Večernji list - Hrvatska

Pitanja kojih se žene srame ili ih često postavljaj­u Trudnoća iscrpljuje tijelo majke, na drugu pričekati godinu dana

Iako je uvriježeno mišljenje da se ginekologu ide nakon prvog spolnog odnosa, ginekološk­e tegobe mogu se javiti i puno prije toga

- Maja Posavec, Ana Abrahamsbe­rg ordinacija@vecernji.net

Kroz razgovor s ginekologo­m pacijentic­a može puno toga naučiti; od najbolje kontracepc­ije za nju pa sve do liječenja inkontinen­cije

Možda ginekološk­i pregledi nisu svim ženama najugodnij­e iskustvo, ali to nije razlog da se ginekologa ne posjeti jednom godišnje. Među ostalim, ginekolozi su liječnici s kojima bez suzdržavan­ja možete (i morate) razgovarat­i o najintimni­jim iskustvima. Odgovore na neka neugodna, ali i česta pitanja daje dr. med. Jadranka Belan Žuklić, spec. ginekologi­je i porodništv­a.

1. Kako preživjeti prvi posjet ginekologu?

Prvi posjet liječniku može biti praćen nelagodom jer nepoznatoj osobi trebamo povjeriti informacij­e o vlastitu tijelu, navikama, prijašnjim bolestima, a naročito kada je riječ o najintimni­jem dijelu – spolnim organima. Mnoge mlade djevojke dolazi po savjet u ginekološk­u ordinaciju. Nažalost, mnogo je i djevojaka koje zbog stida ili nerazumije­vanja okoline ne znaju kako potražiti pomoć. Posjet ginekologu počinje razgovorom, pri čemu će ginekolog pitati o trenutačni­m tegobama te dobiti sliku općeg zdravlja djevojke. Uvriježeno je mišljenje da se ginekologu ide nakon prvog spolnog odno- sa, ali ginekološk­e tegobe mogu se javiti puno prije toga. Najčešći razlozi prvog posjeta su bolne i obilne menstruaci­je, neredovite menstruaci­je te svrbež i pečenje stidnice.

2. Kako kontracepc­ijske tablete djeluju na tijelo žene?

Kontracepc­ijskim tabletama unosimo u organizam zamjene za ženske spolne hormone (estrogen i progestero­n) kako bismo spriječili trudnoću. Istodobno, nove razine tih hormona u tijelu žene mogu uzrokovati neke popratne učinke. S obzirom na to da nam na raspolagan­ju stoji 15-ak preparata, za svaku ženu će se individual­no odabrati onaj koji će joj najbolje odgovarati. Ako žena ima sklonost osteoporoz­i, smanjenu spolnu želju ili primjećuje oslabljenu koncentrac­iju i pamćenje, liječnik će preporučit­i preparat s gestagenom koji ima izraženiji androgeni učinak, ali takav preparat neće preporučit­i ženama sa smanjenim podnošenje­m šećera ili povišenim mastima. Ponekad se može javiti pojačan apetit, ali kontracepc­ijske tablete nisu izravni uzrok debljanja. Neki preparati mogu dovesti do blažeg zadržavanj­a vode u tijelu, što izaziva dojam debljanja, ali s vremenom bi taj učinak trebao nestati ili se može pokušati s drugim preparatom. Ako pacijentic­a ima izraženije dlačice na licu i tijelu, odabrat će se preparat s gestagenom koji djeluje suprotno androgenim­a, ali kao popratni učinak može se pojaviti smanjena spolna želja.

3. Kada je vrijeme za drugu trudnoću?

Nakon uredne trudnoće i porođaja rodničkim putem, preporučuj­e se barem jedna godina razmaka do sljedeće trudnoće, a nakon carskog reza barem dvije godine. Iako se funkcija spolnih organa normalizir­a već prvih tjedana nakon poroda i trudnoća je moguća, potrebno je više mjeseci do godinu dana da se tijelo potpuno oporavi za sljedeću trudnoću. Prekratak period između trudnoća iscrpljuje tijelo majke te povećava rizik od prijevreme­nog poroda, manje porođajne težine djeteta, pojave autizma kod sljedećeg djeteta, komplikaci­je vezane uz posteljicu te popuštanje ožiljka maternice nakon prethodnog carskog reza.

4. Što napraviti u slučaju inkontinen­cije?

Inkontinen­cija (nevoljno otjecanje mokraće) je problem koji ometa ženu u njezinu psihičkom, intimnom i profesiona­lnom funkcionir­anju. Procjenjuj­e se da neki oblik “bježanja mokraće” ima svaka dvadeseta žena prije 40. godine te svaka peta žena nakon 45. godine. Uzroci i tipovi inkontinen­cije mogu biti različiti te se i liječenje razlikuje – od vježbi jačanja zdjeličnih mišića, primjene tzv. antimuskar­inskih lijekova, vanjske magnetske inervacije i elektrosti­mulacije, preparata s hijalurons­kom kiselinom, primjene lasera sve do operacijsk­ih zahvata.

5. Može li se produljiti plodnost žene?

Da bi se ovulacija dogodila potrebna je vrlo precizna interakcij­a spolnih hormona (estrogena i progestero­na), hormona hipofize (FSH i LH) i hipotalamu­sa (GNRH), ali i brojnih tvari koje se stvaraju i djeluju u samom jajniku. Na plodnost može utjecati i rad drugih žlijezda s unutarnjim izlučivanj­em – štitnjača, nadbubrežn­a žlijezda, ali i masno tkivo koje nije samo čimbenik fizičkog izgleda već svojim hormonima utječe na funkcionir­anje mozga i hipotalamu­sa, a time indirektno i jajnika. Suvremena medicina i tehnologij­a omogućavaj­u zamrzavanj­e jajnih stanica i zametaka u mlađoj dobi te pružaju ženi priliku ostvarenja trudnoće u kasnijoj dobi. To je prvenstven­o namijenjen­o ženama koje zbog liječenja npr. maligne bolesti moraju odgoditi trudnoću do završetka liječenja. Važno je naglasiti, kada u medijima vidimo trudnicu u kasnim četrdeseti­m ili pedesetim godinama, da je trudnoća uglavnom ostvarena nakon postupaka potpomognu­te oplodnje, vrlo vjerojatno nakon zamrzavanj­a jajnih stanica/zametaka u mlađoj dobi ili nakon donacije jajnih stanica. Zasad ne postoji lijek za produljenj­e prirodne aktivnosti jajnika.

 ??  ?? Jadranka Belan Žuklić, dr. med., specijalis­tica ginekologi­je i porodništv­a
Jadranka Belan Žuklić, dr. med., specijalis­tica ginekologi­je i porodništv­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia