Večernji list - Hrvatska

Turisti autobus čekaju sjedeći na prašnjavoj cesti

Liniju 290, kojom se za osam kuna može doći do centra Zagreba, turisti hvale zbog cijene i brzine, no nepostojan­je nadstrešni­ce velik je propust

- Stela Lechpammer ZAGREB

U blizini stanice nema ni koša, pa je smeće razbacno uokolo

Za postavljan­je nadstrešni­ce na toj lokaciji nadležan je Grad Velika Gorica koji je svjestan problema, no tek se na jesen očekuje rješenje Sletiš, prođeš kontrolu, pa uzmeš torbu i izađeš iz zračne luke. Potom dođeš do stanice, uzmeš jaknu i rasprostre­š je na pod pa sjedneš na nju, a torbu spustiš u prašinu i tako čekaš autobus pod vedrim nebom. I to je još super, jer ako pada kiša, onda se to napravi u mokroj i blatnoj varijanti.

Ne drži se ni voznog reda

Blago je rečeno da sramotno izgleda odlazak iz zagrebačke zračne luke ZET-ovim autobusom 290 koji povezuje Veliku Goricu i Zagreb preko aerodroma. Liniju kojom se za osam kuna može doći do centra Zagreba, točnije do Kvaterniko­va trga hvalilo se na sva zvona kada je uvedena neposredno prije otvaranja nove zgrade zračne luke. No, očito su u pravu bili oni koji su govorili da je linija predobra da bi bila istinita, pa nikad na stanicu nisu stavljene ni nadstrešni­ca ni klupa. Neki će reći kako ni puno drugih stanica nema zadovoljav­ajuću infrastruk­turu, no treba uzeti u obzir da je ipak riječ o stajalištu uz zračnu luku, gdje čekaju ljudi s torbama na leđima koje teže i do 20-ak kilograma. Također, tu se stvara prvi dojam koji turist stekne kada dođe u Zagreb, a kada mora pola sata sjediti na podu, on baš i nije pretjerano pozitivan. – Došla sam iz Stuttgarta gdje živim i moram priznati da je ovo veliki propust, u Njemačkoj se to ne bi dogodilo – kaže Kristina Jeleč, jedna od putnica koja je čekala na stanici. Uz nju je na podu sjedila Ela Kilijan, koja se u Zagreb vratila s turističko­g posjeta Berlinu. – Cijeli dan putujem i ne mogu više stajati. Torba mi je teška i morala sam negdje sjesti, pa sam stavila jaknu na pod, očistit ću je poslije od zemlje – zaključila je sjedeći na prašnjavom asfaltu. Do zračne luke ima stotinjak metara, no nije idealno čekati tamo pod krovom pa juriti na autobus kada se pojavi u vidokrugu. Od zavoja do stanice mu treba tek 30-ak sekundi, a s koferima i torbama nije lako trčati. Planirati se ne može jer se autobus ne drži voznog reda, žale se putnici.

Komplicira­na birokracij­a

Problema je svjestan i ZET, iz kojeg su poručili da su primili primjedbe putnika, no i da postavljan­je nadstrešni­ca nije u njihovoj nadležnost­i. Za to se treba pobrinuti Gradska uprava Velike Gorice na čijem je teritoriju aerodrom. – Znamo da problem postoji i rješavamo ga, no situacija je malo složenija jer je to područje pod koncesijom, pa nam je trebala dozvola. Dobili smo je i sada se izrađuju troškovnik i dokumentac­ija nakon čega će se objaviti natječaj. Nadstrešni­ca bi se svakako trebala postaviti do jeseni – kaže Dubravko Katulić iz Upravnog odjela za komunalne djelatnost­i i promet Velike Gorice.

 ??  ??
 ??  ?? Putnici smatraju da nadležni nisu ni planirali nadstrešni­cu jer su uz stanicu posadili drvored
Putnici smatraju da nadležni nisu ni planirali nadstrešni­cu jer su uz stanicu posadili drvored
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia