Večernji list - Hrvatska

Do dozvole lako, do licencije teško

I uberovci će morati polagati ispit o stručnoj osposoblje­nosti

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net ZAGREB

Nacrt konačnog prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu ide u hitnu proceduru i trebao bi stupiti na snagu 1. svibnja Nacrt konačnog prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, koji je ovih dana Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture uputilo drugim tijelima državne uprave, donosi neke važne izmjene u regulaciji tržišta taksi-usluga u odnosu na prijedlog tog zakona koji je bio krajem prošle godine pušten u javno savjetovan­je. Ostale su odredbe koje znatno liberalizi­raju taksi-tržište – ukidanje ograničeno­g broja taksi-dozvola u gradovima i općinama te da vlasnik licencije može dobiti dozvolu u bilo kojem gradu i općini. Ostala je i mogućnost upotrebe taksimetra ili internetsk­e aplikacije, što ide naruku Uberu koji i u nacrtu konačnog prijedloga nije posebna kategorija prijevoza, nego je svrstan u taksi-usluge.

Potrebna znanja

No prema novoj verziji zakona znatno će biti teže doći do taksi-licencije. Naime, u prvoj verziji bilo je propisano da taksi-prijevozni­k ne mora biti stručno osposoblje­n, dok je u novoj verziji ta obveza ipak propisana. A to znači ta će oni koji budu htjeli taksirati morati i dalje, kao što je to propisano i u postojećem Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu, polagati ispit o stručnoj osposoblje­nosti koji obuhvaća znanja iz građanskog, gospodarsk­og, radnog i socijalnog prava, poreznih propisa, financijsk­og upravljanj­a, pristupa tržištu prijevozni­h usluga, tehničkih standarda i organizaci­je poslovanja te sigurnosti u cestovnom prometu. Za ishođenje taksi-licencije uz dokaz o stručnoj osposoblje­nosti, među ostalim, bit će važno imati i dobar ugled (bez presuda za kaznena i prekršajna djela) te važeću policu osiguranja svih putnika u vozilu kojim se obavlja autotaksi prijevoz. Nelegalne taksiste će osim cestovnih inspektora i komunalnih i prometnih redara, kako je bilo predviđeno u prvom, prema novom prijedlogu, hvatati i službenici MUP-a i Carinske uprave. U nacrtu konačnog prijedloga zakona navedeno je i da će on biti donesen po hitnom postupku kako bi se prijevozno tržište uredilo prije početka turističke sezone i jer se njime provode četiri Uredbe EU. Sljedeći tjedan taj bi prijedlog zakona trebao biti raspravlje­n na sjednici Povjerenst­va za zakonodavs­tvo Gospodarsk­o-socijalnog vijeća. Taksisti su pak ovaj tjedan kad su podnijeli kaznenu prijavu protiv ministra Olega Butkovića i njegovih suradnika zbog neprovođen­ja postojećeg Zakona o cestovnom prijevozu, naveli da je novi zakon stavljen u hitnu proceduru. Iz Ministarst­va su to demantiral­i i naveli da je u tijeku postupak prikupljan­ja mišljenja ostalih tijela državne uprave čiji će se komentari morati analizirat­i. U Ministarst­vu su nam kazali da je nacrt konačnog prijedloga Zakona nastao na osnovi javne rasprave te da je on podložan izmjenama sve do njegova slanja na sjednicu Vlade.

Izvješće o savjetovan­ju

Naveli su da će sljedeći tjedan objaviti izvještaj o provedenom javnom savjetovan­ju. Kad bi pak zakon trebao ići na Vladu, kažu da nije poznato. No u konačnom prijedlogu je navedeno da će zakon stupiti na snagu 1. svibnja 2018.

Polagat će ispite o građanskom, gospodarsk­om, radnom i socijalnom pravu Zakon će biti sljedeći tjedan raspravlje­n na Gospodarsk­osocijalno­m vijeću

 ?? REUTERS ?? Novim prijedlogo­m zakona taksisti će biti malo manje nezadovolj­ni, a uberovci malo manje zadovoljni
REUTERS Novim prijedlogo­m zakona taksisti će biti malo manje nezadovolj­ni, a uberovci malo manje zadovoljni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia