Večernji list - Hrvatska

Elitna ratna škola i Grad surađuju već 20 godina

U školi se izučava najviša razina vojne izobrazbe u OSRH

- Elvis Sprečić

Iz generacije u generaciju sve je više novih polaznika, u ovom dvadesetom naraštaju njih čak 17, među kojima sedam stranih državljana elvis.sprecic@vecernji.net Elitna je to ratna škola koja epitet najbolje, i to ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji, ne nosi tek “reda radi”. Smještena u Zaprešiću, Ratna škola “Ban Josip Jelačić” od osnutka 1998. godine školuje časnike za obavljanje nekih od najvažniji­h dužnosti u Oružanim snagama.

Ispaljen plotun banu u čast

– U školi se izučava četvrta i najviša razina vojne izobrazbe u oružanim snagama, a predavači su najpriznat­iji hrvatski i inozemni profesori. Predavanja su uvijek vezana za aktualne događaje u svijetu, a sam studij traje jednu akademsku godinu – pojašnjava general-bojnik Mate Pađen, koji je i zapovjedni­k Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) u sklopu kojeg se nalazi i Ratna škola “Ban Josip Jelačić”. Ističe i kako civilno-vojna suradnja između Zaprešića i HVU-a traje već punih dvadeset godina, otkako je škola otvore- na, a između ostalog ugleda se to i u tradiciji da svaka generacija polaznika za blagdan svetog Josipa, koji je ujedno i zaštitnik škole, položi cvijeće na grobnicu bana Josipa Jelačića. Bilo je tako i ove nedjelje kad su predstavni­ci HVU-a, Ratne škole, Grada i zaprešićki­h udruga uz brojne građane prisustvov­ali jubilarnoj dvadesetoj svečanosti obilježava­nja Josipova u Novim dvorima. Svi okupljeni su se nakon mise koju je ispred kapele sv. Josipa u Novim dvorima predvodio vojni biskup mons. Jure Bogdan uputili na grobnicu obitelji Jelačić gdje su banu u čast položeni vijenci. Svečanost su uveličali i klapa “sv. Juraj” Hrvatske ratne mornarice, gradski puhački orkestar, zaprešićke mažoretkin­je „Jelačićke“te kuburaško društvo „Ban Josip Jelačić“koje je ispalilo počasni plotun banu u čast. – Iznimna mi je čast što smo već dvadeset godina domaćin proslave blagdana sv. Josipa u našim prekrasnim Novim dvorima. Želja nam je s predstavni­cima Oružanih snaga RH odati počast velikom hrvatskom sinu, banu Josipu Jelačiću, ali i moliti zagovor zaštitnika Ratne škole, svetog Josipa, čije vrline su potrebne našim vojnicima. Jelačić je mnoge nadahnuo da se osjećaju nacionalno ponosni, zato nas veseli i revitaliza­cija cijelog kompleksa koji će tijekom tri godine zasjati u novom ruhu – poručio je gradonačel­nik Željko Turk.

Sve više polaznika

General-bojnik Mate Pađen, koji je također prisustvov­ao svečanosti, istaknuo je kako Ratna škola iz generacije u generaciju ima sve više polaznika. U ovom dvadesetom naraštaju u školu je upisano njih sedamnaest, od čega je deset polaznika iz Hrvatske, a ostalih sedam iz šest različitih država, što pokazuje kako se škola etablirala ne samo unutar Oružanih snaga RH već i u okolnim državama, pa i šire.

Svečanost su uveličali klapa HRM-a, puhački orkestar, mažoretkin­je, kuburaško društvo...

 ??  ?? Svi su se okupljeni nakon mise uputili na grobnicu obitelji Jelačić
Svi su se okupljeni nakon mise uputili na grobnicu obitelji Jelačić
 ??  ?? Mate Pađen, general-bojnik i zapovjedni­k Hrvatskog vojnog učilišta
Mate Pađen, general-bojnik i zapovjedni­k Hrvatskog vojnog učilišta
 ??  ?? Svečanost su uveličale i zaprešićke mažoretkin­je „Jelačićke“
Svečanost su uveličale i zaprešićke mažoretkin­je „Jelačićke“

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia