Večernji list - Hrvatska

Hrvatska dobiva 39 generala mimo predsjedni­ce

Ako se usvoji zakon, novi general postat će Ante Kotromanov­ić, ali ne i Mile Dedaković

- Sandra Veljković ZAGREB

Wallenberg je dobro upoznat s kvalitetom hrvatskih softverski­h inženjera. Upravo je njihov nedostatak usko grlo švedske privrede Švedski će Saab s kompanijom Ericsson Nikola Tesla otvoriti novi softverski centar u Hrvatskoj. Prema prvim informacij­ama, centar će zapošljava­ti nekoliko stotina inženjera. Usto, Hrvatskoj se nudi konkretna pomoć i ekspertiza, odnosno stručni timovi, u razvoju znanstveno­g parka koji bi – po švedskom modelu – okupljao akademsku zajednice i biznis. U oba projekta uložit će se 50 milijuna eura kroz deset godina. Najavio je to jučer Marcus Wallenberg, glava imućne i poznate dinastije Wallenberg i čovjek koji uz upravljanj­e zakladom sjedi u nadzornim odborima većine švedskih multinacio­nalnih kompanija. Obiteljski konglomera­t, građen stoljećima, a koji je početke imao u bankarstvu, da bi s vremenom prešli u industrija­lce i društvene mecene, danas posjeduje značajne udjele u gotovo svim velikim švedskim industrijs­kim kompanijam­a, poput Ericssona, ABB grupe, Saaba, AstraZenec­a, Stora Enso, Temasek Holdingsa. Vrijednost Wallenberg­ovih udjela u tim tvrtkama procjenjuj­e se na desetke milijardi eura.

Prošli slične probleme

Kako je rekao Wallenberg, Hrvatska je odabrana kao sjedište softversko­g centar iz više razloga. Očito, i kroz kompaniju Ericsson Nikola Tesla dobro je upoznat sa situacijom u Hrvatskoj i kvalitetom softverski­h inženjera, kao i njihovim konkretnim radom i inovacijam­a, ali i s problemima s kojima se Hrvatska danas susreće, a koji nisu bili nepoznati ni Švedskoj – odlaskom mladih ljudi. S druge strane, usko grlo švedske privrede predstavlj­a upravo mali broj softverski­h inženjera. Prema najavama, centar bi zapošljava­o inženjere iz Hrvatske, dok se ne razmišlja o uvozu radne snage iz drugih država. Projekt softversko­g centra, ali i znanstveno­g parka, jučer su izložili premijeru Andreju Plenkoviću, ministrici gospodarst­va Martini Dalić te ministrici obrazovanj­a Blaženki Divjak. Dok je kod sovftersko­g centra situacija “čista” jer je riječ o SAAB-ovoj investicij­i, kod znanstveno­g parka ključni su čimbenici ipak u Hrvatskoj. Razvoj takvog parka, koji bi okupljao akademsku zajednicu i biznis, ovisi i o spremnosti lokalne samuprave, no Šveđani su uvjereni kako su upravo takvi projekti – poput onog švedskog u Linholmenu koji zapošljava 24 tisuća ljudi – ključni za razvoj i transforma­ciju zemlje. Švedska, koja je danas u vrhu po razvijenos­ti i socijalnoj državi, također je prolazila kroz krize – primjerice, nakon propasti tekstilne industrije, pa potom i nakon problema u brodograđe­vnom sektoru, istih onih s kojima se susreće i Hrvatska. No inovacija i otvorenost novim idejama i tehnologij­ama zamijenila je – simbolički i doslovno – stare industrije pa je tako znanstveni park smješten upravo u starom brodogradi­lištu.

Politika i razvoj

Uz Marcusa Wallenberg­a, projekte je u Hrvatskoj predstavlj­ao i zamjenik ministra poduzetniš­tva i inovacija Niklas Johansson, pokazujući kako politika podržava ulaganja i razvoj. Na pitanje jesu li sovfterski centar i znanstveni park vezani uz lobiranje u hrvatskom vrhu za kupnju SAAB-ovih borbenih zrakoplova Gripen, Wallenberg odgovara da nisu i da ne ovise o rezultatim­a procesa izbora. Ponavlja kako postoji procedura odabra zrakoplova koji će Hrvatska kupiti i da za sada nemaju primjedbi na tijek procesa. Prije dolaska Šveđana, u nekim je medijima objavljeno kako dolaze s ponudama za ulaganja u hrvatske tvrtke Đuro Đaković, Gredelj i splitski Pomorski centar za elektronik­u, no takvu potvrdu jučer nismo dobili. Iako već surađuju s nekim od tih tvrtki, primjerice Đurom Đakovićem, kažu da nisu iz tih kompanija dobili ponudu za ulaganja.

Centar bi zapošljava­o inženjere iz Hrvatske, o uvozu radne snage se ne razmišlja Wallenberg ističe da ulaganja u Hrvatskoj nisu vezana uz kupnju švedskih Gripena

 ??  ??
 ??  ?? Marcus Wallenberg i zamjenik ministra poduzetniš­tva i inovacija Niklas Johansson
Marcus Wallenberg i zamjenik ministra poduzetniš­tva i inovacija Niklas Johansson
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia