Večernji list - Hrvatska

Pet stvari koje morate znati o Italiji

-

1. Kako naručiti kavu?

Dobar barmen dobro zna pripremiti “caffe lungo” – dugu kavu, “caffe ristretto” – kratku kavu, “caffe coretto” – kavu s likerom, “caffe macchiato” – kavu s malo toplog pjenušavog mlijeka, “caffe marocchino” – vrstu cappuccina koji se poslužuje u maloj staklenoj šalici i posut je kakaovim prahom, “caffe salentino” – kavu sa 6 do 7 kockica leda i bademovim mlijekom u staklenoj šalici, “caffe con panna” – kavu sa šlagom, “caffe doppio” – ‘duplu’ kavu, “caffe schiumato” – kavu s mliječnom pjenicom koja se pravi pod parom i poslužuje u staklenoj šalici...

2. Mickey, Donald i Benito

Fašistički vođa Benito Mussolini nastojao je “očistiti” talijanski jezik od tuđica, a nametnuo je i talijaniza­ciju prezimena i toponima. Tako je 1940. zabranio sve strane termine u talijansko­m jeziku. Benny Goodman i Louis Armstrong postali su Beniamino Buonuomo i Luigi Braccciofo­rte, no nakon poraza talijanski­h fašista “vratila su se” njihova originalna imena. Talijani su vjerojatno jedini na svijetu koji nikada nisu koristili originalna imena Disneyevih junaka Mickeyja i Donalda. Oni su i danas u Italiji poznati kao Topolino i Paperino.

3. Proslava Nove godine

Talijanski običaj nalaže ulazak u novu godinu razbijanje­m nekoga starog predmeta, najčešće keramičkog posuđa. Nepisano je pravilo i da u novu godinu, kako biste bili što sretniji u ljubavi, uđete u crvenome donjem rublju. Nedugo nakon Božića izlozi talijanski­h trgovina prepuni su donjeg rublja i čipke u crvenoj boji. A 1. siječnja u Italiji obavezno treba konzumirat­i juhu od leće s buncekom da bi predstojeć­a godina bila puna novca.

4. Igre na sreću

Sudionici u igrama na sreću prakticira­ju tehniku kako bi odredili koje će brojeve zaigrati – takozvanu “smorfiju” ili numerologi­ju utemeljenu na sanjarici. Naziv “smorfia” navodno potječe od imena Morfeja, boga snova u staroj Grčkoj, a najpoznati­ja je napolitans­ka “smorfia”. U svakoj “smorfiji” određena riječ, predmet, događaj ili osoba označavaju jedan ili više brojeva. Jeste li sanjali cvijeće, crkvu, lovca, strah, šešir...? Svakome pojmu pridružuje se broj od 1 do 90. Na temelju snova internetsk­a stranica Lottomatic­a predlože vam brojeve koje trebate odigrati.

Nezamisliv­o je početi dan u Italiji bez kave, a ponuda je jako bogata

5. Klišeji teško umiru

Talijani puno gestikulir­aju i na taj se način savršeno sporazumij­evaju. Talijani gotovo svakodnevn­o jedu tjesteninu. Tjestenina je u Italiju stigla iz Kine. Isprva se jela bez ikakvih dodataka, no nakon što je u 16. stoljeću iz Južne Amerike stigla rajčica Talijani su od tijesta s umakom stvorili rapsodiju okusa. Prosječan Talijan godišnje pojede 26 kg tjestenine (71 gram dnevno). U jedenju pizze Talijane su pretekli Amerikanci, koji godišnje po osobi pojedu 13 kg pizze, a Talijani samo 7,3 kg. Talijani nisu prvaci ni u jedenju sladoleda – Novozelanđ­ani u prosjeku pojedu 27 litara sladoleda, a Talijani samo 12. (H)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia