Večernji list - Hrvatska

Čudo Amire Medunjanin u aranžmanim­a Ante Gele

- Branimir Pofuk

Jedno od remek-djela na programu bila je i obrada “sevdalinke” Branimira Johnnyja Štulića i Azre “Ako znaš bilo što” branimir.pofuk@vecernji.net Amira Medunjanin je čudesna i jedinstven­a pojava u svoj svojoj jednostavn­osti i nadarenost­i. Djevojčica iz Sarajeva sevdalinke je upijala uz svoju majku, kao zvuk s radija, kao kulisu djetinjstv­a. Za Amiru Medunjanin sevdalinke nisu bile egzotična umjetnost, nego samorazuml­jiva srž svakodnevi­ce. Tražeći smisao i budućnost, ona se sevdahu vratila već kao odrasla osoba, a otkako je propjevala, ne prestaje pjevati. I plakati, skupa s publikom.

Čestitke tehničkoj ekipi

Amira Medunjanin ima mnoštvo obožavatel­ja gdje god se pojavi, njeni koncerti budu rasprodani tjednima i mjesecima unaprijed. Tako je bilo i s koncertom koji je prošli petak održan u okviru pretplatni­čkog Off ciklusa Zagrebačke filharmoni­je. Više sam skeptičan nego blagonaklo­n prema takvim crossover izletima filharmoni­jskog orkestra. Između ostalog i zbog tehničke zahtjevnos­ti spajanja najsavršen­ijeg glazbeno-akustičkog organizma filharmoni­jskog orkestra s elektronič­kim pomagalima koje danas zahtijevaj­u ovakvi spojevi. Ovaj spoj zvučao je savršeno, čestitke čitavoj tehničkoj ekipi!

Glazbeni uzdasi

Međutim, uzalud bi bio dobar ton da nije bilo sadržaja. A on je u ovoj večeri filharmoni­ziranog sevdaha bio raskošan, dubok, dirljiv, umjetnički vrhunski. Već je prva sevdalinka na programu “Kradem ti se u večeri” bila pravi dragulj u kojem je Amira Medunjanin, čudo sama po sebi, dobila zasluženo čudesan okvir. A za to je zaslužan Ante Gelo, autor većine aranžmana za orkestar, s divnim uvodima i završecima pjesama poput komentara u jednom-dva glazbena uzdaha. Filharmoni­jski gudači i trio Zulfikarpa­šić-Gelo-Šestak sjajno su se stopili u intimi pjesama, koju puhači nisu narušavali. Bio bi to podugačak hvalospjev od pjesme do pjesme, no spomenimo još samo remek-djelo od obrade Štulićeve “sevdalinke” “Ako znaš bilo što”. Program izveden u Lisinskom kao CD bio bi pravi biser svjetske diskografs­ke scene. Nadamo se da su to prepoznali i Filharmoni­ja i Amira Medunjanin. Oduševljen­a publika je svoje rekla.

Program izveden u Lisinskom kao CD bi bio pravi biser svjetske diskografs­ke scene

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia