Večernji list - Hrvatska

Konj, dravska guska... simboli su Međimurja

Na popisu su i kokoš hrvatica, mali međimurski pas međi

- ivica.beti@vecernji.net Ivica Beti

Geni autohtonih pasmina mogući su potencijal za sigurnost proizvodnj­e hrane u budućnosti

Pojavio se na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće i vrlo je brzo postao cijenjen zbog snage. Počeo se koristiti u poljoprivr­ednim radovima i transportu. Međimurski konj, a o njemu je riječ, ima malu glavu i šiljate uši, kratak i mišićav vrat, široka leđa i greben visok od 155 do 165 centimetar­a. Pastusi su teški do 900 kilograma, a kobile od 650 do 800.

Prijeti im izumiranje

Prva je autohtona hrvatska pasmina konja koja se spominje u hipološkoj literaturi Europe 1894. godine, a Encycloped­ia Britannica u svojem izdanju “The Ultimate Horse Book” opisuje ju na tri stranice. Međimurski konj danas je kritično ugrožena vrsta i spominje se u Deklaracij­i o očuvanju i zaštiti međimurski­h zavičajnih pasmina domaćih životinja koju je nedavno donijela Skupština Međimurske županije. Predložio ju je vijećnik Marijan Varga, a pri- jedlog teksta Deklaracij­e podržali su Udruga uzgajivača međimursko­ga konja Međimurec, Kinološko društvo Međimurje, matični klub uzgajivača malog međimursko­g psa međija, Udruga uzgajivača malih životinja Međimurska lastavica i matični klub uzgajivača hrvatskih domaćih i međimurski­h zavičajnih pasmina. – Od nemjerljiv­e je važnosti i pomoć jedinica lokalne i regionalne samouprave u očuvanju pasmina jer su mnoge od njih kritično ugrožene i prijeti im izumiranje – pojašnjava M. Varga. Temelji za donošenje Deklaracij­e pronađeni su u tome što Hrvatski kinološki savez priznaje pasminu mali međimurski pas međi kao hrvatsku autohtonu pasminu, a u evidenciji pasmina nastalih u Međimurju navode se kokoš hrvatica, međimurska kokoš, dravska guska, golub međimurska lastavica, hrvatski golub gušan i hrvatski veliki opaljeni kunić.

Međimurski brend

Autohtone pasmine su, napominje se u Deklaracij­i, nasljeđe nemjerljiv­e vrijednost­i u ekonomskom, socijalnom, prirodnom i kulturološ­kom smislu te čuvaju identitet podneblja, a geni su potencijal za sigurnost proizvodnj­e hrane u budućnosti, jer se njima jamči otpornost i prilagodlj­ivost što će tek doći do punog izražaja. Te pasmine su, navodi se, i svojevrsni međimurski brend i zavičajni simboli.

Od nemjerljiv­e je važnosti pomoć jedinica lokalne i regionalne samouprave u očuvanju pasmina jer su mnoge od njih kritično ugrožene MARIJAN VARGA županijski vijećnik

 ??  ?? Međimurski se konj pojavio na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće
Međimurski se konj pojavio na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia