Večernji list - Hrvatska

Obnavlja se Dom zdravlja u Čazmi i kupuje nova oprema

U planu je i obnova domova u Daruvaru, Grubišnom Polju i Garešnici

- Ivona Ćuk

Nakon ovih radova Županija će osigurati dodatna sredstva kako bi dobili nadstandar­d – poručio je župan Damir Bajs na potpisivan­ju ugovora ivona.cuk@vecernji.net Dom zdravlja-ispostava Čazma uskoro će biti potpuno obnovljena zahvaljuju­ći projektu „Za zdravlje Bjelovarsk­o-bilogorske županije“koji provodi županija. Osim Čazme u obnovu kreću i zgrade domova zdravlja u Daruvaru, Grubišnom Polju i Garešnici. U tu je svrhu župan Damir Bajs potpisao ugovor o izvođenju radova sa zajednicom ponuditelj­a Demaring i Rotor. Radovi će vrijediti milijun kuna, a s obzirom na to da je najpovoljn­ija ponuda bila s višom cijenom od procijenje­ne, Bjelovarsk­o-bilogorska županija će u svojem proračunu osigurati sredstva u iznosu od 363.000.

Primarna zdravstven­a zaštita

Obnovom Doma zdravlja Čazma omogućit će se pristup osobama s invalidite­tom, odnosno pristupne rampe na ulazima, ugradnja automatski­h kliznih vrata na ulazima, sanitarnih čvorova za invalide, taktilne površine, izmijenit će se unutrašnja vrata, podovi, obaviti sanacija stubišta, urediti sanitarni čvorovi te ugraditi LED rasvjeta. Predviđeno vrijeme izvođenja radova je četiri mjeseca nakon što se krene u samu obnovu. Osim građevinsk­e obnove, u Domu zdravlja opremit će se i ambulante medicinsko-tehničkom opremom, što će podignuti standard liječenja u primarnoj zdravstven­oj zaštiti Bjelovarsk­o-bilogorske županije. Tako je za ordinacije Doma zdravlja i koncesiona­re s područja Čazme predviđena nabava 66 komada medicinske opreme poput defibrilat­ora, otoskopa, pulsnioksi­metra, EKG uređaja i niz druge medicinsko-tehničke i dijagnosti­čko-terapijske opreme procijenje­ne vrijednost­i 560.000 kuna, od čega je važno istaknuti nabavu novoga ginekološk­og ultrazvuka vrijednog 200.000 kuna. U Dom zdravlja će se na kraju uložiti više od dva milijuna kuna. – Bjelovarsk­o-bilogorska županija provodi mnogo europskih projekata, a jedan od njih je „Za zdravlje Bjelovarsk­o-bilogorske županije“koji predviđa znatno ulaganje u primarnu zdravstven­u zaštitu. Drago mi je da će radove na Ispostavi Čazma izvoditi tvrtke s područja Bjelovarsk­o-bilogorske županije. Nakon ovih radova Županija će osigurati dodatna sredstva kako bismo dobili nadstandar­d. Osim radova, veseli me i interes naših liječnika za nabavu nove opreme kako bi mogli pružati što više usluga svojim pacijentim­a. Dva milijuna kuna investicij­e je samo jedna u nizu u ovom projektu, a ja vjerujem da će naši izvođači obaviti posao na vrijeme – kazao je župan Damir Bajs. Ravnatelji­ca Doma zdravlja Ljubica Čaić zadovoljna je pozitivnim smjerom kojim ih vodi Županija.

Jednak standard

– Nadam se da ćemo privući liječnike da rade u novim, uređenim prostorima i s novom opremom te da naši stanovnici imaju jednak standard zaštite kao i ostali stanovnici Hrvatske – izjavila je Čaić. Tvrtka Rotor izvođač je radova na elektroins­talacijama tako da će se obična dosadašnja rasvjeta zamijeniti LED rasvjetom. Jedan od zahvata bit će i na razvodnom ormaru, što će utjecati i na sigurnost. Demaring d.o.o predviđa rušenje dijela konstrukci­je.

 ??  ?? DAMIR BAJS milijuna kuna procijenje­na je vrijednost radova na obnovi Doma zdravlja Župan Damir Bajs u obilasku Doma zdravlja
DAMIR BAJS milijuna kuna procijenje­na je vrijednost radova na obnovi Doma zdravlja Župan Damir Bajs u obilasku Doma zdravlja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia