Večernji list - Hrvatska

Signale vlaku za ulazak u postaju daje uređaj star čak 133 godine

Upravljati njime zna jedino Ivica Ljevaković

- ivona.cuk@vecernji.net Ivona Ćuk BJELOVAR

Tijekom gradnje pruge Barč – Pakrac 1885. godine željezničk­a postaja u Daruvaru dobila je svoj uređaj za štitne signale

Uređaj za štitne signale star 133 godine još se koristi na željezničk­oj postaji u Daruvaru, a njime znaju upravljati samo najstariji željezničk­i prometnici. Jedan od njih je Ivica Ljevaković, koji upravo broji 41 godinu radnog staža. Ivica je jedan od rijetkih prometnika koji su imali priliku raditi s ovim uređajem koji je donedavno postojao samo na tri mjesta u Hrvatskoj.

Problem ga je popraviti

Naime, tijekom gradnje pruge Barč – Pakrac 1885. godine željezničk­a postaja dobila je svoj uređaj za štitne signale kojim se Ivica koristi čak i nakon toliko godina. Isti taj uređaj postojao je još u Pakracu, gdje je Ivica također radio, kao i u Siraču, međutim na tim postajama ga više nema pa je ovaj muzejski primjerak ostao jedino u Daruvaru. – Jedino je ovaj još u funkciji. Inače, pruga je tek nedavno otvorena, nakon četiri godine neprometov­anja i, moram priznati, iznenadio sam se kada sam vidio da uređaj i dalje ovdje stoji. Još radi, iako s njim imamo malih problema – kazao je Ivica. Kada dođe do kvara, nastaje problem jer zbog zastarjele tehnologij­e rijetko tko zna popraviti uređaj. Riječ je, naime, o uređaju koji odašilje takozvani signal štitnica, a Ivica ga pokreće iz svojeg ureda tako da okreće, odnosno kurbla ručicu na uređaju. Zatim pomiče ploču koja vlaku označava može li ući u postaju. Upravo je pruga Barč – Pakrac prema nekim knjigama prva lokalna željeznica u Hrvatskoj. Te iste 1885. godine, ali ujesen, pušten je u promet odvojak pruge od Bastaja prema Končanici. Vezu na drugu stranu – prema Zagrebu, Daruvar je dobio dvije godine kasnije. Tada je do Pakraca stigla pruga iz Banove Jaruge. Ova je pruga stigla iz Mađarske, takozvanim vicinalnim, sporednim, odvojkom koji je počinjao u Barču, a oznake na uređaju za štitne signale odaju pravu istinu o njegovoj starosti. – Na njima piše Budapest, Rudolf Jaroš, koji je bio češki političar, što znači da se sve odvilo za vrijeme Austro-Ugarske kada je Budimpešta bila glavni grad. Kada je ta pruga bila građena, Daruvar je cvjetao, i to je puno značilo za njegov razvoj, kao i za ostala mjesta kojima je pruga prolazila. Činjenica da se i danas koristimo tim uređajem govori puno o tom vremenu, ali i vremenu danas – kazao je pomalo sarkastičn­o Ivica.

Vrijeme je za promjenu

U jednu ruku, kaže, uređaj je lijepo vidjeti i znati da još funkcionir­a, međutim ipak je vrijeme za promjenu. Cijelu je postaju potrebno obnoviti, a kada se to dogodi, kaže, nada se da će ovaj stoljetni uređaj biti prvi na redu za zamjenu te da će naći svoje mjesto u nekom od tehničkih muzeja.

Od tri takva uređaja, u Pakracu i Siraču, radi još samo ovaj na postaji u Daruvaru Ivica Ljevaković nada se da će ovaj stoljetni uređaj naći svoje mjesto u tehničkom muzeju

 ??  ?? Prometnik Ivica Ljevaković broji 41 godinu staža
Prometnik Ivica Ljevaković broji 41 godinu staža

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia