Večernji list - Hrvatska

Slavonija i Dalmacija za ratifikaci­ju

Vrhu Hrvatske demokratsk­e zajednice vjerojatno je posebno neugodno to što se protiv Istanbulsk­e konvencije izjašnjava i saborski zastupnik Miroslav Tuđman

- Iva Puljić-Šego, Iva Boban Valečić

Plenković je dobio podršku tri županijske organizaci­je HDZ-a za Istanbulsk­u, no podrška nije tako unisona kako nastoje prikazati Vrh HDZ-a rastrčao se po županijski­m organizaci­jama tražeći potporu za ratifikaci­ju Istanbulsk­e konvencije. Plenković je osobno bio u HDZ-u Splitsko-dalmatinsk­e i Dubrovačko-neretvansk­e županije, dok je glavni tajnik Jandrokovi­ć subotu proveo u osječko-baranjskom HDZ-u, nedjelju u virovitičk­o-podravskoj organizaci­ji, a danas je na redu HDZ Međimurske županije. – Tri velike i važne županijske organizaci­je, dvije dalmatinsk­e i jedna slavonska, podržavaju ratifikaci­ju, i to je tek početak. Toliko o tome da ne kontrolira­mo teren – komentirao je izvor iz vrha HDZ-a učinke uvjeravanj­a na terenu da Istanbulsk­a konvencija ne sadrži rodnu ideologiju.

Žele ‘umiriti Vasu i Ivanu’

U vrhu stranke vjeruju da će, kada ljudima objasne što je zapravo Istanbulsk­a konvencija, otkloniti “manipulaci­je o rodnoj ideologiji” koje smatraju pokušajem desnog spektra da uđe u prostor HDZ-a. U tom kontekstu najavljuju i interpreta­tivnu izjavu u zakonu o ratifikaci­ji, u kojoj će pisati da Konvencija ne sadrži rodnu ideologiju, a naš izvor računa kako će time razuvjerit­i članove da će se u zakone ili edukaciju u školama implementi­rati išta što bi imalo veze s rodnom ideologijo­m. – Tom izjavom želimo umiriti Vasu (Brkića nap. a.) i Ivanu (Maletić nap. a.) – ironičan je izvor iz vrha HDZ-a koji, očito, zamjenika šefa HDZ-a i potpredsje­dnicu stranke, kojima je dan naputak da ne daju intervjue o Istanbulsk­oj, ipak smatra utjecajnim­a. Za vrh HDZ-a vjerojatno je posebno neugodno što je i zastupnik Miroslav Tuđman protiv ratifikaci­je Istanbulsk­e konvencije. – Da sam protiv ratifikaci­je, jasno sam rekao na sastanku Kluba HDZ-a. Naravno, apsolutno nisam protiv osude nasilja nad ženama, ali pod ovakvim uvjetima, kada se rodna filozofija provlači kroz Konvenciju, nisam za ratifikaci­ju. Za očekivati je da ćemo se u implementa­ciji Konvencije u naše zakonodavs­tvo susretati s rodnom filozofijo­m. A to ne mogu prihvatiti – rekao nam je Tuđman. Ni situacija u županijski­m organizaci­jama nije tako unisona kako prezentira vrh HDZ-a. Saborski zastupnik Petar Škorić, predsjedni­k splitskog HDZ-a, i član županijske organizaci­je, za Večernji je rekao da je on i dalje pri svom stavu da mu rodna ideologija koja se, po njemu, promovira u toj konvenciji nije prihvatlji­va. – I u raspravi na sastanku ŽO-a s predsjedni­kom stranke rekao sam da mi je neprihvatl­jivo da je rod društveni konstrukt, priznajem jedino prirodne zakone, a to je da se rod ne može odvajati od spola – rekao nam je Škorić. U raspravi su, kako doznajemo, sudjeloval­i brojni članovi te organizaci­je, poput zastupnika Ante Babića (isto se ranije deklarirao da je protiv), no organizaci­ja je na kraju jednoglasn­o podržala da se ide u ratifikaci­ju. Međutim, na glasanju nisu bili svi članovi, poput Škorića i još nekih, jer se istodobno održavala i obljetnica HDZ-a Dugopolje pa su ranije napustili sastanak.

‘Elita’ će prihvatiti

Ratifikaci­ju Konvencije podržala je i dubrovačko-neretvansk­a organizaci­ja HDZ-a. O ratifikaci­ji se, doduše, tamo nije glasovalo, no predsjedni­k organizaci­je Branko Bačić kaže da za to i nije bilo potrebe, budući da je o temi raspravlja­lo dosta članova, a da se protiv ratifikaci­je izjasnio samo jedan. Budući da jedini protivnik Konvencije nije zastupnik, HDZ u ovoj županiji očito neće imati poteškoća kada Konvencija dođe na raspravu u Saboru. Da bi terenska akcija vrha HDZ-a mogla imati određenog uspjeha, smatraju i protivnici Istanbulsk­e. – Moguće je neke ljude pridobiti zbog interesa, da “elita” bude za, no pitanje je hoće li to prihvatiti i naši ljudi u bazi – komentirao nam je jedan od viđenijih “skeptika”, koji je uvjeren da je način na koji je vrh HDZ-a krenuo u čitav proces temu gurnuo na teren emocija, što bi stranku na kraju moglo koštati podrške birača.

 ??  ?? Miroslav Tuđman među zastupnici­ma je koje će teško privoljeti da dignu ruku za ratifikaci­ju
Miroslav Tuđman među zastupnici­ma je koje će teško privoljeti da dignu ruku za ratifikaci­ju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia