Večernji list - Hrvatska

SLUČAJ CIOS Istraga USKOK-a protiv Petra Pripuza u slijepoj ulici?

Istraga je pokazala da je bilo manipulaci­ja s metalnim otpadom iza kojih su bile tvrtke, uglavnom iz Dalmacije

- Marinko Jurasić ZAGREB

Jedan od najvećih slučajeva poreznog USKOK-a nije mogao proći bez političkih konotacija i “famoznog” tajminga pokretanja istrage Prije gotovo deset mjeseci pokrenuta je istraga protiv “zločinačko­g udruženja” Petra Pripuza, suvlasnika CIOS-a, njegova sina Ante i još 11 osoba, što je, uz slučaj Zdravka Mamića, jedna od kapitalnih poreznih afera koje je od svojeg osnutka potkraj 2014. inicirao Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara Ministarst­va financija – tzv. Porezni USKOK. Prethodilo joj je višemjeseč­no kriminalis­tičko istraživan­je započeto u vrijeme ili neposredno nakon što su mediji pisali da ministar financija Zdravko Marić ukida porezni USKOK. A zapravo ga je iz Ministarst­va financija, gdje ga je smjestio SDPov ministar Boris Lalovac, prebacio u Poreznu upravu kako bi formalno i stvarno bio neovisniji od politike.

Tajming istrage uoči izbora

Pripuzov odvjetnik Anto Nobilo od samog je početka tvrdio da je riječ o “šupljim optužbama” te da je Pripuz uhićen uoči drugog kruga lokalnih izbora kako bi se naštetilo zagrebačko­m gradonačel­niku Milanu Bandiću jer je njih dvojicu ranije spojila afera Agram. “Famozni” tajming u Hrvatskoj veže se uz svaku zvučniju istragu koja ima bilo kakve političke konotacije, a i činjenica je da bi Nobilova teza uz državnoodv­jetnički USKOK uključival­a i policijski i porezni USKOK, koji su koordinira­no radili na slučaju. U toliku dozu ispolitizi­ranosti državnih tijela koji postaju predizborn­o oružje ipak je teško povjerovat­i. Odnosno, i da je pokretanje istrage pomaknuto nakon izbora, tada bi Bandićevi protivnici tvrdili da je takav tajming izabran radi pogodovanj­a Bandiću kao izbornom kandidatu. Puno je jači argument Pripuzove obrane da, ako je 98 milijuna kuna vrijedan metalni otpad fiktivno ušao u tvrtku CE-ZA-R, toliko ga je moralo i fiktivno izaći. Dakle, tu je fikciju trebalo dosljedno provesti u poslovnim knjigama vezano za prijevoz, prodaju, izvoz... Strašno je ako je moguć takav višegodišn­ji modus operandi unatoč svim poreznim i inim inspekcija­ma i nadzorima. Riječ je o otprilike sto tisuća tona robe, što bi značilo da je lažiran i željezničk­i prijevoz od 2500 vagona, 5000 kamiona ili 25 brodova koji su izvezli robu u željezare u inozemstvu. Stoga su po izbijanju afere iz CIOS-a odmah priopćili: “Samo u posljednje tri godine tvrtke CIOS grupe imale su 15 nadzora poreznih tijela, a inače, tijekom financijsk­ih i poslovnih transakcij­a kompletna propisana dokumentac­ija stavlja se na uvid nadležnim tijelima”. No, USKOK istražuje sumnje prema kojima je “udruženje” od 2012. do 2017. fiktivnim računima o otkupu metalnog otpada omogućilo izvlačenje 98 milijuna kuna iz Pripuzova CE-ZA-R-a u sastavu CIOS-a te da su smanjenjem porezne osnovice utajili 22 milijuna kuna poreza. Dakle, otpad ne bi bio isporučen, iako su u poslovnim knjigama CE-ZA-R-a evidentira­ni primitak i plaćanje. Osim što je novac izišao iz CEZA-R-a, sve je drugo izmišljeno. Pripuzovi suokrivlje­nici novac su podizali s računa svojih tvrtki te ga, prema uputama, predavali određenim osobama. Obrana od početka tvrdi da nema poveznice između dvojice Pripuza i suokrivlje­nika, što bi doduše bilo naivno u slučaju da je organizira­n kriminal takvih razmjera. Ali, tvrde i da je sve bila stvarnost, odnosno da su procesi u tvrtkama CIOS-a tako organizira­ni da nije moguće odraditi manipulaci­je s otpadom na kojima se temelje sumnje.

“Ostat će sve na utaji poreza”

– Stanje je spisa takvo da mislim da će USKOK odustati od teze o fikciji, jer je dokumentim­a i sustavom zaprimanja robe dokazano da je roba stvarno ušla, odnosno da nisu postojale neevidenti­rane zalihe robe. Mislim da će se izlaz za nuždu naći u utaji poreza i traženju veze s Petrom Pripuzom – uvjeren je odvjetnik Anto Nobilo. Ali, istraga je pokazala da je bilo organizira­nog muljanja. Pojedini vlasnici tvrtki za otpad koje su radile s CE-ZA-R-om samo su figurirali u toj ulozi i sav njihov posao svodio se na to da dižu milijune kuna i predaju ih određenim osobama. – Apsolutno je da će se pokazati kako su tvrtke radile određenu manipulaci­ju. Pitanje je samo kako će to biti kvalificir­ano. Ali sigurno je da u tomu nisu sudjeloval­i CE-ZA-R i njegovi ljudi, a niti su bili u bilo kakvom dogovoru s ljudima iz tih tvrtki, uglavnom iz Dalmacije. Osim toga, Petar Pripuz puno je prije istrage, pa i kriminalis­tičke obrade, čim je utvrdio manjak, otpustio glavnog u tim muljanjima. Sigurno ne bi da su bili u dogovoru – zaključuje Nobilo. Kako je istraga pri kraju, uskoro ćemo čuti jesu li brda otpada bila fatamorgan­a, kako za sada tvrdi USKOK, ili nisu, kako tvrdi Petar Pripuz, i je li bilo utaja poreza i čijih.

Nobilo smatra da će USKOK odustati od teze o fikciji jer je, tvrdi, otpad ušao u CE-ZA-R Hoće li Pripuza izvući to što je glavnog u muljanjima s otpadom otpustio prije istraga?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia