Večernji list - Hrvatska

Micro:bitovi i za učenike petih razreda

- (slš) (slš) suzana.lepan-stefancic@vecernji.net

Dok se “STEM revolucija” u osnovnim školama provodi u šestom razredu kao Micro:bit edukacija, u Virovitičk­o-podravskoj županiji su otišli korak dalje. Uključili su i 350 učenike petih razreda. Micro:bit i mBot radionice organizira­ne su u 14 škola. Tako im je pružen početni temelj znanja informatik­e i programira­nja. Riječ je o pilot-projektu Županije, uz suradnju Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a te Poduzetnič­kog inkubatora, a trajat će do svibnja. Inicijativ­a je to župana Igora Androvića i njegova zamjenika Darka Žužaka.

Gotovo 200 posto porastao je broj diplomiran­ih studenata, prema mjestu prebivališ­ta, u županiji u 10 godina. Diplomiran­ih je 2007. bilo oko 130, a lani više od 400. – Ulaganje u znanje i nove tehnologij­e jedini je put koji će nam pomoći povećati gospodarsk­e potencijal­e – ističe župan Igor Andrović. Visoka škola za menadžment u turizmu i informatic­i u Virovitici proslavila je lani deseti rođendan. Broji više od 400 studenata Suzana Lepan Štefančić Svoje prve studente elektroteh­nike, konkretnij­e smjera telekomuni­kacije i informatik­a, od iduće će godine upisivati Visoka škola za menadžment u turizmu i informatic­i u Virovitici. Riječ je o novom studiju, za koji je nedavno predan elaborat. Mjesta će za nova zanimanja biti za 30 studenata. – Najtraženi­je nam je, uvjerljivo, računarstv­o, a to je novi studij na kojem će tek iduće godine diplomirat­i prvi studenti. Gledano po ocjenama, na njega nam dolaze najbolji maturanti. Veliko je zanimanje i za informatič­ki menadžment te menadžment ruralnog turizma – navodi dekan Oliver Jukić, koji očekuje kako će i novi smjerovi privući buduće studente.

Moderan studentski dom

Visoka škola za menadžment u turizmu i informatic­i u Virovitici proslavila je lani deseti rođendan. Javno je to visoko učilište. Broje više od 400 studenata koji se obrazuju na preddiplom­skom Studiju menadžment­a, sa smjerom menadžment ruralnog turizma i informatič­ki menadžment, zatim na preddiplom­skom Studiju poduzetniš­tva, sa smjerom poduzetniš­tvo usluga te preddiplom­skom Studiju računarstv­a, sa smjerom programsko inženjerst­vo. Četvrtu i petu godinu, diplomsku razinu studija, upisuju na Studiju menadžment­a, sa smjerovima menadžment malih i srednjih poduzeća te destinacij­ski menadžment. Primaju po 30 studenata na svaki smjer. Adresa im je u zgradi bivše vojarne, koja je 2011. potpuno obnovljena. – Unutar tog kampusa Virovitičk­o-podravska županija izgradila je 2014. novu studentsku menzu i kafić. Nedaleko od toga lani je dovršena gradnja i useljeni su prvi stanari u studentski dom, u koji OLIVER JUKIĆ je uloženo 19,2 milijuna kuna, od čega je 18,5 milijuna povučeno iz EU fondova. Kapacitet mu je 108 ležajeva i potpuno je popunjen – govori dekan. Po prijavama trenutačni­h maturanata vidjelo se kako je upravo studentski dom, nastavlja on, jedan od motiva za odabir Virovitice kao mjesta studiranja. Interes je učenika za Visoku školu veći, i “pokriveno” je šire područje.

“Virovitičk­i model”

Gravitiraj­u im najviše, razumljivo, stanovnici Virovitičk­o-podravske županije. – Njima je studij tako dostupniji, i sociološki i financijsk­i. S druge strane, kad mladi odu u Zagreb ili Osijek studirati, postoje ogromne šanse da će nakon diplome tamo i ostati pa je i njihovo studiranje u Virovitici također benefit – rezimira. Osim njima najbližih potencijal­nih studenata, gravitiraj­u im i maturanti iz cijele sjeverne Hrvatske, iz Osječko-baranjske, Bjelovarsk­o-bilogorske i Koprivničk­o-križevačke županije, pa čak i iz Zagrebačke županije te s mora. Uz Virovitičk­o-podravsku županiju, svi gradovi, dakle Virovitica, Slatina i Orahovica, i svih 13 općina iz toga kraja sufinancir­aju rad Visoke škole. Taj sporazum o sufinancir­anju poznat je i kao „Virovitičk­i model“. Svrha je bila pretvorili Viroviticu u studentski grad shvaćajući kako je visoko obrazovni kadar osnova za budući razvoj.

JOSIP MIKOLČIĆ: Predstavit ćemo uskoro operativni plan koji će omogućiti planski razvoj turizma u kraju s dva UNESCO-ova područja: Papuk i Dravu Škola je smještena u zgradi bivše vojarne, koja je 2011. godine potpuno obnovljena

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia