Večernji list - Hrvatska

Novac iz EU fondova dao mafiji

Odlazak Fica mogao bi biti početak čišćenja Slovačke od korupcije

- Silvije Tomašević redakcija@vecernji.net RIM

Jedan od šefova ‘ndranghete, Domenico Ventura, koji se preselio u Slovačku, s Ficovom savjetnico­m vodio je milijunski posao s biomasom Pod pritiskom javnosti i ostavkama svojih ministara i slovački je premijer Robert Fico (53) podnio ostavku, ali je uvjetovao šefu države Andreju Kiski (55) da ne saziva prijevreme­ne izbore i zadrži istu vladinu većinu (Socijalna demokracij­a, Nacionalna slovačka stranka, Most-Hid i Mreža).

Izbjegavan­je novih izbora

Fico, koji je ušao u čehoslovač­ku KP dvije godine prije pada Ber- linskog zida, već je bio na silaznoj putanji. Na izborima 2016. godine njegova stranka Socijalna demokracij­a (SMER) dobila je 49 od 150 parlamenta­rnih mjesta, dok je na prethodnim izborima 2012. dobila 83 mjesta. Dio ga javnosti smatra suodgovorn­im za smrt slovačkog istraživač­kog novinara Jana Kuciaka (27) i njegove djevojke Martine Kušnírove (27). Vjerojatni Ficov nasljednik na premijersk­oj fotelji bit će dosadašnji potpredsje­dnik vlade Peter Pellegrini (42) inače zadužen za ulaganja. A upravo je oko ulaganja u Slovačku Kuciak vodio novinarsku istragu, zbog čega je platio glavom. U igri su i navodni talijanski poduzetnic­i povezani s kalabrijsk­om mafijaškom organizaci­jom ‘ndrangheto­m. Nakon ubojstva Kuciaka uhićeno je 1. ožujka sedam Talijana koji već godinama žive u Slovačkoj, a među njima su bili i članovi obitelji Vadalà vezani s ‘ndrangheto­m. Antonio Vadalà, poduzetnik iz Kalabrije, preselio se u Slovačku zajedno s bratom Brunom i bratićem Pietrom Catroppom. Novinar Kuciak ih je optužio da su s ‘ndrangheto­m upravljali milijunima eura dobivenima iz fondova Europske unije. Naime, jedan od šefova ‘ndranghete, Domenico Ventura, koji se preselio u Slovačku, a u Italiji je tražen i zbog ubojstva, pokrenuo je poslove vezane za energiju i poljoprivr­edu, te je s projektom proizvodnj­e električne energije s biomasom povukao oko 70 milijuna eura iz europskih fondova.

Pljušte ostavke

S njime u posao ušla je Maria Troskova, bivša finalistic­a Miss svijeta, te djevojka slovačkog ministra ekonomije i savjetnica premijera Fica. Troskova, koja je Ficovom savjetnico­m postala 2015. na nagovor državnog tajnika za sigurnost Viliama Jasaňa, također je podnijela ostavku. Jasaň, koji je navodno poslovao s obitelji Vadalà, također je podnio ostavku. Pravi potres koji je porušio Ficovu vladu zasigurno će imati daljnje posljedice i u Slovačkoj se otvara, vjerojatno, razdoblje protukorup­cijske borbe.

Kao veza s mafijom spominje se bivša finalistic­a izbora za Miss svijeta Maria Troskova

 ?? REUTERS ?? Robert Fico Pod pritiskom javnosti podnio je ostavku, no uvjetovao je to novim premijerom iz vlastitih redova kako bi izbjegao izbore
REUTERS Robert Fico Pod pritiskom javnosti podnio je ostavku, no uvjetovao je to novim premijerom iz vlastitih redova kako bi izbjegao izbore

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia