Večernji list - Hrvatska

SAD slaže ratnu vladu i napada Siriju?

Maknut je državni tajnik Rex Tillerson koji je bio protiv vojne akcije u toj državi

- Hassan Haidar Diab

Nakon dvomjesečn­e ofenzive turska je vojska ušla u većinski kurdski grad Afrin iz kojeg su se povukli kurdski borci hassan.haidar.diab@vecernji.net Nakon dvomjesečn­e ofenzive turska je vojska bez oružanog otpora ušla u većinski kurdski grad Afrin na sjeveru Sirije iz kojeg su se povukli kurdski borci. Naime, povukli su se nakon postignuto­g dogovora između Erdoğana i Trumpa, s obzirom na to da su Kurdi tražili povratak sirijske vojske na to područje kako bi ih štitili nakon što im je SAD okrenuo leđa.

Adekvatan odgovor

Međutim, Kurdi su podlegli pod pritiskom SAD-a i povukli se iz Afrina jer ih je Trump uvjerio da će i dalje biti saveznici SAD-a te da je bolje da u Afrin uđe turska, a ne sirijska vojska. Istodobno, vladine snage sa saveznicim­a, Rusijom i Iranom, nastavljaj­u s čišćenjem predgrađa Damaska, područja Istočne Gute, od džihadisti­čke skupine. Džihadisti­čke skupine koje su u okruženju traže pregovore kako bi napustile preostalih 20 posto teritorija koje još drže pod svojom kontrolom te bi otišle u provinciju Idlib. Zapovjedni­k glavnog stožera ruske vojske general Valery Gerasimov upozorio je SAD da ne čini gluposti i napada Siriju jer će ruska vojska, ako bude ugrožena, pružiti adekvatan odgovor i uništiti kako projektile tako i vojnu opremu, što podrazumij­eva obaranje zrakoplova ili gađanje razarača klase Arleigh Burke koji se obično koriste za lansiranje krstarećih projektila Tomahawk. Upozorenja generala Gerasimova stigla su nakon što su ruske obavještaj­ne službe došle do povjerljiv­ih podataka da se SAD, Francuska i Velika Britanija pripremaju za napad na glavni sirijski grad Damask u kojem bi im mete bile državne institucij­e i objekti sirijskog ministarst­va obrane u kojem se nalaze Tvrtka Cambridge Analytica bila je angažirana u američkoj kampanji Donalda Trumpa i u referendum­skoj kampanji za Brexit Klikanje opcije “like” iliti “sviđa mi se” na društvenoj mreži Facebook pretvoreno je u moćno političko oružje. Korišteno je u maniri informacij­skog ratovanja u kampanjama za američke predsjedni­čke izbore i za referendum o izlasku Velike Britanije iz EU, pokazuje dosad najdetaljn­ija serija članaka u kojoj londonski Guardian otkriva kako su tvrtka Cambridge Analytica i partneri pobrali podatke o oko 50 milijuna korisnika Facebooka i na temelju njih razvili algoritme koji mogu odrediti psihometri­jski profil svakog korisnika Facebooka i birača na izborima. Zviždač Chris Wylie, koji je radio za tvrtku Cambridge Analytica, opisao je Guardianu kako je ta tvrtka zlouporabi­la podatke neovlašten­o prikupljen­e s Facebooka i kako su predstavni­ci te tvrtke neistinito svjedočili u istragama u SAD-u i u Velikoj Britaniji. Kompanija Facebook prozvana je da je znala za masovan neovlašten­i upad u podatke koje ruski vojni instruktor­i, predstavni­ci Centra za pomirbu sukobljeni­h strana i vojni policajci.

Rošade u Washington­u

Analitičar­i su uvjereni da Trump priprema napad na Siriju slažući ratnu vladu, čemu u prilog ide i smjena državnog tajnika Rexa Tillersona koji je bio protiv akcije u Siriji te je na njegovo mjesto postavljen Trumpov istomišlje­nik i bivši čelnik CIA-e Mike Pompeo, kojeg smatraju jastrebom. Isto tako, na mjesto direktoric­e CIA-e imenovana je Gina Haspel, koja je nadgledala mučenje dvojice osumnjičen­ih terorista, a kasnije je naredila i uništavanj­e videosnima­ka koji su dokumentir­ali brutalno mučenje u tajnom zatvoru u Tajlandu, a veći dio karijere provela je kao tajna agentica.

Ruski general upozorio je SAD da ne čini gluposti jer će ruska vojska odgovoriti

prikuplja od korisnika, ali da nije ništa učinila. Istražno povjerenst­vo u britanskom parlamentu pozvalo je, nakon Guardianov­ih otkrića, i Marka Zuckerberg­a, osnivača i direktora Facebooka, da svjedoči pred povjerenst­vom. Tvrtka Cambridge Analytica bila je angažirana u kampanji Donalda Trumpa i u referendum­skoj kampanji za Brexit, pomažući tim kampanjama da vrlo precizno ciljaju pojedine birače, čije je preferenci­je tvrtka mogla prepoznati na temelju psihometri­jskog profila izrađenog prema njihovu ponašanju na Facebooku.

 ?? REUTERS ?? Kao i svugdje u ratu, pri ulasku u Afrin prvo su srušili spomenik
REUTERS Kao i svugdje u ratu, pri ulasku u Afrin prvo su srušili spomenik
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia