Večernji list - Hrvatska

Usred rata s May najavio osvajanje Marsa

Letjelica bi ka Crvenom planetu trebala poletjeti već tijekom sljedeće godine

- Bernard Karakaš bernard.karakas@vecernji.net ZAGREB

Dok ruski predsjedni­k govori o osvajanju svemira čelnici Njemačke, Francuske, SAD-a i Velike Britanije zajednički ga optužuju za napad otrovom Nakon što je Velika Britanija u jeku afere oko trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala odlučila protjerati 23 ruska diplomata tvrdeći kako se radi o ruskim obavještaj­cima, na odgovor iz Moskve nije trebalo dugo čekati. Kremlj je najavio kako će odgovoriti istom mjerom te protjerati britanske diplomate iz Rusije.

Listu će odobriti Putin

– Protjeriva­nje će se ubrzo dogoditi. I to je riješeno, no jasno vam je da ćemo kao pristojni ljudi prvo poslati odgovor Britancima – ustvrdio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ne navodeći koliko će britanskih diplomata dobiti nalog da napuste zemlju. Prema navodima glasnogovo­rnika Kremlja Dmitrija Peskova, listu britanskih diplomata koji će biti protjerani priprema rusko ministarst­vo vanjskih poslova, no konačnu odluku donijet će predsjedni­k Vladimir Putin. U isto vrijeme dok se odnosi između Londona i Moskve urušavaju, Rusija je simbolički najavila još jedan potez koji neodoljivo podsjeća na suparništv­o Istoka i Zapada tijekom hladnog rata. Svemirsku utrku. Naime, Moskva je objavila kako pokreće vrlo ambiciozan program osvajanja Marsa, a prva bi letjelica bez ljudske posade prema Crvenom planetu trebala krenuti već sljedeće godine.

Na Rusiji leži velik dio odgovornos­ti za sve što se dogodilo, i to je vrlo izgledno, stoji u priopćenju koje je potpisala i njemačka kancelarka Angela Merkel na inicijativ­u britanske vlade

– Planiramo misije bez, ali i s ljudskom posadom. Prva misija na Mars kreće tijekom 2019. godine – ustvrdio je Putin. No osvajanje Marsa nije jedini ruski svemirski cilj. U tijeku je i program istraživan­ja Mjeseca kojim se žele ispitati područja oko Mjesečevih polarnih regija.

Opsežan svemirski program

Naši svemirski stručnjaci i inženjeri definiraju putanju tako da letjelica sleti u polarnoj Mjesečevoj regiji jer postoje osnove da tamo nađemo vodu. Na Mjesecu će se obavljati istraživan­ja, ali to će biti i svojevrsna odskočna daska za istraživan­je dubljeg svemira – ustvrdio je Putin. Inače, novi ruski svemirski program izuzetno je ambiciozan. Uz letjelicu koja sljedeće godine kreće k Marsu, u pripremi za 2019. je i letjelica koja će sletjeti na Mjesec. Stalnu postaju na Mjesecu bez ljudske posade planiraju postaviti do 2023. godine, dok bi negdje između 2040. i 2050. godine postavili i stalnu svemirsku postaju s ljudskom posadom na Mjesečevoj površini. Istraživan­je svemira bilo je vrlo aktivno u drugoj polovici prošlog stoljeća, ne samo zbog testiranja novih tehnologij­a već i zbog prestiža u odnosu na “drugu stranu”. Iako su tadašnji Sovjeti u početku imali primat poslavši Gagarina kao prvog čovjeka u svemir, SAD je preuzeo vodstvo, a njegovi su astronauti prvi hodali po Mjesecu.

 ?? REUTERS ?? Putin uvodi novi svemirski program i otvara svojevrsnu svemirsku utrku sa Zapadom
REUTERS Putin uvodi novi svemirski program i otvara svojevrsnu svemirsku utrku sa Zapadom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia