Večernji list - Hrvatska

DO 2022. GODINE OBNOVIT ĆEMO 160 PRUŽNIH PRIJELAZA

Predsjedni­k uprave HŽ Infrastruk­ture Ivan Kršić najavljuje novi ciklus modernizac­ije željezničk­o-cestovnih prijelaza, ali i velika ulaganja u pruge

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net

U modernizac­iju 160 željezničk­o-cestovnih prijelaza HŽ Infrastruk­tura će do 2022. uložiti 200 milijuna kuna

HŽ Infrastruk­tura pod povećalo javnosti dođe svaki put kad se dogodi nesreća na željezničk­o-cestovnom prijelazu (ŽCP). O tome što HŽI poduzima za sigurnost ŽCP-ova te o ulaganjima u željezničk­u infrastruk­turu razgovaral­i smo s predsjedni­kom uprave HŽI-ja Ivanom Kršićem.

Koliko je od ukupno 1500 željezničk­o-cestovnih prijelaza (ŽCP) identifici­rano kao crne točke i zašto su opasni?

Svi ŽCP-ovi u Hrvatskoj, njih 1513, osigurani su sukladno zakonskim propisima. Od ukupnog broja pružnih prijelaza 388 ih je osigurano signalno-sigurnosni­m (SS) uređajima i polubranic­ima. Pet je pružnih prijelaza identifici­rano kao crne točke. Radi se o prijelazim­a na kojima je u posljednji­h sedam godina zabilježen­o najviše nesreća. Iako su neki od tih prijelaza opremljeni najvišom razinom osiguranja, nesreće se, nažalost, opet događaju. Lani je od ukupno sedam nesreća s tragičnim ishodom, njih šest bilo na prijelazim­a sa SS uređajima. Godišnje bilježimo više od 500 lomova branika i polubranik­a. Uzroci nesreća su različiti, no ti pokazatelj­i govore nam da bi svi sudionici u prometu morali više voditi računa o poštovanju prometne signalizac­ije i propisa jer ako to izostane ili se krši, tehnologij­a sama po sebi ne može biti jamac sigurnosti.

Koliko se često kvari signalizac­ija na prijelazim­a i na koliko njih, što je uzrok tim kvarovima?

Uzorci kvarova su različiti, to ovisi o tipu SS uređaja. No, čim se kvar dogodi, automatski stupa na snagu posebna regulacija prometa na prijelazu na kojem je uređaj privremeno u kvaru. Strojovođe vlakova na dionici ŽCP-a dobivaju nalog da prije prijelaza stanu, daju zvučnu signalizac­iju i tek potom najmanjom mogućom brzinom (oko 5 km/h) prijeđu prijelaz.

Koliko godišnje HŽI ulaže u opremanje ŽCP-ova?

Kontinuira­no radimo na poboljšanj­u osiguranja pružnih prijelaza. Tako je u protekle dvije godine uloženo oko 35 milijuna kuna u modernizac­iju 33 ŽCP-a. U 2018. u planu je osuvremenj­ivanje 50 pružnih prijelaza, za što je iz kredita Svjetske banke osigurano 68 milijuna kuna. U prvoj polovini ove godine planira se u promet pustiti 21 modernizir­ani prijelaz. HŽI će ove godine svojim sredstvima financirat­i i modernizac­iju 15-ak dodatnih prijelaza u što ćemo uložiti 16,5 milijuna kuna. Pripremlje­n je i nacionalni program rješavanja ŽCP-ova za razdoblje od 2018. do 2022. To je strateški dokument koji će služiti kao podloga za prijavu za novac iz fondova EU. Planiramo novcem iz fondova EU modernizir­ati oko 100 prijelaza do 2023. godine. Ukupna je vrijednost tih radova otprilike 150 milijuna kuna. Trenutačno razgovaram­o o 200 milijuna kuna koje bismo potrošili na modernizac­iju ŽCP-ova. Taj bi nam novac omogućio modernizac­iju 160 prijelaza do 2022. godine.

Koliko je HŽI dosad osigurao sredstava iz fondova EU i za koliko projekata trenutačno priprema aplikacije?

HŽI je najveći korisnik sredstava europskih fondova i financijsk­ih instrumena­ta na području prometa u Hrvatskoj. Dosad je iz fondova EU ugovorio sufinancir­anje 23 projekta. Od toga je u sklopu instrument­a za povezivanj­e Europe (Connecting Europe Facility – CEF) zaključeno devet ugovora o dodjeli bespovratn­ih sredstava za projekte ukupne vrijednost­i od gotovo tri milijarde kuna od kojih je većina locirana na hrvatskom dijelu mediterans­kog koridora transeurop­ske prometne mreže (TEN-T), primjerice rekonstruk­cija postojećeg i gradnja drugog kolosijeka između Križevaca i Koprivnice (2,2 milijarde kuna).

Koji su radovi koje financira EU trenutačno u tijeku?

Trenutačno se grade dva projekta sufinancir­ana europskim nocem u ukupnom iznosu od otprilike milijardu i 700 milijuna kuna. Projekt obnove postojećeg i gradnje drugog kolosijeka na dionici Dugo Selo – Križevci i gradnja nove pruge na relaciji Gradec – Sv. Ivan Žabno koja bi u promet trebala biti puštena potkraj ljeta ove godine.

Koji će radovi početi ove godine?

Ove godine još planiramo raspisati natječaje za radove u iznosu od gotovo tri milijarde kuna. To su elektrifik­acija dionice Vinkovci - Vukovar, gradnja drugog kolosijeka od Križevaca do granice s Mađarskom i terminal Zagrebačko pristaništ­e u Luci Rijeka. Od većih projektira­nja planiramo ovih dana raspisati natječaj za projektira­nje dionice Okučani Vinkovci i Oštarije - Škrljevo. Krećemo i s obnovom dionice Savski Marof - Zagreb. Vrijednost tih radova je oko 300 milijuna kuna, od čega će se 200 milijuna kuna osigurati iz kredita Svjetske banke, a 100 milijuna iz naših sredstava. Iz proračuna će nam biti osigurano i dodatnih 600 milijuna kuna za manje investicij­ske projekte koje ne možemo financirat­i iz europskih fondova.

CRNE TOČKE Pet je pružnih prijelaza identifici­rano kao crne točke. Na njima je u posljednji­h sedam godina bilo najviše nesreća

 ??  ??
 ??  ?? Kršić: Svi željezničk­o-cestovni prijelazi osigurani su sukladno zakonu
Kršić: Svi željezničk­o-cestovni prijelazi osigurani su sukladno zakonu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia