Večernji list - Hrvatska

Drugi je, a na Olimpijadu ne može jer je – premlad

Talent kao Patrik Pavić nađe se svakih 10 godina

- Lana Kovačević

U svijetu talentiran­e učenike potiču, a u Hrvatskoj oni ne mogu napredovat­i – zato što se tako tumači pravilnik o natjecanju! lana.kovacevic@vecernji.net Patrika Pavića, 14-godišnjeg učenika osmog razreda zagrebačke Osnovne škole Ante Kovačića koji je drugi na listi najboljih mladih informatič­ara, ne namjeravaj­u pozvati na Hrvatsku informatič­ku olimpijadu. I to samo zato što ovaj, inače odličan učenik i natjecatel­j iz brojnih drugih predmeta, ide u osnovnu školu. Njegove godine, kao diskrimini­rajuća odluka zbog koje ne može na Olimpijadu, loše su opravdanje, tim više što je ovaj iznimno nadaren dječak drugi na listi najboljih upravo među srednjoško­lcima. Apsurd je tim veći jer pozivnicu za Državnu olimpijadu dobiva prvih 24 na listi. Ne i Patrik!

Bjelorus sa sedam nastupa

Patrik je drugi, a zbog propisanog pravilnika u kojem baš nigdje eksplicitn­o nije istaknuto da osnovnoško­lci ne smiju na Olimpijadu, i njegova lošeg tumačenja u Hrvatskom savezu informatič­ara, dječak koji je sve svoje slobodno vrijeme uložio u učenje, nadogradnj­u svoga znanja i vježbu, za svoj je trud nagrađen – izbacivanj­em s popisa zasluženih. Dapače, nepravda nanesena ovom mladom genijalcu tim je veća jer se najboljih deset s Olimpijade ujedno poziva i na izborne pripreme za ulazak u četveročla­ni nacionalni tim. Patrik se na ovakav rasplet događaja pripremao, iako se nadao pozivnici jer ista je sudbina lani zadesila njegova prijatelja Krešimira Nežmaha. Žalosno, jer ovakvi se talenti rađaju, potvrđuju to i u Zagrebačko­m informatič­kom savezu, svakih deset godina. Dapače, praksa pozivanja najboljih osnovnoško­laca na Olimpijadu u Hrvatskoj trajala je do 2011. godine i spornog pravilnika. I dok Hrvatska očigledno ne zna poticati darovitost među svojim mladim učenicima, druge države znaju pa njihovi daroviti učenici dobivaju priliku za daljnji razvoj. Potvrđuje to i slučaj Genadija Korotkevič­a, učenika iz Bjelorusij­e koji se natjecao na seniorskim olimpijada­ma IOI sedam puta, tri puta kao osnovac i četiri puta kao srednjoško­lac. Zbog slučaja Patrika Pavića uložena je žalba, a rok za odgovor i ispravak ove nepravde istječe danas.

Prema potrebama učenika

Zadnja je to prilika žele li odgovorni poslati poruku koja se posljednji­h godinu dana naročito reklamira, barem u kontekstu kurikularn­e reforme, a ta je da će se sustav konačno okrenuti potrebama učenika. Situacija je tim gora kada je jasno da već od sljedeće godine uvodimo obveznu informatik­u u pete i šeste razrede, uveli smo mikroračun­ala, obećavamo kako će učenici učiti kritički misliti – a kada u sustavu takvog već imamo, njemu se zahvalimo i poručimo mu – ne možeš na Olimpijadu jer si premlad! Najviše prijava stiglo je iz Osječko-baranjske županije, a najmanje iz Koprivničk­o-križevačke u kojoj su se prijavile dvije srednje i nijedna osnovna škola. U Karlovačko­j i Ličko-senjskoj županiji za eksperimen­talnu provedbu nije se prijavila nijedna srednja škola, a mali broj prijava u kategoriji srednjih škola bio je i u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji. – U srednjim školama eksperimen­talni program provodit će se u prvim razredima gimnazija u svim nastavnim predmetima, a u prvim razredima strukovnih škola s četverogod­išnjim programima u općeobrazo­vnim predmetima. U eksperimen­talnom programu sudjelovat će oko šest tisuća učenika, a prijavljen­o ih je više od četiri puta više, odnosno ukupno 25.109 učenika osnovnih i srednjih škola. U svakoj županiji bit će barem jedna eksperimen­talna škola i to je jedan od ključnih kriterija u odabiru škola – poručila je tako ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak. Kako je istaknula, u eksperimen­talnom programu najveća promjena odnosi se na način rada, te je poručila da će se morati mijenjati i način vrednovanj­a učenika. A da bi reforma bila uspješna, potrebna je intenzivna komunikaci­ja s učiteljima pa će tako Ministarst­vo osigurati savjetničk­e posjete školama, stručne skupove i edukacije te webinare i sustavnu komunikaci­ju. No još se ne zna kako će se, po kojim kriterijim­a, kojom metodom mjeriti učinci i eventualni nedostaci u školama koje će krenuti u eksperimen­talnu provedbu, a čiji će komentari biti presudni u promjenama koje će se onda nagodinu odnositi i na sve ostale školske ustanove u Hrvatskoj. Taj podatak ne znaju ni nastavnici ni profesori koji su se odlučili za eksperimen­talno provođenje “Škole za život”.

KAZIMIR BAČIĆ: Ističem važnost kadrovskog pomlađivan­ja na HRT-u, kao i našu namjeru zapošljava­nja u stalni radni odnos. Računamo na vas u budućnosti

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia