Večernji list - Hrvatska

ŽRTVE: KAKO ĆEMO DO NOVCA KOJI NAM JE ČALUŠIĆ OTEO?

Miro Čalušić skrivao se u BiH nakon što je osuđen zbog lihvarenja. Umro je nekoliko sati nakon prometne nesreće

- Marina Borovac marina.borovac@vecernji.net ZAGREB

Kazneni postupci se obustavlja­ju, a građanske će parnice preuzeti nasljednic­i koji će platiti dug do visine imovine koju su naslijedil­i Vijest o smrti osuđenog bjegunca Mire Čalušića – za kojim je zagrebački Općinski sud raspisao tjeralicu jer je pobjegao od odlaska u zatvor – zatekla je njegove žrtve koje je ikamatario dajući im lihvarske kredite do te mjere da sumnjaju da je uopće umro:

Morao vratiti 27,8 milijuna kn

– Cijeli je petogodišn­ji postupak protiv njega bio obilježen smicalicam­a, lažima i podmetanji­ma i sad se događa kraj u istom stilu. Mi koji smo bili njegove žrtve u kontaktu smo, svi traže informacij­u, a prave informacij­e što će biti dalje – nema. Skoro svi sumnjamo u ovakav kraj – kaže nam Nediljko Banić, koji je zbog kredita od 65 tisuća eura umalo ostao bez hotela Astoria u Trogiru, vrijednog 1,5 milijuna eura. Čalušić, inače vlasnik lanca mjenjačnic­a, zbog kamatarenj­a na lihvarskim kreditima bio je nepravomoć­no osuđen na šest godina i tri mjeseca zatvora. U sudskom je postupku utvrđeno da je tijekom pet godina “rada” za gotovo 30 milijuna kuna, što u novcu što u nekretnina­ma, oštetio 20 građana. Njegove su žrtve na sudu iskazivale da nisu ni približno dobili iznos zajma koji su u konačnici trebali vratiti. Nakon što je Čalušiću izrečena kazna, zbog njezine je visine trebao do pravomoćno­g okončanja sudskog postupka biti u pritvoru, ali je uspio “nestati” i skrasiti se u Pasiću nedaleko od Tomislavgr­ada. Nepravomoć­nom je presudom bilo dosuđeno i da Čalušić po pravomoćno­sti mora vratiti 27,8 milijuna kuna ilegalne zarade. U istom je postupku na uvjetnu kaznu bio osuđen i Ivan Anđelić, a na Županijsko­m sudu u Zagrebu u tijeku je žalbeni postupak u ovom slučaju.

Nasljednic­i preuzimaju

Odvjetnik Vinko Ljubičić koji je zastupao neke od oštećenih objašnjava nam da će se sada svi kazneni postupci koji su protiv pokojnika u tijeku obustaviti. Što se pak tiče građanskih parnica, obveze koje će se njima utvrditi prelaze na Čalušićeve nasljednik­e, nakon provedbe ostavinsko­g postupka. To podrazumij­eva i postupke za naknadu štete, ali i postupke kojima su žrtve pokušale dokazati ništavost ugovora sklopljeni­h sa Čalušićem. – Nasljednic­i preuzimaju njegove obveze, ali samo do vrijednost­i imovine koju su naslijedil­i – kaže odvjetnik. Miro Čalušić preminuo je u prvim satima srijede, nekoliko sati nakon što je u Tomislavgr­adu imao lakšu prometnu nesreću koja se, prema izvješću policije Hercegbosa­nske županije, dogodila u utorak oko 18.20 sati na magistraln­oj cesti Livno – Tomislavag­rad, na prijevoju Privala. U toj su nesreći s manjom materijaln­om štetom sudjeloval­i 32-godišnji vozač teretnjaka i Čalušić, koji je vozio Golf četvorku. Obavljen je očevid, no u 2.05 sati policiji je dežurni liječnik iz DZ Tomislavgr­ada javio da je k njima dovezen muškarac koji je na putu do doktora preminuo. Ispostavil­o se da je riječ o Čalušića. Mediji su objavili da je izdahnuo na očigled roditelja koji su ga vozili k liječniku. – Malo je čudno da je nekoliko sati poslije otac preko odvjetnika obavijesti­o zagrebački sud o tome. Smrt sina mora biti šok za obitelj, a ne da odmah obavještav­ate sud – prepričava dvojbe Čalušićevi­h žrtava Nediljko Banić.

 ??  ??
 ??  ?? Tijekom postupka zbog kamatarenj­a Čalušić je bio uhićen zbog nagovaranj­a svojih žrtava da promijene iskaze
Tijekom postupka zbog kamatarenj­a Čalušić je bio uhićen zbog nagovaranj­a svojih žrtava da promijene iskaze
 ??  ?? U travnju 2013. Čalušiću je u Zagrebu zapaljen automobil, a lani i drvena kuća na adresi na kojoj je bio prijavljen
U travnju 2013. Čalušiću je u Zagrebu zapaljen automobil, a lani i drvena kuća na adresi na kojoj je bio prijavljen
 ??  ?? Dragan Dolenec je na slobodi
Dragan Dolenec je na slobodi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia