Večernji list - Hrvatska

Zadarska županija potiče sudioništv­o u kulturi

- (mm) (mm)

S ovih devet specijaliz­acija osnažit će se mreža primarne zdravstven­e zaštite na području županije – rekao je zamjenik župana Šime Mršić Oko osam milijuna nepovratni­h kuna iz Europskog socijalnog fonda dobit će Dom zdravlja Zadarske županije za specijalis­tičko usavršavan­je doktora medicine. Projektom će se osigurati sredstva za devet specijaliz­acija – šest iz obiteljske medicine, dvije iz pe- ju djelovati zajednički, jer imaju iste ciljeve na temelju dijeljenja zajedničko­g osjetljivo­g morskog sustava Novigradsk­og i Karinskog mora te Podvelebit­skog kanala. – Zadarska županija će aktivno poticati sve uključene dionike na lokalnoj i nacionalno­j razini na rješavanje složenog pitanja odvodnje. Nama u Zadarskoj županiji turizam je ključna gospodarsk­a grana, a izgradnja odvodnje i vodovoda jedan je od ključnih čimbenika za razvoj turizma – poručio je zamjenik župana Vic- dijatrije te jedan iz ginekologi­je. Sredstva su odobrena u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Specijalis­tičko usavršavan­je doktora medicine’’, koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) u sklopu Operativno­g programa „Učinkoviti ljudski potencijal­i’’ od 2014. do 2020. godine. – Ulaganje u znanje višestruko je isplativa investicij­a, a posebice ulaganje u usavršavan­je liječnika. Upravo osiguranje­m ovih devet specijaliz­acija osnažit će se mreža ković. U Zadarskoj županiji do sada su formirane četiri velike aglomeraci­je.

Završna faza tri projekta

Najdalje je otišla aglomeraci­ja koja povezuje grad Nin i općine Privlaka, Vir i Vrsi za čiju je izgradnju u siječnju ove godine potpisan ugovor vrijedan 400 milijuna kuna. U završnoj su fazi još tri velika projekta odvodnje u Zadarskoj županiji – biogradska aglomeraci­ja, aglomeraci­ja Bibinje – Sukošan

Kali.• i aglomeraci­ja Preko – primarne zdravstven­e zaštite na području Zadarske županije. Projekt je izravno ulaganje u razvoj ljudskih potencijal­a, usmjereno prema primarnoj zdravstven­oj zaštiti, što je osnova zdravstven­e skrbi. Pridonijet će većem broju medicinski­h stručnjaka u našoj županiji i boljoj pokrivenos­ti zdravstven­im uslugama – istaknuo je zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić, koji je bio na potpisivan­ju ugovora u Ministarst­vu zdravstva. Ciljne skupine su 10 udruga, dvije javne ustanove u kulturi i jedinice regionalne i lokalne samouprave te njihovi zaposlenic­i i članovi Zadarska županija prijavila je projektni prijedlog „SUPER KULTURA – Sudioničko uPravljanj­E i institucio­nalni pluRalizam u kulturi“na natječaj Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstv­a u kulturi Europskog socijalnog fonda. Projektom vrijednim oko 800.000 kuna, pripremlje­nim uz podršku Agencije ZADRE NOVE, rješavat će se nedovoljno umrežavanj­e i suradnja javnog i civilnog sektora županije u području upravljanj­a kulturom. Ciljne skupine projekta čini 10 udruga, dvije javne ustanove u kulturi i jedinice regionalne i lokalne samouprave te njihovi zaposlenic­i i članovi. Predviđeno vrijeme trajanja je 18 mjeseci, a aktivnosti su javna predavanja, seminari i tribine, priprema i provedba kulturno-umjetničko­g projekta te izrada online platforme SUPER KULTURA.

“Kvalitetna odvodnja nužna je pretpostav­ka održivog razvoja svih dijelova županije”

 ??  ?? Na potpisivan­ju ugovora u Ministarst­vu zdravstva
Na potpisivan­ju ugovora u Ministarst­vu zdravstva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia