodnjaci. Ti filmovi su prenijeli otpor tom svijetu. Pogotovo su „Munje“dobro prošle jer je film u kinu gledalo 150 tisuća ljudi, što je više nego „Titanic“. To da je neki film gledaniji od „Titanica“dogodilo se još samo u Indiji. Inače, ulogu u „Munjama“dobio sam slučajno. Na ulici sam sreo kolege Sergeja Trifunović­a i Borisa Milivojevi­ća koji su mi rekli da idu na probu k redatelju Raši Andriću. Raša mi je rekao da za mene ima samo ulogu negativca po imenu Gojko Sisa. Malo sam čitao i došao s prijedlogo­m da Gojko šuška dok govori. Ispalo je super, i to mi je jedna od omiljenih uloga. Baš sam nedavno predložio da radimo i drugi dio. Kako je krenuo, Gojko bi sad taman mogao biti predsjedni­k Srbije.

Ajmo malo o serijama, prije svega o dvije koje je radio Dragan Bjelogrlić – „Montevideo“i „Senke nad Balkanom“. Kako je bilo raditi s njim?

Dragan i ja smo se zbližili na seriji „Vratiće se rode“, i tu je skupio hrabrost da se i sam uhvati režije. O „Montevideu“je snimio pravu epopeju – dva filma i seriju, a „Senke nad Balkanom“postavile su novi standard. S Bjelom je božanstven­o raditi jer je to uvijek ambiciozno, veliko i uspješno.

U Hrvatskoj je od vaših uloga možda najomiljen­ija ona Švabe iz serije „Vratiće se rode“. Koliko ima sličnosti između njega i vas?

Jedna od najdražih uloga, pomakla je moje intimne granice kao glumca. Švaba je poput mene, jedino što ja nisam lijen, trapav, šarmantan, neodlučan i s redateljem Goranom Gajićem sam htio da bude tako.

Nakon brojnih uloga u Srbiji, glumili ste u filmu „U zemlji krvi i meda“Angeline Jolie. To vam je otvorilo vrata Hollywooda?

Istina, kad bih poslije razgovarao s nekim, cijenilo bi se to što sam glumio u filmu koji je ona režirala. No, nama je s ovih prostora komplicira­no glumiti u Hollywoodu zbog jezika, ali i radnih dozvola. Ondje nam je led probio Rade Šerbedžija. Sad je tamo vrlo uspješan vaš glumac Goran Višnjić, a imate i Gorana Bogdana. Gogo i ja smo lani igrali u dvije serije koje su obje bile nominirane za Emmy – on u „Fargu“, ja u „Geniju“. Šalili smo se tko će ga dobiti.

Je li istina da su vam neki u Srbiji zamjerili snimanje filma u BiH s Angelinom Jolie, pa vas čak i nazvali neprijatel­jem Srbije?

Da, bio sam na sudu radi tog čovjeka koji je napravio listu antisrba i na toj listi bio sam drugi. Prvo ne razumijem što znači to antisrbin ili antihrvat. Ta nacionalis­tička trabunjanj­a zvuče isto i kod nas i kod vas. To i dalje govori da je rat u Bosni traumatsko iskustvo za naše društvo, čim je zabranjeno govoriti o tome. Je li zabranjeno zbog toga što se u Srbiji boje da se sazna istina koja nije povoljna za nas? Mislim da svi možemo ići dalje ako razgovaram­o o tome što se dogodilo, koliko god bilo bolno. Angelina je imala najbolju namjeru da se radi na toj temi. Glavni junak je Srbin koji pokazuje ljudske osobine, a tu je priču čula od žena iz Srebrenice. Nažalost, povijest se kod nas još temelji na emocijama, a ne na znanstveni­m činjenicam­a.

Lani ste se politički angažirali i podržali ste Sašu Jankovića na predsjedni­čkim izborima?

Tako je, i sad sam podržao Dragana Đilasa na izborima za gradonačel­nika Beograda. Kod nas je dosta čupavo s tom politikom, pogotovo je nezgodno da o tome govorim u Zagrebu. Čini mi se da još uvijek imamo problema i svako malo nam demokracij­a sklizne u diktaturu. Svako malo naš se odnos prema Europi i europskim vrijednost­ima udaljava. U tome mi prolazi život i smatrao sam da kao javna osoba moram kazati da nisam oduševljen pravcem u kojem ide naša zemlja te da može i mora brže, pametnije i odlučnije. Po običaju, u manjini sam kad god imam neki stav.

Rekli ste da Vučića ne smatrate svojim predsjedni­kom?

Nažalost, ne. Prema nama koji nismo za njega ponaša se kao očuh.

Mislite li da će se poboljšati odnosi između Srbije i Hrvatske?

Rekao bih da političari i dalje sviraju u tu staru žicu nacionaliz­ma koju povremeno žešće raspale kako bi uznemirili raju, a onda ih oni smiruju i glume svijetu da su neviđeni mirotvorci, a oni su raspalili tu vatru. Mislim da će trebati proći još puno vremena da čestito i otvoreno porazgovar­amo o tome da potpuno normalizir­amo naše odnose. U tome opet veliku ulogu igraju umjetnici. Evo, ja sad glumim u Hrvatskoj, vaši ljudi su bili kod nas u kazalištu. Jednog dana ćemo možda i nogomet igrati bez velike sekiracije, ali to će doći onog časa kada političari prestanu zloupotreb­ljavati naše emocije.

S Bjelogrlić­em je božanstven­o raditi, to je uvijek ambiciozno, veliko i uspješno Kod nas je dosta čupavo s politikom, pogotovo je nezgodno da o tome govorim u Zagrebu

 ??  ??
 ?? GRGUR ŽUČKO/PIXSELL ?? S Bojanom GregorićVe­jzović 2013. kada je “Othello” Jugoslaven­skog dramskog pozorišta gostovao u Zagrebu
GRGUR ŽUČKO/PIXSELL S Bojanom GregorićVe­jzović 2013. kada je “Othello” Jugoslaven­skog dramskog pozorišta gostovao u Zagrebu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia