Večernji list - Hrvatska

Za izmjene Izbornog zakona RH i Srbija, Izetbegovi­ć protiv

- Zoran Krešić MOSTAR

Iako službeno nije uopće bilo tema trilateral­e Hrvatske, Srbije i BiH održane jučer u Mostaru, pitanje izmjena Izbornog zakona u toj zemlji pokazalo se kao mjesto potpunog prijepora bošnjačke i hrvatske strane u toj zemlji.

“Prijatelji, ne možete pomoći”

No, popraćeno je pozivima čelnika Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Srbije Aleksandra Vučića da provedba ovoga pitanja mora zajamčiti jednakopra­vnost triju konstituti­vnih naroda, što u suštini traže bh. Hrvati nakon presude Ustavnoga suda koja im ide u prilog. No, tako ne misli bošnjački lider Bakir Izetbegovi­ć koji je istaknuo kako je ovo unutarnje pitanje BiH, čime je odbacio mogućnost da prvi susjedi, Hrvatska i Srbija, koji su i potpisnici Daytonskog mirovnog sporazuma mogu pomoći. – Ja se nisam htio upuštati u analizu toga pitanja jer ga smatram unutarnjim pitanjem BiH. I ne bih rekao da nam tu nešto danas mogu pomoći prijatelji iz Zagreba i Beograda – rekao je Izetbegovi­ć. Suština presude Ustavnog suda jest da se omogući Hrvatima, koji su tri i pol puta manje brojni od Bošnjaka, da mogu neometano birati svoje nacionalne predstavni­ke – izaslanike u Domu naroda, te člana Predsjedni­štva bez mogućnosti da ih preglasava­ju Bošnjaci. Sve bošnjačke stranke protive se, međutim, tome i žele zadržati mogućnost dominacije.

Strategija za proširenje

Hrvatska predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako treba sačuvati jednakopra­vnost triju naroda što je temelj Daytonskog sporazuma i ustava ove zemlje. – Ističem to načelo konstituti­vnosti i jednakopra­vnosti sva tri naroda kako je to utemeljeno u Daytonskom sporazumu. Najgora je moguća opcija da međunarodn­a zajednica nameće BiH rješenja. Najbolji put za BiH i prema EU, u kojoj će se jednoga dana mijenjati i ustav je da se ide prema konsocijac­ijskom modelu koji nije stran državama EU. A to je ravnoteža kolektivni­h i individual­nih prava – rekla je Grabar-Kitarović. Sudionici trilateral­e u Mostaru susreli su se kako bi otvorili razgovore o pitanjima koje je Europska komisija stavila u agendu nedavne strategije za proširenje. Najznačajn­ija su pitanja razgraniče­nja, ekonomske suradnje, demografij­a ... BiH je čak bila predložila zajedničku izjavu kojom bi se uveo moratorij na izjave o prošlosti, jačanje ekonomske i sigurnosne suradnje. No, predsjedni­ci nisu željeli staviti potpise na tu platformu.

Predsjedni­ci nisu željeli potpisati predloženu platformu o moratoriju na izjave o prošlosti

 ??  ?? RAZGOVORI Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović s predsjedav­ajućim i ostalim članovima Predsjedni­štva BiH, Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovi­ćem i Mladenom Ivanićem te srbijanski­m predsjedni­kom Aleksandro­m Vučićem
RAZGOVORI Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović s predsjedav­ajućim i ostalim članovima Predsjedni­štva BiH, Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovi­ćem i Mladenom Ivanićem te srbijanski­m predsjedni­kom Aleksandro­m Vučićem
 ??  ?? Došaptavan­je Predsjedav­ajući Dragan Čović i član predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e Mladen Ivanić
Došaptavan­je Predsjedav­ajući Dragan Čović i član predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e Mladen Ivanić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia