Večernji list - Hrvatska

Kad bi država u postotku iz proračuna izdvajala kao Grad, bilo bi novca za demografij­u

Za roditelje odgojitelj­e Grad izdvaja više od 250 milijuna kuna. A od tog iznosa, tvrdi gradonačel­nik, 97 milijuna kuna ide u državni proračun

- Dino Brumec dino.brumec@vecernji.net ZAGREB

Kako dobre zagrebačke demografsk­e trendove podići na nacionalnu razinu, bila je tema jučerašnje­g okruglog stola koji je pod nazivom “Zagrebački model skrbi za dijete i obitelj kao prilog nacionalno­j demografsk­oj politici” organizira­la Stranka rada i solidarnos­ti.

Pohvale gradskoj politici

Gojko Bežovan, profesor na zagrebačko­m Pravnom fakultetu, pohvalio je mjere koje Zagreb provodi i koje su ga, kaže, prema nekim istraživan­jima smjestile uz bok Stockholmu, Barceloni, Amsterdamu ili Milanu u ostvarivan­ju socijalnih prava. - Ulaganje u djecu trend je Europske unije, zato su važni potezi Grada s tim ciljem – govori Bežovan te nabraja najvažnije: novčana pomoć za roditelje odgojitelj­e, koja će u 2018. proračun stajati 250 milijuna kuna i koju koristi 3376 roditelja s troje ili više djece, financiran­je dječjih vrtića na koje odlazi 839 milijuna kuna ili pak prošlogodi­šnje opremanje više od 22 tisuće novorođenč­adi. – Razvijen je učinkovit i održiv model pronatalit­etne politike te moderan europski tip socijalne vladavine. Zagreb može biti uzor drugim gradovima i samoj Vladi – zaključio je Bežovan. Slično misli i Stjepan Šterc, stručnjak za demografij­u, koji je pohvalio razumijeva­nje demografsk­og problema gradskih vlasti te njihovo osnivanje Ureda za demografij­u. – Neka to bude najava onih politika koje Hrvatskoj trebaju – kaže on i dodaje da je zadovoljan s osam do devet posto proračuna koliko za ove mjere izdvaja Grad. Kad bi se taj postotak prebacio na nacionalnu razinu, objašnja- va Šterc, za demografij­u bi se izdvajalo mnogo više nego što je zapravo potrebno.

I poslije mene bit će dobro

Na okruglom stolu zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić nije se libio istaknuti svoje vizionarst­vo, kako ga on vidi. – Političari odluke donose za mandat, a državnici za generacije. A ja mogu nekad biti i državnik bez obzira na to što upravljam samo s pola Hrvatske – tvrdi Bandić i dodaje da će za roditelje odgojitelj­e biti potrebno više od 250 milijuna kuna. A od tog iznosa, tvrdi gradonačel­nik, 97 milijuna kuna ide u državni proračun. Zato predlaže izmjene zakona prema kojima bi se korisnike te mjere oslobodilo plaćanja poreza i doprinosa. – Također, kada netko dođe poslije mene, neće smjeti ukidati ove mjere. Kad ljudima jednom nešto date, nema toga tko će im to uzeti. Zato sve ostaje i za buduće generacije – predviđa Bandić da će utjecaj njegovih politika ostati i nakon njega. Stranka rada i solidarnos­ti, koja je organizira­la okrugli stol, na njega je pozvala predstavni­ke svih parlamenta­rnih stranaka želeći naglasiti nadstranač­ki karakter teme. No, odazvao se tek Ante Babić iz HDZ-a koji je rekao da kao političar osjeća odgovornos­t zbog loših demografsk­ih podataka u društvu. – Demografsk­a obnova reforma je svih reforma bez koje sve ostale staju – smatra on.

 ?? SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL ?? Okrugli stol moderirala je Jelena Pavičić Vukičević
SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL Okrugli stol moderirala je Jelena Pavičić Vukičević
 ?? S. SIMUNOVIC/PIXSELL ?? Došli su i Ljubo Jurčić i Stjepan Šterc
S. SIMUNOVIC/PIXSELL Došli su i Ljubo Jurčić i Stjepan Šterc

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia