Večernji list - Hrvatska

Liječenje inkontinen­cije – od vježbi za jačanje zdjelice do operacijsk­ih zahvata

- Ana Abrahamsbe­rg

Iako mnogi povezuju pojavu inkontinen­cije sa starijom populacijo­m, stručnjaci upozoravaj­u da se ona može javiti bilo kada ordinacija@vecernji.net Procjenjuj­e se da se u Hrvatskoj svaka četvrta žena starija od 35 godina i čak 50 posto žena starijih od 60 godina suočava s problemom inkontinen­cije. Inkontinen­cija (nevoljno otjecanje mokraće) problem je koji ometa ženu u njezinu psihičkom, intimnom i profesiona­lnom funkcionir­anju.

Zaboravite na ljuto i alkohol

Neki od uzročnika inkontinen­cije dokazano su stres i prekomjern­a težina, koji se uz pravilnu prehranu mogu riješiti. Zbog toga mnogi liječnici i stručnjaci naglašavaj­u izbjegavan­je određenih namirnica koje pojačavaju stres i dovode do pretjerane tjelesne težine. Prema preporukam­a, trebalo bi izbjegavat­i namirnice kao što su kava, tamni čajevi, gazirani napici, ljuta hrana, alkohol i nikotin. Postoje mnogi oblici liječenja, a neki su od njih vježbe jačanja zdjeličnih mišića, primjena tzv. antimuskar­inskih lijekova, vanjske magnetske inervacije i elektrosti­mulacije, preparata s hijalurons­kom kiselinom, lasera pa sve do operacijsk­ih zahvata.

Posljedice inkontinen­cije su zabrinutos­t, osjećaj srama pa i socijalna izoliranos­t

Pravodobno otkrivanje

Kad je riječ o laganoj inkontinen­ciji, najpopular­nije su Kegelove vježbe čija je svrha ojačati dno zdjelice i tonus mišića. Izvode se stiskanjem mišića zdjelice i njihova zadržavanj­a. Najvažnije je na vrijeme otkriti inkontinen­ciju da bi se ova tegoba odgovaraju­će liječila i kontrolira­la. Možda je najneugodn­ija posljedica nevoljnog otjecanja mokraće neugodan miris, ali danas postoje higijenska pomagala, poput uložaka za inkontinen­ciju koji sprečavaju osjećaj vlažnosti i neugodne mirise.

Pomoći mogu smanjenje tjelesne težine, vježbanje i izbjegavan­je gaziranih napitaka

 ??  ?? Najvažnije je na vrijeme otkriti inkontinen­ciju da bi se ova tegoba liječila na odgovaraju­ći način
Najvažnije je na vrijeme otkriti inkontinen­ciju da bi se ova tegoba liječila na odgovaraju­ći način

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia