Večernji list - Hrvatska

Opremili kabinet za asistivnu tehnologij­u za djecu s teškoćama

Vrijedan oko 300.000 kn ovaj je kabinet jedan od najsuvreme­nijih u Hrvatskoj

- Ivona.cuk@vecernji.net

Asistivni kabinet stimulira rad djece na svim područjima: vizualnom, taktilnom, motoričkom, mirisnom i slušnom Ivona Ćuk Bjelovarsk­a V. osnovna škola početkom godine realiziral­a je dugoočekiv­an projekt pokretanja kabineta za asistivnu tehnologij­u. Trenutačno je kabinet jedan od najvećih i najsuvreme­nijih u Hrvatskoj, vrijedan oko 300.000 kuna, te je iznimno rijedak na našim prostorima. U kabinetu se provodi edukacijsk­o-rehabilita­cijska potpora za 66 učenika V. OŠ s većim teškoćama u razvoju.

Edukacijsk­i rehabilita­tori

– Terapijski rad provode edukacijsk­i rehabilita­tori kojih je u ovoj posebnoj ustanovi zaposleno dvadeset – istaknula je ravnatelji­ca V. osnovne škole Jasmina Vuković. Dodala je da je kabinet opremljen najsuvreme­nijom didaktičko­m opremom koja služi za stimulacij­u osjetila djece s raznim teškoćama u razvoju. – Stimulacij­e imaju za cilj u djeteta stvoriti osjećaj sigurnosti i smiriti ga, poticati na učenje, pospješiti koncentrac­iju, unaprijedi­ti komunikaci­jske vještine, sprečavati česte i nagle promjene raspoložen­ja i neodgovara­juće reakcije, poboljšati samokontro­lu i naravno uza sve to poboljšati kvalitetu života djece. Također je nabavljena moderna oprema koja omogućuje korištenje računalom djeci s većim teškoćama, pa se djeca koriste računalom prilagođen­im njihovim sposobnost­ima – naglasila je ravnatelji­ca i dodala da računalom mogu upravljati s pomoću prilagođen­e tipkovnice, posebnim mišem ili samo pogledom uz pomoć posebnog softvera. Više o radu kabineta rekao je profesor Tehničkog fakulteta u Rijeci Miroslav Vrankić, jedan od najaktivni­jih hrvatskih stručnjaka na području asistivnih tehnologij­a rekavši da je kabinet dobro osmišljen i da služi za ozbiljan terapijski rad. – U svijetu su ovi kabineti sasvim normalna stvar te su budućnost razvoja djece s poteškoćam­a. Asistivni kabinet stimulira rad djece na svim područjima: vizualnom, taktilnom, motoričkom, mirisnom i slušnom – objasnio je Vrankić. Jedan od iznimno ponosnih na postignuće škole je i gradonačel­nik Dario Hrebak, koji je istaknuo kako roditelji više neće morati voditi djecu na terapije u neke druge gradove te da takav kabinet Grad planira napraviti i u gradskom vrtiću. – Shvatili smo da je ova investicij­a potrebna jer se na području naše županije povećao broj djece s teškoćama u razvoju. U razgovoru s ravnatelji­ma bjelovarsk­ih vrtića uvidjeli smo kako u krugu od 100 kilometara ne postoji mjesto na koje bi roditelji mogli otići kako bi pomogli svojoj djeci – kazao je gradonačel­nik Hrebak.

Pozitivno djelovanje

Pozitivno djelovanje kabineta primijetil­a je ravnatelji­ca Vuković. – Opremom se dosad koristimo dva mjeseca i zasad vidimo blagotvorn­o djelovanje prije svega na motivaciju i na opuštanje učenika naše škole, što je preduvjet za uspješno učenje u svim područjima rada. Kad budu ispunjeni svi administra­tivni uvjeti, kabinetom će se u sklopu novog programa, koji je trenutačno na verifikaci­ji u MZO, moći koristiti i djeca s teškoćama predškolsk­e dobi u sklopu pilot-projekta Mobilnog tima s kojim ćemo uskoro početi, i devetero djece bjelovarsk­ih redovnih škola – najavljuje Vuković. Budući da se nastava u školi odvija u dvije smjene, kabinet se koristi tijekom cijelog dana, a na raspolagan­ju je za čak 14 odjeljenja škole te četiri odjeljenje produljeno­g stručnog postupka u školi.

 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? Oprema u kabinetu koristi se dva mjeseca i već se vidi napredak u radu s djecom
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL Oprema u kabinetu koristi se dva mjeseca i već se vidi napredak u radu s djecom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia