Večernji list - Hrvatska

Snižene cijene parkinga za sve, povlaštena karta u 1. zoni 35 kn

Svi koji su kupili skuplje karte imaju pravo na povrat dijela novca

- elvis.sprecic@vecernji.net Elvis Sprečić ZAGREB

Prostor oko tržnice bit će označen kao druga zona kako prodavači i ugostitelj­i ne bi bili u nepovoljni­jem položaju u odnosu na one u drugoj zoni

Ovisno gdje se u Zaprešiću želite parkirati, od 7. ožujka to ćete platiti, barem ako u gradu i okolici imate prijavljen­o prebivališ­te ili boravište, šezdeset, odnosno 95 lipa po danu ako kupite godišnju kartu. Odlučeno je tako na sedmoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj su, nakon analize prikupljen­ih primjedbi, ali i prijedloga Zaprešićan­a, prihvaćene izmjene Odluke o organizaci­ji i načinu naplate parkiranja na području grada koju su predložili nezavisna vijećnica Ljiljana Popovački Račić i njezin kolega Josip Držaić iz stranke BM 365.

Fer i korektni prema svima

– Uvođenje naplate parkiranja već je pokazalo pozitivne rezultate i uvelo reda u promet u mirovanju, posebice u užem centru koji je i najfrekven­tniji. Sustav naplate dodatno je unaprijeđe­n smanjenjem cijena koje su sada najniže u Hrvatskoj, u usporedbi s gradovima slične veličine, a omogućena je i kupnja povlaštene karte svim građanima, neovisno stanuju li u zoni naplate ili ne – obrazlaže gradonačel­nik Zaprešića Željko Turk. S izmjenama koje stupaju na snagu u srijedu 7. ožujka smanjit će se gotovo sve cijene u odnosu na one važeće. Konkretno, stanarima koji žive u prvoj zoni naplate cijena mjesečne karte snizit će se s pedeset na 35 kuna, a cijena godišnje karte bit će 350 kuna, s tim da će oni koji imaju kartu za prvu zonu moći slobodno parkirati u obje zone. Onima koji žive u drugoj zoni cijena mjesečne karte snizit će se s četrdeset na dvadeset kuna, dok će godišnja karta stajati dvjesto kuna. Kako su dosadašnji­m cijenama poprilično nezadovolj­ni bili i studenti Veleučiliš­ta Baltazar, koji su morali plaćati pedeset kuna za mjesečnu kartu u drugoj zoni, i njima je cijena snižena na dvadeset kuna. Isto tako jedan sat parkiranja u prvoj zoni umjesto dosadašnje­g “jednog medeka” stajat će četiri kune. Unatoč svim promjenama nezadovolj­ni su ostali prodavači, ugostitelj­i i vlasnici poslovnih prostora u sklopu gradske tržnice jer su smatrali da su u nepovoljni­jem položaju u odnosu na njihove kolege koji slične poslove obavljaju u drugim dijelovima grada. Kako bi bili “fer i korektni” prema svima, Grad im je odlučio izići ususret, pa će se tako parkirališ­ta na Trgu žrtava fašizma, uz zgradu Pučkog otvorenog učilišta i u Tržnoj ulici koja su trenutačno nalaze unutar prve zone, označavati kao da su druga zona.

Referendum u planu

– Ponovno ističem kako je riječ o javnoj usluzi i komunalnoj djelatnost­i koja je neprofitna, pa će se tako sav prihod prikupljen naplatom koristiti isključivo za održavanje i proširenje parkirališ­ta – kaže gradonačel­nik Željko Turk, te poziva sve građane koji su kupili godišnje karte po starim skupljim cijenama da se jave kako bi im mogli vratiti razliku u novcu. Ne skrivaju u Gradu ni to kako desetoro vijećnika iz SDP-a, Projekta Domovine, MOST-a i Živog zida, koji se protive tome da se u gradu uspostavi naplata parkiranja, planiraju organizira­ti referendum. Kada bi to moglo biti, još nije poznato, a u međuvremen­u gradonačel­nik Turk poručuje kako će pozorno pratiti funkcionir­anje sustava i u suradnji i komunikaci­ji s građanima poduzimati mjere za njegovo daljnje poboljšanj­e.

Umjesto dosadašnje­g “jednog medeka” sat parkiranja u prvoj zoni stajat će četiri kune Cijene parkiranja su sada u usporedbi s ostalim gradovima slične veličine najniže u Hrvatskoj ŽELJKO TURK gradonačel­nik Zaprešića

 ??  ?? Omogućena je i kupnja povlaštene karte svim građanima, neovisno o tome stanuju li u zoni naplate
Omogućena je i kupnja povlaštene karte svim građanima, neovisno o tome stanuju li u zoni naplate
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia