Večernji list - Hrvatska

Hrvatski Escobar kokain švercao u kontejneri­ma

U akciji NANA uhićeni Stjepan Prnjat i osmero suradnika za krijumčare­nje droge iz J. Amerike

- Marina Borovac marina.borovac@vecernji.net ZAGREB

U riječkoj luci zaplijenje­no je 100 kilograma kokaina koji se u EU trebao prodavati po cijeni od 21.000 do 33.000 eura za kilogram Hrvatski Escobar Stjepan Prnjat uhićen je pod sumnjom da je bio mozak krijumčars­kog lanca kojim je švercan kokain iz Južne Amerike u zemlje Europske unije.

Prijašnja zapljena

U sklopu akcije kodnog imena NANA u koju su uz hrvatsku policiju uključene i policije Slovenije, Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Italije, Paname i Kolumbije te Američka agencija za borbu protiv droga - DEA i Europol - u riječkoj luci pronađeno je 100 kilograma kokaina koji je bio u kontejneru, skriven među 20 tona miješanog metalnog otpada. Još prije je u sklopu te akcije zaplijenje­no oko 150 kg marihuane i 69.000 kutija krijumčare­nih cigareta. Uz Prnjata uhićeni su, neslužbeno doznajemo, i Mario Boet iz Nizozemske, Zagrepčani Damir Družinić, braća Ante i Filip Lukenda, Joz Lekaj i Darko Bošnjak te državljani­n Kolumbije i Španjolske Albernisa Trujillo Sarrvija i državljani­n Nizozemske Mirko Živković. Sedmorica osumnjičen­ih uhićena su u Hr- vatskoj, a po jedan u Sloveniji i Nizozemsko­j. Od Županijsko­g suda u Rijeci USKOK je tražio da se svima odredi istražni zatvor.

Akcijom koordinira­no iz MUP-a

Sam nadzor uhićenih trajao je dulje od godinu dana, a navodno bi u danima koji slijede trebalo biti još uhićenja u zemljama koje su uključene u tu međunarodn­u policijsku akciju kojom se koordinira iz zapovjedno­g centra u Upravi kriminalis­tičke policije Ravnateljs­tva policije u Zagrebu. Uskok Prnjata, koji je u Italiji već odslužio gotovo jedanaesto­godišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi da je bio šef narkolanca, a u nas mu se trenutačno sudi zbog pranja gotovo 14 milijuna eura – te Boeta i Družinića sumnjiči da su od lanjskog siječnja do ožujka ove godine na području Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja EU ustrojili zločinačko udruženje s kojim su povezali ostale osumnjičen­ike radi šverca kokaina koji su u zemljama EU prodavali po cijeni od 21.000 do 33.000 eura za kilogram.

 ??  ?? IZLET U ZAGREB Marina Lovrić Merzel uzalud je jučer došla na sud jer joj je početak suđenja odgođen za ponedjelja­k. (es)
IZLET U ZAGREB Marina Lovrić Merzel uzalud je jučer došla na sud jer joj je početak suđenja odgođen za ponedjelja­k. (es)
 ??  ?? Narkoboss Stjepan Prnjat u Italiji je već odslužio gotovo 11 godina zatvora zbog optužbi da je bio šef narkolanca, a u nas mu se sudi zbog pranja 14 milijuna eura
Narkoboss Stjepan Prnjat u Italiji je već odslužio gotovo 11 godina zatvora zbog optužbi da je bio šef narkolanca, a u nas mu se sudi zbog pranja 14 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia