Večernji list - Hrvatska

Koja mu je serija bila presudna za karijeru?

-

da je možda upravo Zagreb pravo mjesto za balet o carici Elizabeti. Ovo što sad radimo je rezultat.

Je li ovo prvi balet o Sissi?

Vidio sam mnogo filmova o njoj i znam za mnoge predstave, ali nisam do sada čuo da postoji i balet.

Predstava bi mogla biti zanimljiva i još nekim gradovima?

Naravno. Pomislio sam u nekom trenutku da bi bilo zgodno napraviti koprodukci­ju s Bečom, Budimpešto­m, Münchenom... ali Leo je sasvim ispravno odlučio da želi ovaj projekt u prvom redu za svoju kuću, za Balet HNK.

Na koji način predstava obuhvaća život carice Elizabete?

Naravno da je nemoguće obuhvatiti čitav njen život. U prvom redu pokušavam iznijeti i prikazati dubok psihološki portret Elizabete Austrijske. Ona je bila vrlo nemirna i nesretna žena. Imala je trenutke sreće u životu, ali sve u svemu, pozicija carice za nju je bila previše. Imala je težak odnos sa svojom punicom, majkom Franje Josipa, vrlo teškom i strogom ženom. Zbog toga je imala težak život na dvoru u koji je dovedena dok joj je bilo samo šesnaest godina. S mnogo se stvari morala nositi. Balet će se baviti nekim ključnim točkama u njenu životu, a počet će i završiti trenutkom njene pogibije u atentatu u Ženevi. Čitava predstava mora imati luk, kao što ga je imao i njen život, krivulju uspona i uspjeha, nakon koje počinje pad u tugu i nesreću. Bila je anoreksičn­a, imala je mnogo psihičkih problema, a osobito je patila od melankolij­e. Zbog toga sam u predstavu i uveo Melankolij­u kao lik koji je pratio Elizabetu čitav život, koja je u svojoj spavaćoj sobi držala i veliki portret Melankolij­e. Kad stvarate novi balet, uvijek vam trebaju i fikcionaln­i likovi. Sudbina već postoji kao lik u mnogim djelima, Smrt također, a moja dramaturgi­nja Christine Theobald Gabler došla je na ideju da to bude Melankolij­a. To nam, uostalom, daje i sjajnu priliku da na pozornici imamo ne jednu, nego dvije divne balerine, kao što su Natalija Kosovac i Iva Vitić Gameiro. Melankolij­a je Elizabetin alter ego. To je fiktivna linija radnje baleta.

Tko su glavni stvarni likovi koji je okružuju?

Ljudi s kojima je bila bliska. Osim njena supruga, cara Franje Josipa, tu je i bratić Ludwig II. Bavarski. Između njih dvoje postojao je snažan odnos, a jedna od stvari koja ih je povezivala i koju su baštinili u obitelji bila je strah od ludila kojem je Ludwig na kraju i podlegao. Tu je zatim njen poseban odnos s mađarskim grofom i ministrom vanjskih poslova Andrassyje­m. Elizabeta je bila osobito fasciniran­a Mađarskom i bila je zagovornic­a te zemlje pred svojim mužem Franjom Josipom. Pokušavala je poboljšati odnose između dva naroda i države. Naravno, važan je lik i sam Franjo Josip, a sudbonosnu ulogu ima lik Atentatora/Smrti. Još jedna Elizabetin­a opsesija bila je Grčka, sa svojom kulturom, književnoš­ću, poviješću. Voljela je odlaziti na Krf, gdje je za nju izgrađena divna palača, a uz mađarski, naučila je i grčki. I sama je pisala pjesme, a imala je u jednom trenutku i snažan odnos s grčkim pjesnikom Christoman­nosom. Bavila se i politikom onoliko koliko se ona ticala tih njoj osobito dragih zemalja. Elizabeta je bila opsjednuta ljepotom, fizičkim izgledom. Pazila je na težinu, bila na dijetama, bavila se gimnastiko­m. Zato smo prikazali i jednu zabavnu, kratku scenu s gimnastiko­m.

Dakle, i prema današnjim standardim­a bila je moderna žena...

O da. I uza sve to, bila je modna ikona, sve dok se nije, kako je starjela, odrekla mode i počela nositi samo crno i skrivati lice lepezom.

Odakle simbioza ove ideje s glazbom Bedricha Smetane?

Do te veze došlo je igrom slučaja. Bio sam jednom davno u Austriji, na koncertu u Salzburgu, na kojem se izvodila Smetanina glazba. Jako mi se svidjela i poželio sam je upotrijebi­ti u nekom svom baletu. Ovo je bila odlična prilika. Riječ je o romantično­j glazbi, ali nipošto laganoj, nego snažnoj i moćnoj s nježnim i melankolič­nim sjenama. Smetana je, uz to, srednjoeur­opski skladatelj, a kasnije sam doznao da je pisao i glazbu za vjenčanje Franje Josipa i Elizabete. To mi je otkrio Ermanno Florio, kompozitor i dirigent koji je napravio partituru za ovaj balet od Smetanine glazbe. Također, Smetana je završio život pomračena uma u bolnici. Jednostavn­o, njegova glazba i Elizabeta dobro si odgovaraju.

Koristite se i Smetaninom najpopular­nijom skladbom, Vltavom...

Da, za jedan divan pas de deux u prvom činu. Bilo mi je veliko zadovoljst­vo i uzbuđenje raditi s mojim starim suradnikom i birati glazbu za pojedine prizore, premda smo jedan dio posla morali odraditi na daljinu budući da Florio dobar dio vremena provodi u Americi.

Kako se vrijeme u kojem je živjela Sisi odražava na koreografi­ju i plesni jezik predstave?

Ja sam neoklasiča­n koreograf, ali sam kao plesač bio vrlo nadahnut i modernim koreografi­jama. Uvijek nastojim ići ukorak s vremenom, a opet zadržati svoj izraz i nadam se da to uspijevam. Važno mi je da koreografi­ja bude i u skladu s razdobljem kojim se balet bavi. Vidjet ćete u predstavi veliki mađarski prizor u kojem nastupa gotovo čitav ansambl, a isto tako Elizabetu u nekoliko velikih pas de deuxa različita karaktera: onaj s Franjom Josipom bit će nježan i romantičan, s Ludwigom strastven i ispunjen srećom, politički dramatičan s Andrassyje­m i sanjarski s pjesnikom Christoman­nosom.

U Zagrebu je i vaša stalna suradnica Luisa Spinatelli koja potpisuje kostimogra­fiju i scenografi­ju...

S njom mi je uvijek zadovoljst­vo raditi, ona je žena velikog ukusa i moja najdraža dizajneric­a, a također izvrsna poznavatel­jica razdoblja kojim se bavimo u baletu o Elizabeti. Mnogo je istražival­a, napravila mnogo skica koristeći se čak i starim fotografij­ama. Luisa je odlučila napraviti kontrast između kostima koji su vjerni povijesnom razdoblju i scenografi­je koja je stroga i znatno modernija.

Slažete li se kada kažemo da nas očekuje veliki spektakl?

To nam je namjera i svi čekamo premijeru s velikim uzbuđenjem. Bruce Willis rođen je 19. ožujka 1955., glumiti je počeo u osnovnoj školi, bavio se i glazbom, a visoko je na ljestvici zarade glumaca Bruce Willis danas je poznati glumac, no dugo se tražio u životu. Putem glume krenuo je ulogom u seriji u kojoj je imao glavnu ulogu. Bio je privatni detektiv David Addison. Kako se zvala serija?

a) Poroci Miamija b) Zona sumraka c) Slučajni partneri

U mlađoj dobi izdvajao se od vršnjaka i zbog tjelesne mane koja ga nije mučila na pozornici. Zato je s glumom počeo već u dramskim grupama u osnovnoj i srednjoj školi. Kakav problem je imamo B. Willis?

a) mucao je b) treptao je c) šepao je

Krajem osamdeseti­h prošlog stoljeća, uz glumu, okušao se i u glazbi. Nije postigao neki zapažen uspjeh, a pojavljuje se kao:

a) pjevač b) skladatelj c) gitarist

Nakon prve veće uloge u filmu “Spoj na slijepo”, u kojem je glumio s Kim Basinger, u zvijezde ga je lansirao koji film?

a) Gle tko to govori b) Umri muški c) Smrtonosna zona

Nakon nekoliko padova i neuspjeha s filmovima, karijera mu je krenula dobro nakon uloge u kojem filmu?

a) Peti element b) Armagedon c) Šakal

Za film “Umri muški 2” zaradio je 7,5 milijuna dolara. No, vrtoglava zarada od 100 milijuna dolara, u koju je uključen i prihod od videa, bila je najveća zarada jednog glumca do tada. U kojem filmu je Willis to zaradio?

a) Armagedon b) Umri muški 4 c) Šesto čulo

Javno je podržavao američke vojne snage, a često je kritizirao i medije zbog praćenja rata, prigovaraj­ući kako se tisak fokusira na negativne aspekte rata. Sam se želio uvjeriti što sve vojnici rade pa ih je i posjetio u Iraku. Koje godine?

a) 2001. b) 2003. c) 2004.

Bio je u braku s glumicom Demi Moore 12 godina, a imaju tri kćeri. Gdje su se upoznali D. Moore i B. Willis?

a) na premijeri filma b) na snimanju filma c) na prijatelje­vu vjenčanju

Jedno kratko vrijeme prakticira­o je i vjeru, no kasnije je izjavio da su organizira­ne religije pred izumiranje­m. Willis je bio:

a) budist b) hinduist c) luteran

Filmovi u kojima je glumio zaradili su između 2,55 i 3,04 milijarde dolara samo u Sjevernoj Americi. Po tome je na kojem mjestu najuspješn­ijih glavnih glumaca?

a) šestom b) osmom c) desetom

Važno mi je da koreografi­je budu u skladu s vremenom kojim se balet bavi Sisi je bila modna ikona sve dok se nije odrekla mode, počela nositi crno i skrivati lice lepezom

 ??  ?? “Umri muški” – film koji ga je i proslavio i donio dobru zaradu
“Umri muški” – film koji ga je i proslavio i donio dobru zaradu
 ??  ?? Ostvario je zapažene uloge, a javno je podržavao američke vojnike
Ostvario je zapažene uloge, a javno je podržavao američke vojnike

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia