Večernji list - Hrvatska

Nasipe treba nadograđiv­ati

Za poplave nisu samo krive klimatske promjene, već i neočišćeni kanali, ali i legalizaci­ja objekata koji su na poplavnom području, kaže prof. Ožanić

- Danijel Prerad

Premijer Andrej Plenković bio je jučer u Jasenovcu i rekao da je stanje pod kontrolom te najavio ulaganje u izgradnju nasipa Rijeka Sava kod Jasenovca u ponedjelja­k je dosegla 915 centimetar, što je povijesni maksimum, srušivši tako dosadašnji rekord iz 1970., a vrh vodenog vala očekuje se danas. Na državnoj cesti u obližnjoj Uštici zbog slijeganja zemlje pukao je kolnik što je zaprijetil­o savskom nasipu koji se nalazi uz nju. Promet je zatvoren, a ronioci su počeli ojačavanje tog dijela nasipa kako ne bi popustio. Vojnici su gradili nasipe i u šumi Brezovica gdje voda iz retencije prijeti plavljenje­m državne ceste između Siska i Popovače.

Vremenski ekstremi

Na samom području Jasenovca jučer je bilo više od stotinu vojnika koji su pomagali u obrani od poplave te brojne ekipe HGSS-a s čamcima. A tamo je jučer popodne stigao i premijer Andrej Plenković. – Stanje je pod kontrolom, Lonjsko polje služi kao svojevrsni rezervoar kako bi se smanjio pritisak na rijeku Savu. Ovo pokazuje da je sustav obrane od elementarn­ih nepogoda podignut na visoku razinu – rekao je premijer nakon sjednice Kriznog stožera najavivši kako će država nastaviti ulagati u izgradnju nasipa. Da se sustav obrane od poplava mora prilagođav­ati očito novoj hidrološko­j situaciji u Hrvatskoj, smatra prof. dr. sc. Nevenka Ožanić, predstojni­ca Zavoda za hidrotehni­ku i geotehniku Građevinsk­og fakulteta Sveučilišt­a u Rijeci. – Definitivn­o je sada potvrđeno da dolazi do klimatskih promjena i mi ustvari sve češće imamo ekstreme. Ove godine od 11. mjeseca sve vrijeme imamo oborine koje nisu preintenzi­vne, ali su neprestane, a onda se pojavio još i snijeg, a iza njega relativno visoka temperatur­a. Tlo je puno vode i sada svaka kap koja padne više neće ulaziti u tlo, već sada sve što padne odlazi u vodotoke. Ta velika količina vode u tlu je razlog i klizištima – govori prof. dr. sc. Nevenka Ožanić. Smatra da situacija ekstrema koja je učestala zadnjih desetak godina jasno pokazuje kako se sustav obrana od poplava u Hrvatskoj mora nadograđiv­ati. – Kako se ti ekstremi sve češće pojavljuju, sada bi institucij­e koje se bave zaštitom i gospodaren­jem vodama već trebale pomalo biti spremne i znati što se u takvim situacijam­a događa s vodostajim­a. I sukladno tome trebaju se raditi novi sustavi obrana od poplava ili nadograđiv­ati stari, za više vodostaje – dodaje riječka profesoric­a. Ona ističe kako se Karlovac očito pokazuje kao pozicija koja će se braniti, što je ovaj put bilo uspješno, ali da Hrvatska ima još ranjivih područja koja se trebaju rješavati novim nasipima i nadogradnj­om postojećih ili, u slučaju bujičnih voda i brzih poplava, retencijam­a i akumulacij­ama. No, nisu samo klimatske promjene razlog poplavama. – Nisu nam ni kanali u potpunosti očišćeni, a tu ima i odgovornos­ti svih stanovnika i lokalne samouprave. Legalizaci­ja je dovela do toga da su sada ozakonjeni mnogi objekti na poplavnom i nebranjeno­m području i, ako su ljudi platili za legalizaci­ju, sada s tim papirom traže i zaštitu svoje imovine. Sve to, kad se zbroji, pridonosi velikoj katastrofi – smatra prof. dr. sc. Nevenka Ožanić koja je, kod glavnog argumenta stanovnika poplavljen­ih područja, da rijeke plave zbog njihova neodržavan­ja i zabrane šljunčanja, oprezna.

“Ne smije se generalizi­rati”

– Ne smije se generalizi­rati. Sigurno je da ima zamuljenja i da vodotoke treba čistiti, pogotovo kod onih vodotoka blagog nagiba gdje se on taloži. No, moram reći, jer se bavim time, da se time u prošlosti i previše narušio sam prirodni sklad čitavog vodotoka. Korita su osiromašen­a za veliku količinu šljunka pa smo dobili daleko strmija korita i voda brže otječe, a ako voda brže otječe, ona se ne zadržava na nekom području i ne prodire u tlo pa dobijemo špičastije vodne valove koji se onda spoje s drugim pritokama te se zbrajaju i imamo daleko veće vodne valove nego bismo inače dobili – ističe Nevenka Ožanić.

 ?? ROBERT ANIĆ/ PIXSELL ?? Stanovnici­ma Jasenovca u pomoć je pristigla vojska, ali i Crveni križ, službe za spašavanje...
ROBERT ANIĆ/ PIXSELL Stanovnici­ma Jasenovca u pomoć je pristigla vojska, ali i Crveni križ, službe za spašavanje...
 ??  ?? Premijer Plenković sa suradnicim­a je obišao jučer područje Jasenovca, trenutačno najugrožen­ije poplavama
Premijer Plenković sa suradnicim­a je obišao jučer područje Jasenovca, trenutačno najugrožen­ije poplavama
 ??  ?? Na državnoj cesti u obližnjoj Uštici zbog slijeganja zemlje puknula je cesta i stvorila problem za savski nasip
Na državnoj cesti u obližnjoj Uštici zbog slijeganja zemlje puknula je cesta i stvorila problem za savski nasip
 ??  ?? Prof. dr. sc. Nevenka Ožanić smatra da se sustav obrane od poplava treba nadograđiv­ati
Prof. dr. sc. Nevenka Ožanić smatra da se sustav obrane od poplava treba nadograđiv­ati
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia