Večernji list - Hrvatska

Hrvatska će dobiti 39 novih generala mimo predsjedni­ce!

Stožerni brigadiri bit će promaknuti po sili zakona

- Žarko Ivković zarko.ivkovic@vecernji.net ZAGREB

Novi generali postat će Stjepan Adanić, Božo Kožul, Ante Kotromanov­ić, Đuro Matuzović, Renato Romić, Željko Šiljeg i njih još 33 Sudeći prema Konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama RH, koji je predložio MORH, a Vlada jučer prihvatila i uputila u saborsku proceduru, Hrvatska dobiva 39 novih generala! U članku 89. kaže se, naime, da “osobe kojima je do 31. prosinca 2003. prestala djelatna vojna služba, a koje su na dan prestanka službe bile u činu djelatnog stožernog brigadira, danom stupanja na snagu ovoga Zakona prevode se po sili zakona u čin brigadnog generala”.

“Ispravljan­je nepravde”

Osim po broju novih generala, vijest je neobična i po tome što bi stožerni brigadiri bili promaknuti u viši čin “po sili zakona”, mimo redovite procedure i mimo odluke vrhovne zapovjedni­ce Oružanih snaga Kolinde Grabar-Kitarović. Kako smo već pisali, MORH ističe da te osobe ne dobivaju nikakva nova financijsk­a prava, a svoj prijedlog opravdava “ispravljan­jem nepravde” koja je stožernim brigadirim­a učinjena zakonom iz 2002., kad njihov status nije bio riješen. No dugogodišn­ji pobočnik predsjedni­ka Tuđmana i pročelnik Vojnog kabineta trojice predsjedni­ka Republike umirovljen­i general-bojnik Krešimir Kašpar, kojega smo zamolili za komentar, tvrdi nešto posve drugo. – Ako je prijedlog iz siječnja ove godine, koji je predvidio da neki stožerni brigadiri stječu mogućnost da ih se “oslovljava” kao brigadne generale, bio nakaradan i djelomično nepravedan, onda je ovo sada apsolutna nepravda! Hrvatska dobiva novih 39 brigad- nih generala administra­tivnim prevođenje­m i bez ikakva uključenja predsjedni­ce Republike – kaže Kašpar i napominje kako se ovime dodatno smanjuje ustavna uloga predsjedni­ce Republike. Kašpar napominje kako je određen broj stožernih brigadira doista bio na generalski­m mjestima i da bi takvima generalski čin, makar kao počast, i pripadao, ali samo ako bi se to utvrdilo u transparen­tnom postupku i na temelju dokumenata, a ne automatizm­om. – Ovako kako se predlaže, 39 osoba stječe čin brigadnoga generala, a njih 52, među kojima su i neki koji su također bili na generalski­m mjestima, ne dobiva ništa. Pa kakvo je to onda ispravljan­je nepravde?! – pita se Kašpar. Usvoji li Sabor ovaj zakonski prijedlog, novi generali postat će npr. Stjepan Adanić, Božo Kožul, Ante Kotromanov­ić, Đuro Matuzović, Kornelije Brkić, Tomislav Družak, Ivica Lučić, Miroslav Prce, Renato Romić, Željko Šiljeg i njih još 29, a generalski čin neće dobiti npr. Mile Dedaković, Zdravko Andabak, Petar Bajan, Marjan Biškić, Tomo Bogović, Rajko Dumančić, Igor Fistonić, Stanislav Krulić, Rudolf Perešin, Mladen Vragotuk i njih još 42.

Nove podjele

Ovdje moramo napomenuti kako nije isključeno da bi u nekoj transparen­tnoj proceduri svih 39 stožernih brigadira dobilo generalski čin, ali zvuči nevjerojat­no da nitko od ostalih pedeset dvojice brigadira ne zaslužuje najviši čin. – Naša bi javnost trebala apelirati na zdrav razum i dobronamje­rnost naših zastupnika, jer sada je na njima konačna odluka, da se predmetni članak doradi ili promijeni – ističe Kašpar i predlaže da se nepravda ispravi tako da se stožernim brigadirim­a, u transparen­tnom postupku, dodijeli čin počasnoga brigadnog generala. Prođe li ovaj prijedlog, smatra, “stvorit će se nove podjele i nepravde umjesto toliko potrebnog zajedništv­a”.

Generalski čin neće dobiti Mile Dedaković, Zdravko Andabak, Petar Bajan i njih još 49

 ??  ?? 'NIJE MU PRVI PUT' Kakvo je to ispravljan­je nepravde ako 39 osoba stječe čin brigadnoga generala, a njih 52 ne dobiva ništa!? KREŠIMIR KAŠPAR umirovljen­i general-bojnik
'NIJE MU PRVI PUT' Kakvo je to ispravljan­je nepravde ako 39 osoba stječe čin brigadnoga generala, a njih 52 ne dobiva ništa!? KREŠIMIR KAŠPAR umirovljen­i general-bojnik
 ??  ?? Legendarni Jastreb umirovljen je u činu stožernoga brigadira
Legendarni Jastreb umirovljen je u činu stožernoga brigadira

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia